Ο λόγος που οι Τούρκοι μας εγκλώβισαν στα 6 ν.μ. και τώρα ψαρεύουν στο Αιγαίο

Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες έγιναν μάρτυρες δύο προκλητικών γεγονότων. Το ερευνητικό σκάφος ΝAUTICAL GEO, εμποδίστηκε από τουρκική φρεγάτα να διεξάγει έρευνες στα ανοιχτά, ανατολικά της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, τουρκικά αλιευτικά σκάφη πραγματοποιούσαν παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σταύρος Καλεντερίδης - kalenteridis.gr

Πρόκειται για δύο απολύτως αναμενόμενες εξελίξεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν υπαίτιους και ηθικούς αυτουργούς στη χώρα μας.

Για όσους παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, θα θυμούνται τις περσινές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Πρόκειται για τις πανηγυρικές συμφωνίες που το δημοσιογραφικό κατεστημένο παρουσίασε ως θριάμβους της ελληνικής διπλωματίας, και τον Έλληνα ΥΠΕΞ να τολμάει να δηλώνει πως η χώρα μας «μεγάλωσε» επί υπουργίας του. Κανείς δεν τόλμησε να πει την αλήθεια στους πολίτες, πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για δύο εθνικές προδοσίες της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις  για τις σημερινές τουρκικές προκλήσεις.

Ας ξεκινήσουμε από την αλιεία. Σύμφωνα με την μειοδοτική συμφωνία με την Ιταλία, η Ελλάδα παραχώρησε δικαιώματα αλιείας (ψάρια και οστρακοειδή), όχι μόνο στην ΑΟΖ της πατρίδας μας, αλλά και εντός των χωρικών μας υδάτων. Σας θυμίζει κάτι; Από τότε είχε διαφανεί η πρόθεση του Μαξίμου να αναγνωριστούν αντίστοιχα «ιδιαίτερα προνόμια» των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο, κατά τα πρότυπα και το μοντέλο των Ιταλών. Αυτό επέβαλε η πολιτική του «έντιμου συμβιβασμού» με την Τουρκία, η οποία κυριαρχεί στους υπουργικούς θώκους της Αθήνας, καθ’ όλη τη μεταπολίτευση.

Με την Ιταλική συμφωνία, η Ελλάδα απώλεσε εθνική κυριαρχία και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Δημιούργησε το νομικό προηγούμενο και το απαραίτητο άλλοθι, για να ψαρεύουν σήμερα οι Τούρκοι από τη Σαμοθράκη έως τη Μύκονο, και από εκεί έως τα Κύθηρα, δίχως να έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Παράλληλα είναι προφανές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να βγει έξω από τα κουτσουρεμένα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. στο Αιγαίο. Δεν μας το επέτρεψε η τουρκική φρεγάτα, παρόλο που είχαμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, και παρόλο που το ΝAUTICAL GEO, ένα πλοίο γαλλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, θα πραγματοποιούσε έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED, στον οποίο εμπλέκεται και το Ισραήλ με την αιγίδα των ΗΠΑ. Ευλόγως διερωτώμεθα πώς είναι δυνατόν να μην μας επιτρέπεται να βγούμε στην υφαλοκρηπίδα μας, όταν το πολεμικό μας ναυτικό είναι ισχυρότατο, και όταν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμμαχίες στην περιοχή είναι με το μέρος μας. Η απάντηση είναι και πάλι η ίδια. Ευθύνεται μία άλλη προδοτική συμφωνία της ΝΔ – αυτή της Αιγύπτου.

Σταδιακά και σταθερά η κυβέρνηση αποψίλωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Αποδίδοντας μειωμένη επήρεια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε νησιά του Ιονίου (στις Στροφάδες και τα Διαπόντια νησιά), η ΝΔ «δοκίμασε τα νερά». Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τα εξαγορασμένα μέσα εθνικής εμβέλειας, προχώρησε με τη συμφωνία της Αιγύπτου για να ολοκλήρωσε το στυγνό της έγκλημα. Απέδωσε μειωμένη επήρεια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στα μεγαλύτερα νησιά της πατρίδας μας, στην Ρόδο και την Κρήτη. Με την κίνηση αυτή εγκαταλείφθηκε η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ακυρώθηκε το σχέδιο της ένωσης των ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου. Όλα αυτά έγιναν, υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για τα νησιά του Αιγαίου (0% επήρεια), ενώ το διεθνές δίκαιο τους παρέχει πλήρη (100% επήρεια). Ο «έντιμος συμβιβασμός» του Μαξίμου, θέλει να τα βρει κάπου στη μέση. Με αυτές τις πράξεις νομιμοποίησαν την αδιαλλαξία και την τουρκική προκλητικότητα, για να μας κρατάει σήμερα η Άγκυρα παγιδευμένους εντός των 6 ν. μ.

Η αυτοκαταστροφική και εθνοκτόνα μειωμένη επήρεια που τόλμησαν οι κυβερνητικοί να αποδώσουν στην Κρήτη, εξηγεί την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα όσον αφορά τις έρευνες του ΝAUTICAL GEO. Η αυτοκαταστροφική και εθνοκτόνα παραχώρηση χρήσης των χωρικών μας υδάτων στους Ιταλούς που τόλμησαν οι κυβερνητικοί, εξηγεί τους τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο. Οι ευθύνες λοιπόν βαραίνουν αυτή την κυβέρνηση και όλους τους πληρωμένους κονδυλοφόρους που τους ξεπλένουν εδώ και δύο χρόνια.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, δεδομένης της πολιτικής κατευνασμού της Τουρκίας από την ΝΔ, είναι ποιο μέρος του δράματος μέλλει να ακολουθήσει; Απάντηση δίνει για ακόμα μια φορά η προδοτική συμφωνία με την Αίγυπτο. Σε αυτήν, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναγνώρισε μηδενική επήρεια στα νησιά Χρυσή και Κουφονήσι, γκριζάροντας de facto τις θάλασσες ανατολικά της Ρόδου. Η μηδενική επήρεια στο Κουφονήσι των 5,5 τ.μ., φωτογραφίζει το Καστελόριζο των 12 τ.μ., παραδίδοντάς το, βορά στα σαγόνια του αδηφάγου τουρκικού επεκτατισμού.

Όταν δείτε λοιπόν πιθανές μελλοντικές τουρκικές προκλήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, μην περιμένετε τις ερμηνείες των εγκάθετων, σχετικά με τους λόγους της έντασης. Η απάντηση δόθηκε στο Κάιρο, στις 6 Αυγούστου 2020.

Ό,τι ήταν η συμφωνία της Λίμνης για τη Μακεδονία, είναι και οι συμφωνίες των Θαλασσών για το Αιγαίο και το Ιόνιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail