Στο Συνέδριο και στη Συμφωνία των Πρεσπών τα νέα χτυπήματα Σαμαρά σε Μητσοτάκη

«Θεματοφύλακας» της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός, που διαμηνύει πως δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από την πολιτική όπως ενδεχομένως επιδιώκει το Μαξίμου. Την κριτική του στον πρωθυπουργό ασπάζεται πολύ μεγάλο μέρος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας!

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

«Να κοπεί από τη δημόσια συζήτηση» και να υποβαθμιστεί η σφοδρή κριτική του Αντώνη Σαμαρά στον πρωθυπουργό επιδιώκει το Mέγαρο Μαξίμου, τα όσα υποστηρίζει όμως ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκουν απήχηση σε πολύ μεγάλο μέρος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον είναι «πού θα χτυπήσει την επόμενη φορά» ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η συνέντευξή του στα «Νέα» και τον Διονύση Νασόπουλο, δεν ήταν απλώς μια διαφοροποίηση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά μια εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα, γεγονός που προϊδεάζει πως υπάρχει ένας οδικός χάρτης από τον πρώην πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις του.

Σημείο αιχμής στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης είναι το επικείμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων, καθώς τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η νέα ηγεσία, με σειρά μεθοδεύσεων επιδιώκει την πλήρη άλωση του κομματικού μηχανισμού, με προώθηση στις καίριες θέσεις των κομματικών οργανώσεων και του κεντρικού μηχανισμού «ακραιφνώς «μητσοτακικών στελεχών».

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τις θέσεις που εξέφρασε στη συνέντευξή του, εκφράζει τα στελέχη που νοιώθουν ότι περιθωριοποιούνται, ενώ η εκτίμηση πως το πρόβλημα στη δεξιά βάση του κόμματος θα γίνει εντονότερο μετά το πέρας του Συνεδρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί όλη η επιχείρηση πλήρους ελέγχου του κόμματος.

Στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται η νέα παρέμβαση-πλατφόρμα του Αντώνη Σαμαρά, ενώ έως τότε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποστρατευτεί, όπως πιστεύει ο ίδιος ότι επιδιώκει το Μαξίμου. Παράλληλα, το μήνυμα που αποστέλλει η παλαιά φρουρά του κόμματος στο σύνολό της είναι πως δεν πρόκειται να υπονομεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν όμως χάσει εκλογές δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, όπως έπραξαν άλλωστε όλοι οι προκάτοχοί του, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε πολιτικό επίπεδο οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε με τη συνέντευξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς είναι ουκ ολίγες:

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ «ΠΟΤΑΜΙ»: Η προειδοποίηση είναι σαφής, διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, προϊδεάζει δε για έντονες εσωκομματικές συγκρούσεις-οι οποίες περνούν ήδη από το παρασκήνιο στο προσκήνιο!

ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: Το πρόβλημα καθίσταται μείζον για τον πρωθυπουργό, καθώς με τις συνεχείς αναβολές της ψήφισης των τριών μνημονίων που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπονομεύουν την ίδια τη Συμφωνία. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τόσο τις διαρροές που θα έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα –εκτός του Σαμαρά ενδέχεται να μην ψηφίσει και ο Κώστας Καραμανλής και κάποιοι απλοί βουλευτές του κόμματος- όσο και το πολιτικό κόστος, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Είχα όντως, προειδοποιήσει ότι με "Πειρατές" δεν κάνεις διάλογο. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι αν... πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε "διάλογο" με αυτήν την Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι πώς θα κάνουμε αξιόπιστη Αποτροπή. Σε συμμαχία με άλλες χώρες που καθημερινά συμμερίζονται όλο και περισσότερο τις απόψεις για την Τουρκία και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ ίδιες απόψεις έχουν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Αυτό, άλλωστε, υπονοεί η θέση του ότι θα έπρεπε να είχαμε ασκήσει βέτο στο θέμα της Αμμοχώστου.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν θα γίνει «όμηρος» του Αντώνη Σαμαρά και άλλων εσωκομματικών αντιπάλων του. Σε άλλα πράγματα ναι, σε άλλα όχι είναι η γνώμη της στήλης-αλλά θα επανέλθουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail