Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Σύριου Υπουργού Αμυνας στην Ιορδανία πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια

Freepen.gr - Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Συρίας Ali Ayyoub επισκέφθηκε την Ιορδανία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Ο Ayyoub συναντήθηκε με τον αρχηγό του στρατού της Ιορδανίας αντιστράτηγο Yousef Hunaiti. Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε πως η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του διοικητή του στρατού της Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι ο Ayyoub συνοδευόταν από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού. Αναφέρει ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των συνόρων».

Οι δυο τους συζήτησαν για την σταθερότητα στα αμοιβαία σύνορά τους, αφού ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) εισήλθε στην πόλη Νταράα και σε κοντινές πόλεις μετά από μια διευθέτηση με τους πρώην αντάρτες στην περιοχή.

Η πρόσφατη ώθηση των συριακών στρατευμάτων στο νότο της χώρας είναι η μεγαλύτερη από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μεγάλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων το 2018, συμπεριλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος Νασίμπ.

Η διέλευση με την Ιορδανία άνοιξε ξανά το 2018, μήνες αφότου περιήλθε υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Οι Σύριοι αντάρτες είχαν καταλάβει τον χώρο το 2015, διακόπτοντας ένα σημαντικό εμπορικό δρόμο που συνδέει τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου.

«Οι συνομιλίες αφορούν την εντατικοποίηση του μελλοντικού συντονισμού για όλα τα κοινά ζητήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού της Ιορδανίας.

Η ελίτ της Τέταρτης Μεραρχίας του SAA είχε πολιορκήσει για πάνω από δύο μήνες την περιοχή όπου ξέσπασαν οι πρώτες ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση το 2011, προτού οι αναταραχές εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ένθερμος σύμμαχος των ΗΠΑ, επαίνεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Αύγουστο, όπου είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βοήθησαν να ανατραπεί το κύμα της σύγκρουσης στη Συρία προς όφελος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, πέτυχαν να σταθεροποιήσουν τη χώρα.

Χιλιάδες αντάρτες, οι οποίοι κάποτε έλαβαν όπλα και υποστήριξη μέσω της Ιορδανίας, παρέδωσαν τα όπλα τους με συμφωνίες παράδοσης με μεσολάβηση της Μόσχας.

Η Μόσχα έδωσε τότε εγγυήσεις στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Ουάσινγκτον ότι θα αποτρέψει τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η ανακατάληψη της Νταράα από τον SAA νωρίτερα τον Σεπτέμβριο έφερε μαζί της τον έλεγχο πολλών πόλεων και χωριών που μέχρι πρόσφατα αψηφούσαν την κρατική εξουσία.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει εδραιώσει επίσης την παρουσία της στην Κουνέιτρα, μια επαρχία που συνορεύει με τη Νταράα στα δυτικά κατά μήκος των Ισραηλινών κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail