Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg. Νέα Υόρκη, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg και τους δημοσιογράφους Tom Keene και Lisa Abramowicz. Η συνέντευξη αυτή έβγαλε μια πολύ μεγάλη είδηση, που όμως πέρασε απαρατήρητη στα ελληνικά ΜΜΕ που αναλώνονται είτε στο διαχωρισμό των πολιτών με βάση μια ιατρική πράξη είτε σε αναρτήσεις γνωστών προσώπων στα κοινωνικά δίκτυα.

Του Στρατή Μαζίδη

Αναφορά στην είδηση έκανε η ηλεκτρονική έκδοση των Νέων με τίτλο " Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία στο Αιγαίο – Το μοντέλο ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο υποδεικνύει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν".

Ας επανέλθουμε όμως στο πρωτότυπο κείμενο όπως αυτό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας [https://primeminister.gr/2021/09/23/27506]:

Tom Keene: Είμαι ο “κακός” Αμερικάνος εδώ. Λυπάμαι για αυτό… Όλες οι γνώσεις ελληνικών που έχω προέρχονται από τη Μαρία Λόη και το περίφημο εστιατόριο της στην 58η Οδό. Και η Μαρία επανέρχεται διαρκώς στην ένταση με την Τουρκία. Τι συμβαίνει με αυτό; Γνωρίζω ότι εσείς και η κυβέρνησή σας ασχολείστε με το μοναδικό πείραμα της Τουρκίας, όχι ακριβώς με την υποτίμηση, αλλά με μια πολύ πιο αδύναμη τούρκικη λίρα σήμερα. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα στη σχέση σας με τον Πρόεδρο Ερντογάν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ήταν πάντοτε εύκολα, όπως φαντάζεστε. Είχαμε μεγάλες εντάσεις πέρυσι. Η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος. Πάντα ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής σε ό,τι αφορά την σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Ιταλία. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Αίγυπτο. Και υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο χώρες αφού όλοι κάναμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μια επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και βέβαια, μπορούμε επίσης, και πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης. Νομίζω πως αυτό που δεν θα ανεχτεί η Ευρώπη είναι η επανάληψη των όσων είδαμε το 2015. Την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική πίεση.

Από τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα κι επισημάνσεις.

"Όλοι κάναμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς" λέει ο πρωθυπουργός. Μπορεί να μας πει:

α. σε τι συμβιβάστηκαν οι Ιταλοί; Στη μη πλήρη επήρεια των Διαπόντιων Νήσων όπως διαβάζουμε σε διάφορα άρθρα ή στο δικαίωμα που τους αναγνωρίσαμε να ψαρεύουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6-12 ν.μ.; 

β.  σε τι συμβιβάστηκε η Αίγυπτος; Πήρε κάτι παραπάνω πχ στην Κρήτη αλλά αναγνώρισε ΑΟΖ και επήρεια στο Καστελόριζο; Ξεχνάμε το καλοκαίρι εκείνη την περίεργη ιστορία με κάποιους χάρτες ορισμένων αιγυπτιακών οικοπέδων με τα..."λάθη" που είχαν γίνει;

Η Ελλάδα επέτρεψε στην Ιταλία να ψαρεύει στα 6 ν.μ., αναγνώρισε ότι η Κρήτη, δηλαδή το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου κι ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού δε δικαιούται πλήρη επήρεια κι ΑΟΖ, ψαλίδισε ακόμη περισσότερο την ΑΟΖ σε Κάλυμνο, Κάρπαθο και μισή Ρόδο.

Επίσης προχώρησε με την Αίγυπτο χωρίς γραμμές βάσης.

Με αυτό το μοντέλο προτείνουμε συμβιβασμό με την Τουρκία; 

Συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάνουν πίσω σε κάτι που αντικειμενικά δικαιούνται, όχι ο Α να ζητά 100, ο Β 0 αλλά να δίνει πχ 20-30-40-50 και αυτό να καλείται συμβιβασμός. Περισσότερο ταιριάζει σε υποχώρηση.

Η Τουρκία σε τι από αυτά που πραγματικά δικαιούται θα κάνει πίσω; Και γιατί να κάνει πίσω όταν έχει μάθει να απλώνεται και να αρπάζει; 

Το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα απλόχερη σε αυτά τα ζητήματα γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε μια αδιάφορη κοινή γνώμη είναι πως απέναντί της έχει κάποιον που δεν του αρέσει να ψωνίζει στις εκπτώσεις αλλά να τα αποκτά όλα τζάμπα.

Ο Ερντογάν τα θέλει όλα. Και το πιθανότερο είναι πως αυτό ισχύει και για τους πιθανούς διαδόχους του διότι πολύ απλά αυτή είναι η Τουρκία

Κι αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμβιβασμούς τότε τι τους θέλει τους πανάκριβους εξοπλισμούς;

Κλείνοντας θα επαναλάβω μια σκέψη που είχα διατυπώσει και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ο κ. Τσίπρας δεν είχε λάβει εντολή για το Σκοπιανό από τον ελληνικό λαό, ομοίως και ο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εκλεγεί έχοντας εξουσιοδοτηθεί από τους ψηφοφόρους για "συμβιβασμούς".

Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, οφείλει όμως να κάνει σωστούς λογαριασμούς εξαρχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail