Σε κατάσταση «After Burner» η Πολεμική Αεροπορία: Έρχονται τα Rafale - Μπαράζ ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για τα ελληνικά «γεράκια»

Έπειτα από ένα έντονο καλοκαίρι, εξαιτίας της συνδρομής των εναέριων μέσων στις μεγάλες πυρκαγιές, η HAF ανεβάζει ακόμη περισσότερο «στροφές».

Από: newpost.gr - Του Κ. Σαρικά

Σε κατάσταση «Αfter Burner» βρίσκεται η Πολεμική μας Αεροπορία. Με τις μηχανές στο «φουλ» προετοιμάζεται να εντάξει στον στόλο της το «game changer» μαχητικό 4,5ης γενιάς Rafale, ξεκίνησε να αναβαθμίζει τα 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper, ετοιμάζεται να εκσυγχρονίσει τα block 50, προχωρά στην απόκτηση καινούργιων όπλων και στην ενοικίαση καινούργιων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ενώ προετοιμάζεται και για μπει στην εποχή του F-35.

Την ίδια ώρα, όμως, όχι απλά δεν έχει περιορίσει την εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων αλλά αντίθετα οι ρυθμοί με τους οποίους διοργανώνει ή λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Συμμαχικές και φιλικές χώρες είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί. Έπειτα από ένα έντονο καλοκαίρι εξαιτίας της συνδρομής των εναέριων μέσων στις μεγάλες πυρκαγιές η HAF ανεβάζει ακόμη περισσότερο «στροφές».



Στην Αίγυπτο και στην αεροπορική βάση «Cairo West Base» βρίσκονται ήδη τα «φαντάσματα» της 337 Πολεμικής Μοίρας με τέσσερα μαχητικά F-16 block 52+ για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση συνεργασίας «BRIGHT STAR 21» η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι Έλληνες ιπτάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν σε μεγάλους σχηματισμούς με πανίσχυρες αεροπορίες όπως η USAF και να συμμετέχουν σε όλα τα σενάρια πολέμου τα οποία περιλαμβάνουν αναχαίτιση, υποστήριξη αλλά και κρούσεις σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους.

Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αφού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της HAF θα συνεχιστεί τους τελευταίους μήνες του 2021 αλλά και το 2022 «χωρίς ανάσα». Μέσα στον προσεχή Οκτώβριο τα ελληνικά «γεράκια» θα δώσουν για μια ακόμη φορά ηχηρό παρών σε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές ασκήσεις στον κόσμο η οποία δεν είναι άλλη από την περίφημη ισραηλινή «BLUE FLAG». Άσκηση με πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας και απαιτήσεων αφού και μόνο το γεγονός ότι την διοργανώνει η IAF και συμμετέχουν πανίσχυρες πολεμικές αεροπορίες την κατατάσσει στις καλύτερες διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά «φτερά» που θα εκπροσωπήσουν τη HAF στην άσκηση θα προέρχονται από την 336 Πολεμική Μοίρα «Όλυμπος» με τα F-16 block 52+ adv, τα πιο ισχυρά δηλαδή μαχητικά τα οποία διαθέτει αυτή την στιγμή στο οπλοστάσιό της η ΠΑ τα οποία σταδιακά θα μετατραπούν σε VIPER. Και μόνο το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά η HAF καλείται στο Ισραήλ και στην «BLUE FLAG» καταδεικνύει τόσο τη φήμη που έχει «χτίσει» εδώ και δεκαετίες αλλά και τις άριστες σχέσεις με το  πανίσχυρο στρατιωτικά Ισραήλ ειδικά στο αεροπορικό όπλο.

Η συνέχεια προβλέπει μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο με τους Αμερικανούς της USAF όσο και με τις αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ αλλά και η Σαουδική Αραβία. Και φυσικά μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε σύντομα και πάλι τους Γάλλους της Armee De L’Air στην Ελλάδα με αφορμή την έλευση των πρώτων ελληνικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ΓΕΑ οι ρυθμοί είναι υψηλοί με τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και τους επιτελείς του να δίνουν έμφαση σε όλα τα «μέτωπα» είτε αφορά το εξοπλιστικό σκέλος είτε το εκπαιδευτικό. Ήδη το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας πέρα από το καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και τις επιφυλακές δίνει βάρος στις ασκήσεις που έρχονται με πιο σημαντική τον «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ», την μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση που διοργανώνει το ΓΕΕΘΑ. Και με δεδομένη την κατεύθυνση που έχει δώσει ο Αρχηγός Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για διακλαδικότητα και «εξωστρέφεια» με συνεχή παρουσία σε κάθε μεγάλη Συμμαχική άσκηση.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα και η προετοιμασία για την ΝΑΤΟική «ΤIGER MEET» η οποία θα φιλοξενηθεί στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο από τους «Τίγρεις» της 335 Πολεμικής Μοίρας. Πρόκειται για την αεροπορική άσκηση στη οποία συμμετέχουν Μοίρες της Συμμαχίας με το όνομα «Τigers» η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε άσκηση πολύ υψηλού επιπέδου. Η άσκηση θα σχεδιαστεί από το ΑΤΑ,τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τους επιτελείς του και φυσικά κανένας δεν περιμένει να έρθουν στην Ελλάδα οι Τούρκοι «Tigers» από την 192 Filo.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail