Ισλαμικά “αδέρφια”… Τουρκία, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν vs Ελλάδας-Κύπρου

Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει τις σχέσεις του με την Τουρκία και το Πακιστάν. Αξιωματούχοι των τριών χωρών υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, γνωστό ως “Διακήρυξη του Μπακού”, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών “αδελφών” μουσουλμανικών χωρών. Το εν λόγω πλαίσιο τέθηκε για πρώτη φορά το 2017.

Από: defence-point.gr

Η “Διακήρυξη του Μπακού” επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς και την συνεργασία μεταξύ των τριών. Επίσης εκφράζει την υποστήριξη των δύο εταίρων στο Αζερμπαϊτζάν σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και την υποστήριξη Άγκυρας και Μπακού στο Πακιστάν κατά της Ινδίας στο Κασμίρ, ενώ Μπακού και Ισλαμαμπάντ εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Άγκυρα έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Άξονας του κακού των τριών αν και διακηρύσσει ότι δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας είναι εμφανές ότι έχει στοχεύσεις κατά της Αρμενίας, της Ινδίας και φυσικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι τρεις εξάλλου στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών και αμυντικών τους δεσμών. Στον πρόσφατο πόλεμο στο Καραμπάχ άλλωστε η Τουρκία στήριξε με κάθε τρόπο το Αζερμπαϊτζάν.

Οι τρεις χώρες προετοιμάζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ειδικών τους δυνάμεων που θα διεξαχθούν σε αζέρικο έδαφος τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα συνεργάζονται στενά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και των αμυντικών προμηθειών με την Τουρκία να αποτελεί τον κύριο πωλητή οπλικών συστημάτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail