Το AUKUS ανοίγει ακούσια διπλωματικές ευκαιρίες για τη Ρωσία με τη Γαλλία και την Ινδία

Το...Ruckus Over AUKUS

Η ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας για τη νέα τριμερή αντι-κινεζική στρατιωτική συμμαχία Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ (AUKUS) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Αμερική αφού προσέβαλε χωρίς προηγούμενο τον παλαιότερο Γάλλο σύμμαχό της και επίσης οδήγησε σε άβολη φυλετική οπτική της Αγγλοαμερικανικής ανωτερότητας στο Quad καθώς υπονοούσε το καθεστώς του «κατώτερου εταίρου» της Ινδίας εντός αυτής της δομής. Αυτές οι συνέπειες είναι ακόμα διαχειρίσιμες αν και η Γαλλία δε θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας όπως κάποιοι έχουν υποθέσει ούτε η Ινδία θα εγκαταλείψει το Quad.

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Διπλωματικό-Στρατηγικό Φόντο

Οι ηγεσίες αυτών των δύο χωρών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα προωθούνται συνεχίζοντας τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες «περιορισμού» της Κίνας, αν και υπάρχει εμφανώς ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεών τους και της Αμερικής μετά από αυτό που μόλις συνέβη. Αυτό μπορεί να μειώσει τη συνολική αποτελεσματικότητα των κοινών μέτρων τους για τον "περιορισμό" της Κίνας. Είναι αυτή η παρατήρηση που ανοίγει άθελά της στη Ρωσία διπλωματικές ευκαιρίες και για τους δύο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την πράξη εξισορρόπησης της Μόσχας αν το εκμεταλλευτεί επιτυχώς.

Η Γαλλία και η Ινδία θεωρούν την Αμερική πιο αναξιόπιστη από ποτέ και αυτή η αντίληψη πιθανότατα δε θα διαλυθεί όσο και αν περάσει ο χρόνος. Το Παρίσι έπεσε αφελώς στο κόλπο του Μπάιντεν, σύμφωνα με το οποίο ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Δημοκρατικών υποσχέθηκε ότι «η Αμερική επέστρεψε» και πως έτσι θα σεβόταν τους συμμάχους της Ουάσινγκτον σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Το Νέο Δελχί, εν τω μεταξύ, ανησυχούσε ότι ο διάδοχος του Τραμπ θα συμβιβαζόταν με τα συμφέροντά του, καθώς η ομάδα του φαινόταν ότι δεν εκτιμούσε τον αντι-κινεζικό ρόλο «συγκράτησης» της χώρας τους όσο ο Ρεπουμπλικανός.

Η Γαλλία μόλις ανακάλυψε με τον σκληρό τρόπο πως οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστες ανεξάρτητα από το ποιο τμήμα του δυοπώλιου διεξάγει επίσημα τις υποθέσεις της, αφού η Ουάσινγκτον διέταξε μια συμφωνία υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων AUS με την Καμπέρα όταν συνήψε αυτή τη μεγάλη στρατιωτική συμμαχία πίσω από την πλάτη του Παρισιού ακυρώνοντας έτσι την υφιστάμενη συμφωνία. Όσον αφορά την Ινδία, η ηγεσία της είναι πιο αυτοσυνείδητη από ποτέ, ενώ οι ΗΠΑ δεν την θεωρούν ισότιμη και ως εκ τούτου ανησυχούν πολύ ότι αυτό κινδυνεύει να καταδικάσει το κράτος της Νότιας Ασίας σε μια τύχη διαρκούς δεύτερης κατηγορίας έναντι της Αμερικής.

Η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις ανησυχίες από τη διπλωματική της γωνία προσέγγισης για να τις εμπλέξει προκειμένου να διερευνήσει δύο πολύ συναρπαστικές διπλωματικές ευκαιρίες. Στην ιδανική περίπτωση, η Ρωσία θα ήθελε να ρυθμίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της με τη Γαλλία στην Αφρική (ειδικά στην τεράστια περιοχή «Françafrique» που το Παρίσι θεωρεί ως αποκλειστική «σφαίρα επιρροής» της), ενώ ενθαρρύνει την Ινδία να συνάψει ουσιαστική προσέγγιση με την Κίνα. Αυτά τα δύο γεωστρατηγικά καθήκοντα είναι από τα σημαντικότερα για τη σύγχρονη ρωσική εξωτερική πολιτική.

Η πορεία προς αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα

Δεν είναι εξωπραγματικό να επιτευχθούν ούτε υπό το πρίσμα του AUKUS. Οι Γάλλοι και οι Ινδοί Υπουργοί Εξωτερικών εξέδωσαν ήδη μια κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονταν «να εργαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών για την υπεράσπιση μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης», σε αυτό που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ για την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη συμμαχία αυτή. Αυτές οι δύο χώρες είναι σαφώς ενδιαφερόμενες για «πολυ-ευθυγράμμιση» μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο αξιόπιστος άξονας συνεργασίας στο αναπτυσσόμενο αντι-κινεζικό δίκτυο «περιορισμού» του κόσμου.

Αυτό καταδεικνύει πολλές κοινές επιθυμίες και στα δύο μέρη: αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας έναντι των ΗΠΑ και δημιουργική πολυ-ευθυγράμμιση στην επιδίωξη αυτού του σκοπού και ενδεχομένως να φτάσει στο σημείο να προσβάλει την Αμερική στη διαδικασία κρατώντας την μακριά από τον κύκλο. Κανένα από αυτά τα συμφέροντα δεν είναι αντιφατικό με το τι θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξερευνήσει η Ρωσία με καθένα από αυτά. Αντίθετα, είναι συμπληρωματικά και στρατηγικά συνεπή. Τα αποτελέσματα που μπορεί να προωθήσει η Μόσχα θα είναι αμοιβαία επωφελή σε αυτό το πλαίσιο.

Ρωσο-Γαλλικά Ενδιαφέροντα

Για να εξηγήσουμε, η Γαλλία αναγκάζεται όλο και περισσότερο να αποδεχτεί ότι η ρωσική επιρροή στο Françafrique πρέπει να ληφθεί υπόψη, δεδομένου ότι είναι πολύ ισχυρός παράγοντας που πρέπει να αγνοηθεί στις μέρες μας. Αντί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε έναν «υβριδικό» διαγωνισμό, και οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις θα ήταν προτιμότερο να οριοθετήσουν διακριτικά τις νέες «σφαίρες επιρροής» τους, τόσο γεωπολιτικά όσο και στρατηγικά σε εκείνες τις αφρικανικές χώρες όπου επικαλύπτονται. Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν ο ένας στο λαιμό του άλλου εκεί, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εισέλθουν για να επωφεληθούν από το χάος.

Η λύση είναι να διαπραγματευτούν το λεγόμενο «σύμφωνο μη επιθετικότητας» όπου η Γαλλία και η Ρωσία συμφωνούν να «παγώσουν» τον ανταγωνισμό τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, να συνεργαστούν σε θέματα όπου τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται όπως η αντιτρομοκρατική και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και έτσι να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Αφρικής. Αυτό θα μείωνε τις πιθανότητες των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν αυτές τις δυναμικές του ανταγωνισμού σε μια προσπάθεια να παραμερίσουν τα συμφέροντά των δύο καθώς προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους. Θα έδειχνε επίσης πόσο πραγματικά ανεξάρτητη γίνεται η γαλλική εξωτερική πολιτική.

Ρωσο-Ινδικά Ενδιαφέροντα

Όσον αφορά την Ινδία, το Νέο Δελχί δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον όταν πρόκειται να «συγκρατήσει» την Κίνα. Μόνο που μέχρι στιγμής το κράτος της Νότιας Ασίας μπορεί να προχωρήσει προς αυτό το σκοπό χωρίς να υποστεί απαράδεκτα έξοδα και τώρα γνωρίζει ότι ο νέος σύμμαχός του δε θα το βοηθήσει. Αυτή η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση θα αναγκάσει φυσικά την Ινδία να αναζητήσει ένα είδος συνεννόησης με την Κίνα παρόμοιο με αυτό που προτάθηκε παραπάνω μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, το οποίο οι κοινοί εταίροι τους στο Κρεμλίνο θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

Ειλικρινά μιλώντας και με πλήρη σεβασμό προς την Ινδία, η ηγεσία της είναι εξαιρετικά συνειδητή για το πώς η χώρα τους γίνεται αντιληπτή και αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ, τόσο πολύ ώστε ορισμένοι παρατηρητές μπορούν πειστικά να ισχυριστούν πως πάσχουν από σύμπλεγμα κατωτερότητας. Αυτό δεν εκφράζεται ως κριτική, αλλά ως υπαινιγμός μιας ευκαιρίας, καθώς το ίδιο σύμπλεγμα θα μπορούσε να τους εμπνεύσει να συμπεριφερθούν πιο ανεξάρτητα έναντι των ΗΠΑ, αφού αντιμετωπίζονται συγκαταβατικά ως «κατώτερος εταίρος», εάν η Ρωσία μεσολαβήσει για τη βελτίωση της σχέσεις με την Κίνα σε απάντηση κατόπιν αιτήματός τους.

Κοινά ενδιαφέροντα & λύσεις 

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη Γαλλία και την Ινδία να αυξήσουν τη στρατηγική τους αυτονομία σε σχέση με τις ΗΠΑ, αφού αμφότερες αγνοήθηκαν τόσο άγρια ​​από αυτήν μέσω του AUKUS. Έχουν επίσης μια πιεστική ανάγκη να αποκαταστήσουν την ήπια ισχύ τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι τους είναι αναστατωμένοι με την Αμερική που τους ποδοπατά με έναν τόσο ταπεινωτικό τρόπο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να πιστεύει πως είναι απλώς ανίσχυρες μαριονέτες αν δεν κάνουν κάτι σημαντικό ως απάντηση. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα και το κύρος τους είναι επομένως σε κίνδυνο.


Και οι δύο ομάδες προβλημάτων μπορούν να επιλυθούν επαρκώς μέσω των προτεινόμενων λύσεων με τη Ρωσία. Η Γαλλία και η Ινδία θα ενισχύσουν την στρατηγική τους αυτονομία ρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην Αφρική και με την Κίνα στην Ασία, αντίστοιχα, γεγονός που θα τους ανοίξει μια νέα σειρά γεωπολιτικών ευκαιριών που δεν είχαν πριν. Οι άνθρωποι τους θα είναι ευχαριστημένοι με το πόσο ανεξάρτητα οι ηγέτες τους ασκούν την εξωτερική τους πολιτική, ειδικά παρά τις αναμενόμενες αμφιβολίες της Αμερικής, ενώ ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και από αυτό.

Διαχείριση του διαγωνισμού γαλλο-ρωσικών όπλων στην Ινδία


Η μόνη πιθανή ρυτίδα σε αυτό το σενάριο είναι ο αναδυόμενος γαλλο-ρωσικός ανταγωνισμός για την αγορά όπλων της Ινδίας. Το Παρίσι έγινε πρόσφατα ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Νέου Δελχί, κάτι που κάνει τους ιστορικούς του [συνεργάτες] στη Μόσχα να νιώθουν πολύ άβολα. Όπως και να έχει, κάθε Μεγάλη Δύναμη θα μπορούσε δυνητικά να εκπληρώσει διαφορετικές στρατιωτικές ανάγκες για τον κοινό τους εταίρο. Η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει μια τεράστια «σφαίρα επιρροής» σε αυτόν τον στρατηγικό χώρο, ενώ η Γαλλία θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σημερινό ρόλο της Αμερικής εκεί, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στην Ινδία για την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400.

Η αμερικανική-ινδική στρατιωτική συνεργασία απέχει μακράν από την άποψη της αξίας της συμφωνίας υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας που οι ΗΠΑ απέσπασαν από τη Γαλλία με την Αυστραλία, αλλά το Παρίσι θα μπορούσε ακόμα να αναπληρώσει κάποιες χαμένες οικονομικές ευκαιρίες προσπαθώντας να κυνηγήσει μελλοντικές συμφωνίες της Ουάσινγκτον με το Νέο Δελχί. Στην πραγματικότητα, η Γαλλία και οι ΗΠΑ μοιάζουν περισσότερο με ανταγωνιστές μεταξύ τους σε αυτόν τον χώρο παρά με ανταγωνιστές με τη Ρωσία, είτε χωριστά είτε από κοινού. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός τους εκεί θα μπορούσε να προωθήσει τα ρωσικά και τα ινδικά συμφέροντα.

Η Ινδία είναι ένας από τους κορυφαίους αγοραστές όπλων στον κόσμο και θα συνεχίσει να προσπαθεί να «συγκρατήσει» την Κίνα, ακόμη και αν δεν το κάνει στο ριζοσπαστικό βαθμό που απαιτούν οι ΗΠΑ. Συγκριτικά μιλώντας, η επέκταση της γαλλικής επιρροής στην Ινδία μέσω «στρατιωτικής διπλωματίας» και πωλήσεων όπλων θα ήταν μια πιο συγκρατητική δύναμη από την αμερικανική ομόλογό της. Η Ρωσία προφανώς δε θα προτιμούσε κανένας από αυτούς να έχει αυτού του είδους την επιρροή έναντι του ειδικού και προνομιούχου στρατηγικού εταίρου της, αλλά αν είναι αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό, τότε καλύτερα να είναι Γάλλος παρά Αμερικανός.

Από την οπτική γωνία της Ινδίας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και τις ΗΠΑ μεταξύ τους για να πάρει τις καλύτερες προσφορές και από τις δύο. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ περάσουν από τις απειλές τους να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, τότε η στρατηγική αυτονομία της Ινδίας δε θα επηρεαστεί αρνητικά, καθώς θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί πολύ μακριά από την Αμερική και προς τη Γαλλία προκειμένου να καλύψει τις σχετικές στρατιωτικές της ανάγκες για τις οποίες αισθάνεται πιο άνετα να στηρίζεται στις δυτικές χώρες παρά στη Ρωσία για οποιονδήποτε λόγο.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Για να ανακεφαλαιώσουμε τη γνώση που μοιράστηκε σε αυτήν την ανάλυση, η Γαλλία και η Ινδία δεν είναι πιθανό να έχουν κάποια σοβαρή ρήξη στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, όπως η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και το Quad αντίστοιχα, αλλά οι δεσμοί τους με αυτήν δε θα είναι ξανά οι ίδιοι λόγω του τεράστιου ελλείμματος εμπιστοσύνης που προκαλεί το AUKUS.

Αυτό παρουσιάζει συναρπαστικές διπλωματικές ευκαιρίες για τη Ρωσία να διερευνήσει ένα σύμφωνο «μη επιθετικότητας» με τη Γαλλία στην Αφρική και τη δυνατότητα διαμεσολάβησης μιας ινδο-κινεζικής προσέγγισης, και οι δύο θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους ενώ θα έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα στις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail