“Πόρτα” από ΗΠΑ, Ευρώπη, στα UAV και Drones της Κίνας (DJI)… ώρα για ελληνικά και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Οι ΗΠΑ επιμένουν στην απαγόρευση συστημάτων Drone από το ελεύθερο εμπόριο για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Η Ελλάδα; Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μέσω επίσημης ανακοίνωσης που έδωσε στη δημοσιότητα στις 23 Ιουλίου, διευκρινίζει ότι η απαγόρευση προμήθειας και αξιοποίησης μη επανδρωμένων συστημάτων (Drones) από το ελεύθερο εμπόριο (περιλαμβανομένων και των προϊόντων της κινεζικής DJI…), για λόγους εθνικής ασφάλειας (κυβερνοασφάλειας όπως αναφέρεται επί λέξει…).

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η επίσημη αυτή ανακοίνωση από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ήρθε ως απάντηση σε μία πρόσφατη ανάλυση, η οποία υποστηρίζει ότι συγκεκριμένα μοντέλα Drones της DJI, εξακολουθούν να είναι αποδεκτά προς αγορά και χρήση από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Διευκρινίζεται επομένως στην ανακοίνωση ότι η εν λόγω ανάλυση είναι ανακριβής και αγνώστου προέλευσης, ενώ δεν έχει συνταχθεί κατόπιν οποιασδήποτε επίσημης εξουσιοδότησης, από οποιονδήποτε κρατικό φορέα.

Σημείωσε δε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα σχετικά με την πραγματική της προέλευση και τις σκοπιμοτητές της. Σε παλιότερο αφιέρωμα του DP, είχε γίνει εκτενής αναφορά στην απαγόρευση που ισχύει από το 2018 σχετικά με την προμήθεια Drones από το ελεύθερο εμπόριο για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με αφορμή την απόκτηση τέτοιων συστημάτων της κινεζικής DJI για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Εντός του 2019, την απαγόρευση του 2018 από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ήρθε να επισημοποιήσει το Κογκρέσο, ψηφίζοντας σχετικό Σχέδιο Νόμου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Νόμος εξακολουθεί να ισχύει (Executive Order 13981, Section 848 FY20 National Defense Authorization Act – NDAA), χωρίς καμία τροποποίηση ή εξαίρεση.

Είναι απόλυτα λογικό οι Αμερικανοί να επιθυμούν να σταματήσουν την κινεζική επέλαση στο χώρο των μη επανδρωμένων συστημάτων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον παράγοντα κόστος. Για το σκοπό αυτό μάλιστα το αμερικανικό ΥΠΑΜ προχώρησε και στη σύνταξη λίστας για τους κατασκευαστές που είναι εγκεκριμένοι από αυτό για την προμήθεια Drones και γενικά μη επανδρωμένων συστημάτων.

Η Blue List όπως ονομάζεται η λίστα αυτή, περιλαμβάνει τα προϊόντα πέντε κατασκευαστών. Της Skydio, της Parrot, της Altavian, της Teal Drones και της Vantage Robotics. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικά, δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγορευτική νομοθεσία.

Το εάν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι, είναι από μόνο του ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με οικονομικές, επιχειρησιακές, βιομηχανικές και νομικές διαστάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε αυτό το αφιέρωμα και οπωσδήποτε αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι το ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη, χωρίς να παραβιάζουν την εθνική ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προτιμούν τα προϊόντα των δικών τους εταιρειών για ευνόητους λόγους.

Το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στην Ελλάδα, κάτι που το DP έχει επανειλημμένα και επίμονα, παραθέτοντας όλα τα επιχειρήματα, υποστηρίξει στο παρελθόν. Η πρόσφατη DEFEA ήρθε να δικαιώσει απόλυτα αυτή τη θέση, μέσω της πλειάδας των προϊόντων που παρουσιάστηκαν από αμιγώς ελληνικές εταιρείες. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των Drones που παρουσιάστηκαν. Είναι κυρίως το ότι κάποια από αυτά είναι πρωτοποριακά τόσο στο χώρο των Βαλκανίων, όσο και της Ευρώπης.

Αντιπροσωπευτικότερο όλων κατά γενική ομολογία, υπήρξε το οκτακόπτερο (τέσσερα ζεύγη αντιπεριστρεφόμενων ελικών) Sarisa της SAS Tech που εντυπωσίασε. Είναι το πρώτο οπλισμένο Drone στα Βαλκάνια και εξ όσων γνωρίζουμε (διατηρώντας κάθε επιφύλαξη…) και στην Ευρώπη, διαθέτοντας παράλληλη δυνατότητα λειτουργίας ως πολυμορφική πλατφόρμα μεταφοράς διαφορετικών φορτίων.

Στο Drone αυτό θα επανέλθουμε με ειδικό αφιέρωμα, αποκαλυπτικό των επιδόσεων και των δυνατοτήτων του. Όπως θα επανέλθουμε και στα Target Drones NMS-2 και PNS-1 της AETHER Aeronautics, μέλους του EFA Group, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει εξαγωγικές παραγγελίες και δυνητικά μπορούν κάλλιστα να εξελιχθούν σε όπλα οριζόντιας πλεύσης μακρού πλήγματος…

Σε μία χώρα με τη δημοσιονομική κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα, είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το ότι όχι μόνο ξεκινούν αλλά και υλοποιούνται τέτοιες προσπάθειες. Και μάλιστα χωρίς καμία κρατική υποστήριξη…

Οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες κατά συνέπεια, έχουν κάθε λόγο να υιοθετήσουν την πολιτική των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα, προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας, της ελληνικής οικονομίας και φυσικά και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και χωρίς να υπάρχει σχετική απαγορευτική νομοθεσία.

Για τον πολύ απλό λόγο, επαναλαμβάνουμε, ότι τα προϊόντα που επιδείχθηκαν στη DEFEA είναι πραγματικά (όχι μοντέλα…), αξιόλογα και δημιουργήθηκαν χωρίς καμία υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Αν η υποστήριξη αυτή υπάρξει, η Ελλάδα θα μπορούσε όχι μόνο να συμβαδίσει, αλλά και να ξεπεράσει την Τουρκία στον τομέα των μη επανδρωμένων.

Διότι θα έχει στο κοντινό μέλλον να επιδείξει πραγματικά αξιόλογα και άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα. Αυτό απέδειξε η DEFEA, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Μόλις χθες, στην Τουρκία ξεκίνησε η έκθεση IDEF με τον Ερντογάν να κομπάζει για τις 700+ εταιρίες στον τομέα των UAV/Drones και τα υφιστάμενα προϊόντα… που “αποδείχθηκαν πολύ καλά”, τα οποία “θα μοιραστεί με τους φίλους της”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail