Κωνσταντινούπολη: Σεπτεμβριανά 1955 και ο μυστικός πόλεμος στην Τουρκία

Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το οργανωμένο πογκρόμ κατά των Ελλήνων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Αφορμή έδωσε η τοποθέτηση βόμβας στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.

Του Βαγγέλη Χωραφά

Το κείμενο που ακολουθεί, του Daniele Ganser, περιγράφει το πώς η OHD, ο μυστικός στρατός του ΝΑΤΟ στην Τουρκία (ο ανάλογος με την ελληνική Κόκκινη Προβιά) οργάνωσε τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Οι διωγμοί μπορεί να έγιναν από αγανακτισμένους Τούρκους, ή καθοδηγούμενους παρακρατικούς, πίσω τους όμως υπήρχαν πολύ σοβαρότεροι μηχανισμοί.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Προκειμένου να ενσωματώσουν πλήρως την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να εκμεταλλευτούν το κυρίαρχο και βίαιο παντουρκικό κίνημα. Σε αυτή την διαδικασία, την οποία με την σειρά του το κίνημα χρησιμοποίησε για δικό του όφελος, κεντρικό ρόλο έπαιξε ο ακροδεξιός εξτρεμιστής συνταγματάρχης Αλπαρσλάν Τιρκές. Ο συνταγματάρχης Τιρκές ήταν σύνδεσμος των Γερμανών Ναζί στην Τουρκία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…Μετά τον πόλεμο καλλιέργησε επαφές με την CIA και υποστηρίζεται ότι το 1948 ξεκίνησε την οργάνωση ενός μυστικού αντικομουνιστικού στρατού Stay Behind στην Τουρκία με εντολή της CIA. Καθώς η συνεργασία με τις ΗΠΑ εντείνονταν, ο συνταγματάρχης ταξίδεψε πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και απέκτησε στενές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την CIA. Το 1955-1958 υπηρέτησε στην Ουάσιγκτον στην τουρκική στρατιωτική αποστολή στο ΝΑΤΟ.

Όταν η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1952, ο Τιρκές είχε ήδη στήσει τον τουρκικό μυστικό στρατό. Τα κεντρικά του είχαν την ονομασία Τακτική Ομάδα Κινητοποίησης (Seferberlik Taktik Kurulu) και στεγάζονταν στο κτήριο της οργάνωσης Αμερικανική Αποστολή Βοηθείας  (JUS-MATT) της CIA στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ της Άγκυρας. Το 1965 η Τακτική Ομάδα Κινητοποίησης αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε Τμήμα Ειδικών Πολεμικών Επιχειρήσεων (OHD), όνομα με το οποίο έγινε γνωστό το κέντρο διοίκησης των Τούρκων μυστικών στρατιωτών κατά τις αποκαλύψεις του 1990 για την Gladio. Εξ αιτίας αυτών των αποκαλύψεων το τμήμα έπρεπε να ξαναβαπτιστεί- σήμερα ονομάζεται Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Ozel Kuvvetler Komutanligi).

Το 1990 το παρισινό περιοδικό Intelligence Newsletter ανακοίνωσε σε άρθρο του με τίτλο «Οι απαρχές της ‘Gladio’ στην Τουρκία» ότι έχει στην κατοχή του «ένα από τα προσφάτως αποχαρακτηρισθέντα αυθεντικά έγγραφα στρατηγικής που δημιούργησαν το δυτικοευρωπαϊκό δίκτυο “Stay Behind” ή αλλιώς “Gladio”: το άκρως απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ με τίτλο “Overall Strategic Concepts”(Γενικές Έννοιες Στρατηγικής) και ημερομηνία 26 Μαρτίου 1949». Στο συνημμένο έγγραφο JSPC 891/6 τμήμα “Tab B” γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία και ιδίως στο πως μπορούν οι ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν το κίνημα του παντουρκισμού. Η Τουρκία με βάση το έγγραφο του Πενταγώνου είναι «εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την εγκατάσταση μονάδων αντάρτικου και εφεδρειών μυστικού στρατού. Πολιτικά οι Τούρκοι είναι σφόδρα εθνικιστές και αντικομμουνιστές και η παρουσία του Κόκκινου Στρατού θα αυξήσει το εθνικό αίσθημα». Το Intelligence Newsletter ανέφερε στην συνέχεια ότι το OHD διηύθυνε τον μυστικό στρατό που ονομαζόταν Kontragerilla και είχε πέντε σκέλη: «την Ομάδα Εκπαίδευσης που μεταξύ άλλων εκπαίδευε σε τεχνικές ανάκρισης και ψυχολογικού πολέμου, την Ειδική Μονάδα που από το 1948 ειδικευόταν σε αντικουρδικές επιχειρήσεις, το Ειδικό Τμήμα που είχε αναλάβει τις ειδικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, την Ομάδα Συντονισμού που ονομαζόταν και Τρίτο Γραφείο και το Διοικητικό Τμήμα».

Παρά την αλλαγή ονομάτων καθ΄ όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η αποστολή και η στρατηγική του χρηματοδοτούμενου από την CIA OHD παρέμεινε η ίδια και συνίστατο στη χρήση βίαιων μεθόδων ανορθόδοξου πολέμου σε μια σειρά επιχειρήσεις, κατ΄ εντολή των επικεφαλής του.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, σε μια κλασσική επιχείρηση δημιουργίας έντασης, Τούρκοι πράκτορες του OHD έβαλαν βόμβα στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βέβαια σέβονται όλοι οι Τούρκοι. Οι πράκτορες δεν άφησαν σχεδόν κανένα ίχνος. Έτσι, στην Τουρκία η κυβέρνηση και ο Τύπος απέδωσαν εντέχνως την πράξη στους Έλληνες. Αμέσως, στις 6 και 7  Σεπτεμβρίου 1955, ομάδες φανατικών Τούρκων, παρακινημένες από το Kontragerilla κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, αφήνοντας πίσω τους 16 νεκρούς, 32 τραυματίες και 200 γυναίκες θύματα βιασμού.

Επίσημα, η αποστολή του OHD και του Kontragerilla ήταν «να θέσουν τέλος σε ενδεχόμενη κομμουνιστική κατοχή ή εξέγερση, χρησιμοποιώντας μεθόδους ανταρτοπολέμου και κάθε δυνατή παράνομη δράση». Ωστόσο εξαιτίας της σύμφυσης αυτής της αποστολής με τις επιχειρήσεις εγχώριου ελέγχου και παραπλάνησης, η διάκριση του Kontragerilla από τους κλασσικούς τρομοκράτες ήταν όλο και πιο δύσκολη. Ένα στρατιωτικό σύμφωνο μεταξύ της CIA και της κυβέρνησης του Αντνάν Μεντερές το 1959 υπογράμμισε την εγχώρια αποστολή του μυστικού στρατού, ορίζοντας ότι οι μυστικοί στρατιώτες θα ενεργοποιούνταν «και σε περίπτωση εσωτερικής εξέγερσης κατά του καθεστώτος».

Το απόσπασμα είναι από τις σελίδες 315-316 του βιβλίου του Daniele Ganser «Οι μυστικοί στρατοί του ΝΑΤΟ», Εκδόσεις ANTILOGOS, Αθήνα 2007.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στα γεγονότα υπήρξε εξαιρετικά χλιαρή. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν άμεσα για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία υποχρεώθηκε από τις ΗΠΑ να τιμήσει την ελληνική σημαία , την οποία ύψωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε εκδήλωση που έγινε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν προσχωρήσει μαζί στο ΝΑΤΟ, στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν την συνοχή της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Για τα Σεπτεμβριανά, δεν υπήρξαν καταδίκες από τα τουρκικά δικαστήρια και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν μηδαμινές. Η δράση της OHD παρέμεινε μυστική μέχρι την δεκαετία του ΄90 όταν μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, άρχισε να αποκαλύπτεται το δίκτυο της Gladio.

---

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail