Ένταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου - Μετακινείται η 72η Ειδική Ταξιαρχία του Σερβικού Στρατού

Izvor: Reporteri
Freepen.gr - Τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας αποκλείστηκαν ξανά την Τρίτη από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου καθώς διαμαρτύρονται για την απόφαση των αρχών της Πρίστινα να αφαιρούνται οι σερβικές πινακίδες από αυτοκίνητα που εισέρχονται στη χώρα. Το κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε φόβους ότι μπορεί να προκαλέσει πολύ βαθύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο βαλκανικών γειτόνων.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου ως ξεχωριστό έθνος και θεωρεί τα αμοιβαία σύνορά τους μόνο ως «διοικητικό» και προσωρινό όριο.

Φορτηγά έχουν αποκλείσει το δρόμο προς τα συνοριακά περάσματα Jarinje και Brnjak, όπου μικρές ομάδες Σέρβων που ξενύχτησαν σε σκηνές. Ένας φωτογράφος του Associated Press δεν κατάφερε να περάσει το δρόμο με αυτοκίνητο, αλλά μαζί με άλλα άτομα πέρασε τα σύνορα με τα πόδια.

Η ένταση αυξήθηκε τη Δευτέρα όταν η ειδική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου με θωρακισμένα οχήματα στάλθηκε στα σύνορα για να επιβάλει την προσωρινή αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων από τα αυτοκίνητα ενώ κυκλοφορούν στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι μια μικρή ενόχληση για τους οδηγούς με μεγάλο συμβολικό αντίκτυπο. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι αντιγράφουν μόνο ένα πρόγραμμα από τη σερβική αστυνομία, η οποία εδώ και χρόνια αφαιρεί πινακίδες κυκλοφορίας από αυτοκίνητα με σήμανση του Κοσσυφοπεδίου που εισέρχονται στη Σερβία. Οι οδηγοί πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν 5 ευρώ για μια προσωρινή πινακίδα 2 μηνών.

Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου οδήγησαν στα σύνορα με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά τους, αποκλείοντας τους δρόμους που οδηγούσαν στα σημεία διέλευσης. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, αλλά αυτοί συνέχισαν να παραμένουν εκεί και να διατηρούν τον δρόμο κλειστό.

Ο Ιγκορ Σίμιτς, Σέρβος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι πρόκειται για «μια δημοκρατική διαμαρτυρία των πολιτών αυτής της περιοχής, των Σέρβων από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

"Απλώς προσπαθούν να σώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, κάτι βασικό ... για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές της αξίες", είπε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι πραγματοποίησε συνάντηση με τους πρέσβεις της Δύσης - από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση - λέγοντάς τους ότι «η χθεσινή απόφαση δεν ήταν πρόκληση ή διάκριση εναντίον κανενός».

Ωστόσο η ένταση φαίνεται πως ανησυχεί το Βελιγράδι καθώς καταγράφονται μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με βίντεο και αναφορές στο Twitter εντοπίστηκε στο Novi Pazar η 72η Ειδική Ταξιαρχία του Σερβικού Στρατού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail