Ο γιος του Ερντογάν πήρε 500.000 δολ. από χρηματοδότη της Αλ Κάιντα - Πως τους γλύτωσε ο σουλτάνος

Freepen.gr - Μια μυστική υποκλοπή αποκαλύπτει ότι ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ο οποίος κάποτε προσδιορίστηκε ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έδωσε μισό εκατομμύριο δολάρια στον μικρότερο γιο του Τούρκου προέδρου, Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, σε ένα διεφθαρμένο επιχειρηματικό σχέδιο, αποκαλύπτει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο nordicmonitor.com.

Σύμφωνα με το αντίγραφο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Γιασίν αλ-Καντί και του Μπιλάλ, που υπεκλάπη με δικαστική απόφαση, ο αλ-Καντί ζήτησε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του γιου του προέδρου και επιβεβαίωσε το ποσό που θα αποσταλεί ως $ 500.000. Ο Μπιλάλ είπε πως πήγαινε στην Ουάσινγκτον, και πρόσθεσε ότι θα στείλει τα τραπεζικά στοιχεία το συντομότερο δυνατό.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2013 στις 10:37 π.μ. τοπική ώρα Τουρκίας. Οι Τούρκοι ανακριτές παρακολούθησαν το τουρκικό τηλέφωνο του Αλ Καντί, το οποίο ήταν εγγεγραμμένο υπό τον επιστάτη του Εκρέμ Τζεζαϊρλί, Τούρκο υπήκοο. Η υποκλοπή εγκρίθηκε από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Απριλίου 2013.

Μια άλλη υποκλοπή, που ηχογραφήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, δείχνει πώς ο Αλ Καντί μετέφερε τα χρήματά του στην Τουρκία. Κάλεσε τον Βοηθό Γενικό Διευθυντή του Albaraka, Turgut Simitçioğlu, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τις πιστωτικές πράξεις, τις πράξεις ξένων συναλλαγών, τις λειτουργίες συστημάτων πληρωμών, τις λειτουργίες τραπεζικών υπηρεσιών και την παρακολούθηση κινδύνου για την τράπεζα και του ζήτησε να μεταφέρει 500.000 δολάρια σε ένα όνομα και λογαριασμό που θα έστελνε αργότερα.

Ο Αλ-Καντί και ο Μπιλάλ ήταν μυστικοί συνεργάτες στο Bosporus 360, μια shell company (μια ανενεργή εταιρεία που χρησιμοποιείται ως όχημα για διάφορους οικονομικούς ελιγμούς ή παραμένει αδρανής για μελλοντική χρήση με κάποια άλλη ιδιότητα) που ανήκε στον επιχειρηματία Cengiz Aktürk και τη σύζυγό του Rabiya Aktürk. Ο Aktürk ήταν κοντά στον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Bosporus 360 ανήκαν στον al-Qadi, τον γιο του Muaz al-Qadi και έναν Αιγύπτιο υπήκοο που ονομάζεται Usama Qutb.

Το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε για ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων που βρίσκεται στο πιο πολύτιμο μέρος της Κωνσταντινούπολης που καταλήφθηκε από την Αστυνομική Ακαδημία Etiler. Ο Μπιλάλ και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να χτίσουν ένα εμπορικό κέντρο και ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο χώρο. Επιδίωξαν να αγοράσουν τη γη στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και χωρίς διαγωνισμό, και στη συνέχεια να πάρουν επίσης άδεια που τους επιτρέπει να χτίσουν σε ύψος που υπερβαίνει τους ισχύοντες περιορισμούς χωροταξίας.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως ο Μπιλάλ χρησιμοποίησε την επιρροή του πατέρα του για να βοηθήσει στην αγορά πολύτιμης γης σε διάφορες επαρχίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αγοραία αξία. Χρησιμοποίησε το Ιδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), το οποίο διοικείται από αυτόν και άλλα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν, ως κάλυμμα για να καλύψει τις σκοτεινές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Ο αλ-Καντί προσδιορίστηκε ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για την Αλ Κάιντα. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης επίσημη εγκύκλιο που τον χαρακτηρίζει ως τρομοκράτη, απαγορεύοντας την είσοδό του στην Τουρκία ή τη μεταφορά χρημάτων.

Ωστόσο, έκανε κρυφά ταξίδια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου αεροπλάνου του Ερντογάν το 2011, όταν ήταν ακόμη υπό κυρώσεις, ακολουθούμενα από περισσότερα ταξίδια υπό την προστασία του Ερντογάν, συναντήσεις με τον Ερντογάν, τον αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Χακάν Φιντάν και άλλους.

Ο Αλ-Καντί διαγράφηκε αργότερα από τον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διέγραψε επίσης το όνομά του. 

Ο Αλ-Καντί και ο Μπιλάλ ήταν οι κύριοι ύποπτοι σε μια έρευνα διαφθοράς που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και εκδόθηκε ένταλμα κράτησής τους στις 25 Δεκεμβρίου 2013 από τους εισαγγελείς. Ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη, εμποδίζοντας παράνομα την εκτέλεση των ενταλμάτων, διατάζοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των αξιωματικών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ερντογάν κατάφερε να ξασπρίσει τα εγκλήματα των συνεργατών του.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Μπιλάλ μετακόμισε στην Ιταλία με τη σύζυγο και τα παιδιά του για να διαχειριστούν πολλούς ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πατέρα του έχασε την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο. Έπρεπε να φύγει από την Ιταλία όταν ένας εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις δραστηριότητές του.

Ο πατέρας του κατάφερε να ανακτήσει τις χαμένες ψήφους του σε πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015, επαναφέροντας την πολιτική του καριέρα σε καλό δρόμο και διαβεβαίωσε τον Μπιλάλ ότι δε θα αντιμετώπιζε κανένα νομικό πρόβλημα στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail