Απίστευτη καρφάρα από Μόσχα σε Γαλλία για AUUKUS: Το μαχαίρι είναι κακό μόνο όταν βρίσκεται στη δική σου πλάτη;

Γραφείο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών
Freepen.gr - Η Μόσχα αναμένει ότι η Καμπέρα, ως χώρα χωρίς πυρηνικά, θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την Πέμπτη, μεταδίδει το πρακτορείο tass.com.

"Εφιστήσαμε την προσοχή στα δημοσιευμένα σχέδια της Καμπέρα ως μέρος της νέας τριμερούς πρωτοβουλίας ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (AUUKUS). Πιστεύουμε ότι είναι μια χώρα χωρίς πυρηνικά και πιστός συμμετέχων στη Συνθήκη Μη-Διάδοσης, η Καμπέρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και βάσει της συμφωνίας διασφαλίσεών της με την IAEA και το πρόσθετο πρωτόκολλο. Αναμένουμε ότι η Καμπέρα θα διασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία με τον οργανισμό [IAEA-TASS] προκειμένου να αποκλείσει τυχόν κινδύνους μη διάδοσης», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας ασφάλειας (AUUKUS). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Καμπέρα σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 8 πυρηνικά υποβρύχια, το πρώτο εκ των οποίων θα τεθεί σε υπηρεσία το 2036 και θα εξοπλίσει ξανά τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους κρουζ χρησιμοποιώντας αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. Για το λόγο αυτό, η Καμπέρα τερμάτισε το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της με τη Γαλλία. Η απόφαση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως "μαχαιριά στην πλάτη". Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η δημιουργία του AUUKUS θα επιδεινώσει τον αγώνα εξοπλισμού και κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» και τις «στενόμυαλες γεωπολιτικές έννοιες».



Καρφιά προς Γαλλία

Η Γαλλία έχει συνηθίσει να τερματίζει συμβάσεις μεγάλης κλίμακας, όπως συνέβη με τη Ρωσο-Γαλλική συμφωνία για τα αεροπλανοφόρα Mistral, έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram, γράφει η pravda.ru, τα οποία ως γνωστόν κατέληξαν στη συνέχεια στην Αίγυπτο.

Η Ρωσία υπενθυμίζει στη Γαλλία τη συμφωνία των Mistral εν μέσω σκανδάλου AUUKUS.

Η Ζαχάροβα σχολίασε τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για θυμό και πίκρα με φόντο την αποχώρηση της Αυστραλίας από τη συμφωνία με τη Γαλλική Naval Group για τη ναυπήγηση υποβρυχίων.

Το 2015, υπενθύμισε, με πρωτοβουλία του Παρισιού, η Γαλλία έληξε τη συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή αεροπλανοφόρων Mistral.

«Ή μόνο το μαχαίρι που είναι στη δική σου πλάτη είναι το κακό;» έγραψε σαρκαστικά η Ζαχάροβα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail