«Οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για πόλεμο με την Κίνα»: Τα συνδικάτα της Αυστραλίας καταπέλτης κατά του AUKUS

Ρόιτερς
Freepen.gr - Το πολυσυζητημένο σύμφωνο AUKUS μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρα για τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με στόλο πυρηνικών υποβρυχίων είναι «απερίσκεπτο» και θα εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο σε πολλαπλά μέτωπα, ανέφεραν τα συνδικάτα της Αυστραλίας.

Από την ανακοίνωσή της πριν από μια εβδομάδα, η τριμερής συμφωνία για την παροχή στην Αυστραλία υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας, αλλά συμβατικά οπλισμένων, έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα διεθνούς καταδίκης. Η Γαλλία, η οποία έχασε ένα βαρύ συμβόλαιο αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ηλεκτρικά πετρελαιοκίνητα υποβρύχια με την Καμπέρα λόγω της κίνησης αυτής, την χαρακτήρισε «ως πισώπλατη μαχαιριά» και ανακάλεσε τους πρέσβεις της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Η Κίνα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα για τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» καθώς το AUKUS θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό. Η Ρωσία προειδοποίησε πως το σύμφωνο ενδέχεται να καταλήξει σε απειλή «ολόκληρης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ασία».

Αλλά αποδεικνύεται ότι πολλοί στην Αυστραλία είναι επίσης δυσαρεστημένοι με το AUKUS καθώς δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας είχαν κάποια σκληρά λόγια να πουν για το σύμφωνο και τον πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον που αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτό.

Η Ναυτιλιακή Ένωση της Αυστραλίας (MUA), η οποία καλύπτει εργάτες δίπλα στη θάλασσα και λιμάνια, ναυτικούς και επαγγελματίες δύτες, δήλωσε ότι είναι σε «πλήρη αντίθεση» με τη «απερίσκεπτη» συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας.

Με την πανδημία Covid-19 σε εξέλιξη, ο Μόρισον θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί στην εξασφάλιση εφοδίων και να βοηθήσει τους Αυστραλούς που επλήγησαν από τον lockdown, αντί να «επιδιώξει μυστικές στρατιωτικές συμφωνίες», υποστήριξε η MUA σε ανακοίνωσή της.

Το σύμφωνο AUKUS «θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις περιττές συγκρούσεις με την Κίνα», προειδοποίησε η ένωση, επιμένοντας ότι η ανακοίνωσή της είχε ήδη ως αποτέλεσμα «ναυτικούς να παραμείνουν αγκυροβολημένοι σε λιμένα άνθρακα και ορισμένες συναλλαγές να κλείσουν».

Οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για πόλεμο με την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων.

Εξέφρασε τον φόβο πως η συμφωνία θα μπορούσε να ωθήσει την αυστραλιανή κυβέρνηση στην προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων. "Τα υποβρύχια θα χρησιμοποιήσουν εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο ιδανικό για πυρηνικά όπλα", ανέφερε η ένωση.

Η MUA επεσήμανε επίσης πως «έχουν σπαταληθεί εξαιρετικά ποσά» στη ματαιωμένη σύμβαση με τη Γαλλία και η παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων θα κοστίσει πιθανότατα στη χώρα πολύ περισσότερο από αυτό.

Μια παρόμοια στάση εκφράστηκε από την Electrical Trades Union of Australia (ETU), η οποία χαρακτήρισε την απόφαση της Καμπέρα να ενταχθεί στο AUKUS ως «προδοσία».

Η συμφωνία υπονομεύει «γενιές υψηλής εξειδίκευσης, ασφαλούς, καλά αμειβόμενης αυστραλιανής ναυπηγικής εργασίας», υποστήριξε ο Εθνικός Βοηθός Γραμματέας της ETU, Michael Wright.

«Είναι επικίνδυνο και παραληρηματικό να στηριζόμαστε σε πυρηνικά υποβρύχια για την άμυνά μας», επέμεινε ο Wright, ζητώντας επίσης απάντηση από τον Μόρισον ως προς το πού σκοπεύει να αποθηκεύσει τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου από τα πυρηνικά υποβρύχια.

Με την Αυστραλία να μην έχει την τεχνολογία να κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια μόνη της, θα πρέπει να βασίζεται σε προμήθειες από το εξωτερικό, κάτι που μόνο σε κίνδυνο θα έθετε την «κυριαρχική ικανότητα» της χώρας, επεσήμανε.

Πάρα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το σύμφωνο AUKUS παραμένουν προς το παρόν αναπάντητες, είπε ο Wright, επιμένοντας πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να λαμβάνει "τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις για λογαριασμό μας".

---

* πληροροφίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail