Belh@rra & Gowind εν όψει; Μήπως η γεωπολιτική… έφερε καραμπόλες και μια λογική απόφαση στο Πολεμικό Ναυτικό;

Ήταν στην αλλαγή της ημέρας από 15 σε 16 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα και σε εξέλιξη βρισκόταν η διαδικτυακή συνέντευξη των ηγετών ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας με την οποία με την οποία ανακοίνωναν τη συμμαχία AUKUS που είχε διαρρεύσει λίγες ώρες νωρίτερα. Το DP δημοσίευε ανάλυση στην οποία διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει και το ελληνικό πρόγραμμα φρεγατών. Παρότι εκ των υστέρων μοιάζει με μια πετυχημένη εκτίμηση, ουδείς ανέμενε ότι θα δικαιωνόταν μέσα σε μόλις ένα δεκαήμερο…

Από: defence-point.gr

Η ισχυρή φημολογία του τελευταίου διημέρου αλλά και μια σειρά από άλλα δεδομένα στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να επαληθευθεί ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να συνεργαστεί με τη Γαλλία για το πρώτο μεγάλο ναυπηγικό συμβόλαιο είναι πλέον πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, θα ανατεθεί στη γαλλική Group Naval συμβόλαιο για τη ναυπήγηση τριών φρεγατών Belh@rra αλλά και τριών Gowind κορβετών, χωρίς να είναι γνωστό ποιο εκτόπισμα θα έχει αυτή η δεύτερη επιλογή, καθώς υπάρχει εκδοχή με εκτόπισμα όσα αυτό των φρεγατών MEKO που επιχειρούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι η λογική η κάλυψη του μισού των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού σε φρεγάτες και κορβέτες, με τις δεύτερες να εξειδικεύονται σε κάποιον επιχειρησιακό ρόλο (π.χ. α/α άμυνα, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις); Ουδείς γνωρίζει πέραν του Πολεμικού Ναυτικού που εδώ τουλάχιστον μπορεί να λάβει την απόφαση χωρίς “(γεω)πολιτικές παρεμβολές”. Με ποιον τρόπο μας προέκυψαν οι κορβέτες;

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση επανεξοπλισμός του Πολεμικού Ναυτικού, επ’ ουδενί δεν έχει τελειώσει. Όποιος νομίζει ότι με αυτό το συμβόλαιο αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα είναι επικίνδυνος αφελής, από τους πολλούς που διαθέτει ακόμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αποδεικνύει και η ποιότητα των συζητήσεων ακόμα και στις εξειδικευμένες στα ζητήματα της Άμυνας και των Εξοπλισμών Επιτροπές.

Top 6 Places in Santorini Greece

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
advertisement
Η 15ετής αδιαφορία του πολιτικού συστήματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή επί της ουσίας “να το ρισκάρει” με την Τουρκία, έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες. Ήμασταν έτσι κι αλλιώς πάντα με καθυστέρηση συνεπείς στο να διαθέτουμε στοιχειωδώς τα κονδύλια που απαιτούνται για την άμυνα. Ήρθε και η υπερδεκαετής κρίση και τα αποτελείωσε όλα. Τώρα τρέχουμε…

Πώς φαινόταν όμως ότι κάτι γινόταν στο παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτό που προβάλλεται ως τετελεσμένο; Ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει φτιάξει εντός του Σαββατοκύριακου την προβλεπόμενη “εισηγητική έκθεση” για την προμήθεια τριών Belh@rra και τριών Gowind και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα, όπου…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με αφορμή μια τελετή στο Λούβρο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Εκεί φέρεται έτοιμος να ταξιδέψει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια θα συνιστούσαμε υπομονή. Μη βρεθούμε με τα έξι επιπλέον Rafale που θα “χρύσωναν το χάπι” της επιλογής μη γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες! Το είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει όμως η AUKUS! Διότι φαίνεται πως η γεωπολιτική στην οποία ομνύει η πολιτική ηγεσία του τόπου… μας κάνει πλάκα.

Ας θυμηθούμε όμως τι γράφαμε στην πρώτη ανάλυση των συνεπειών της συμφωνίας που την είχαμε από την πρώτη στιγμή συνδέσει με το θέμα: Πόσο περισσότερο σημαντικό γίνεται το ελληνικό συμβόλαιο μετά την τρομακτική ζημιά στην Αυστραλία, αλλά και την προοπτική “μετάστασης” των εξελίξεων και των συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο;

Και συμπληρώναμε: Τι θα είναι διατεθειμένοι οι Γάλλοι να προσφέρουν για να μη χάσουν και αυτό το παιχνίδι από τους Αμερικανούς, ενδεχομένως και με βρετανική παρέμβαση; Πόσο πιο ευέλικτοι θα εμφανίζονταν στη στάση τους… γαλαντόμοι στις προσφορές τους και συνάμα ασφυκτικά πιεστικοί;

Και καταλήγαμε: Ας είμαστε όμως έτοιμοι για σημαντικότατες ανατροπές. Προσδεθείτε, διότι οι διεθνείς εξελίξεις ξεπερνούν ενίοτε και την πιο… νοσηρή φαντασία! Αν μη τι άλλο, αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί επιβεβαιωμένο, είναι αυτή η νοσηρότητα…

Η κλιμάκωση στις σχέσεις των Γάλλων με τους Αμερικανούς και η τηλεφωνική συνδιάλεξη του Μακρόν με τον Μπάιντεν που έφερε την επιστροφή του Γάλλου πρεσβευτή στο Παρίσι; Η τακτική της κλιμάκωσης των Γάλλων ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη για να μεγιστοποιήσει αφενός την ανάγκη ανταλλαγμάτων που θα φέρουν την εξομάλυνση, αλλά και γιατί το πλήγμα στη δημοτικότητα του Μακρόν στο εσωτερικό της Γαλλίας ήταν σκληρό.

Ήταν σαφές “αίτημα” Μακρόν προς τις ΗΠΑ, “αφήστε μου το συμβόλαιο στην Ελλάδα”; Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επίσης έγραψε το DP, ο Μακρόν και η Γαλλία άρχισαν να μετρούν φίλους και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη ρητορική για την ανάγκη στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία ικανότητας αυτόνομης ανάληψης στρατιωτικών αποστολών.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατανόησε ορθώς, ότι το να μην στηριχτεί σε τέτοια συγκυρία η μοναδική χώρα που ασχολήθηκε σοβαρά με την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, θα είχε κόστος πολύ ευρύτερο της γκρίνιας ενός κράτους που έχασε ένα συμβόλαιο.

Βέβαια, με τον “γεωπολιτικό χειρισμό” των εξοπλιστικών προγραμμάτων που επελέγη συνειδητά, τα παρατράγουδα θα ήταν αναπόφευκτα. Για να μην ισχυριστεί κανείς ότι η AUKUS ευνόησε την Ελλάδα υπό την έννοια της διευκόλυνσης στην επίλυση του γρίφου των φρεγατών.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε και αυτός το λιγότερο δύο φορές στην ανάγκη στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν τουλάχιστον περίεργο τη ρητορική αυτή να ακολουθούσε απόφαση συνεργασίας με… μη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο δε υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε στη Βουλή όταν τον κατηγόρησαν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το συμβόλαιο των φρεγατών στους Αμερικανούς, είπε μεταξύ άλλων “περιμένετε μερικές μέρες και θα δείτε”. Μέρες είπε, δεν είπε “λίγο ακόμα”, ή “για μικρό χρονικό διάστημα”.

Όλα αυτά είχαν επισημανθεί εδώ στην Αθήνα, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα υποδείκνυε παρασκηνιακές διεργασίες… Αίφνης, διάφορες πηγές δημοσιογραφικής πληροφόρησης δεν σήκωναν τα τηλέφωνα! Κάποιες που “τραγούδησαν” είχαν τους δικούς τους λόγους. Μέχρι και άμεσα εμπλεκόμενοι δήλωναν άγνοια!

Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, ας κρατήσουμε προς το παρόν μικρό καλάθι. Διότι θα μπορούσε για παράδειγμα να ανακοινωθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με πρόθεση την τελική συμφωνία! Ας περιμένουμε λοιπόν τις δηλώσεις των ηγετών για να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο.

Βέβαια, πρωί πρωί, στην ειδησεογραφία κυριαρχεί και η φερόμενη ως εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καινούργια αμυντική συμφωνία (MDCA). Σύμπτωση; Έγερση θέματος σε μια προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για την απόφαση -προσωρινής- αποστασιοποίησης από την Ουάσιγκτον;

Πολιτικά επωφελής θα ήταν στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς θα βοηθούσε θεωρητικά στην ανάσχεση των διαρροών από τα δεξιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε κατανοήσει ότι η υπόθεση των φρεγατών, για πραγματικούς ή επικοινωνιακούς λόγους είχε αποκτήσει ισχυρή συμβολική σημασία.

Η δε αμερικανική συμπεριφορά και στο επίπεδο των στρατιωτικών ανταλλαγμάτων και σε αυτό των σχέσεων με την Τουρκία, έδωσε λαβές. Αν και φαίνεται πως ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν έχει λάβει τις αποφάσεις του με τους Τούρκους. Η γραφειοκρατία όμως “κλοτσάει”. Οπότε κρίθηκε ότι ένα ελληνικό μήνυμα δυσαρέσκειας θα ήταν πολλαπλά επωφελές.

Το “πάρτι” στα κοινωνικά δίκτυα δεν είχε προηγούμενο. Είχε σχεδόν δαιμονοποιηθεί το να τολμήσει κανείς να εκφέρει άποψη υποστηρίζοντας την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ στο επίπεδο των εξοπλισμών. Με τη χρήση ορθολογικών και μη επιχειρημάτων.

Υπό αυτή την έννοια εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα γαλλικά πλοία, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή βαλβίδα εκτόνωσης. Έρχονται και οι εξελίξεις με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που συνδέονται με τις ναυπηγήσεις. Κι εκεί όμως, η πιθανότητα να δούμε θεαματικές ανατροπές είναι πολλές. Προσδεθείτε διότι ακολουθούν πολλά…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail