Απρόσμενο πρόβλημα στο top-3 των κρατών των Τριών Θαλασσών τα προκαλεί να ξανασκεφτούν τις πολιτικές τους

Οι πρόσφατες εξελίξεις ενδέχεται να αναγκάσουν τα βασικά κράτη της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (3SI) της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας να υποχωρήσουν από τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν στον Υβριδικό Πόλεμο στη Λευκορωσία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Καθένας από αυτά αντιμετώπισε ξαφνικά κάποιο απροσδόκητο πρόβλημα είτε στο εσωτερικό του είτε/και στα σύνορά του με την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. 

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Και οι τρεις χώρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αύξηση της παράνομης μετανάστευσης που προέρχεται από τον κοινό τους γείτονα, τον οποίο το Μινσκ αρνείται ότι όπλισε η ηγεσία του ως μια αντισυμβατική απάντηση στην πίεση που ασκούν σε αυτήν, αλλά η οποία ωστόσο φαίνεται τουλάχιστον να διευκολύνεται παθητικά από αυτό. Επιπλέον, η Λιθουανία και η Πολωνία είδαν πρόσφατα κάποιες διαμαρτυρίες μεγάλης κλίμακας ως απάντηση στις αμφισβητούμενες εσωτερικές πολιτικές, ενώ η Επανάσταση των Χρωμάτων στη Λευκορωσία συνεχίζει να μην προκαλεί σχεδόν τίποτα.

Το Βίλνιους είδε κάποιο χάος έξω από το κοινοβούλιο νωρίτερα την εβδομάδα λόγω της οργής του λαού για τα σχέδια των αρχών να νομιμοποιήσουν διακρίσεις εναντίον των μη εμβολιασμένων πολιτών. Εν τω μεταξύ, η Βαρσοβία και αρκετές άλλες πόλεις της Πολωνίας είδαν διαδηλώσεις ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των μέσων ενημέρωσης, το οποίο έχει προκαλέσει την οργή των Αμερικανών και Γερμανών συμμάχων της χώρας. Αυτή η εξέλιξη είχε επίσης ως αποτέλεσμα να ξεφτίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά την παύση ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης και την επακόλουθη αποχώρηση του κόμματός του από τον ίδιο συνασπισμό λόγω της αντίθεσής τους σε αυτήν την πολιτική. Επιπλέον, η Πολωνία μόλις υποτάχθηκε στον «οικονομικό ιμπεριαλισμό» της ΕΕ. Όλα αυτά συνέπεσαν με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο να σηματοδοτεί μια «σταδιακή μετάβαση στην ηγεσία» στο επόμενο μέλλον και να αναγκάσει τον αντικυβερνητικό μπλόγκερ Πρωτάσεβιτς να παραδεχτεί ότι το πραξικόπημα εναντίον του απέτυχε.

Καθώς η κάθε μία από αυτές τις τέσσερις χώρες έχει παγιδευτεί στις δικές της εσωτερικές κρίσεις, είναι συνετό ότι ο Λουκασένκο επέκτεινε ένα κλαδί ελιάς στους αντιπάλους του 3SI και συγκεκριμένα στην Πολωνία με την ελπίδα πως θα το δεχτούν, ώστε όλοι να μπορούν να εστιάσουν περισσότερο στην επίλυση των περισσότερων πιεστικών εσωτερικών τους προβλημάτων. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η απόπειρα για το λεγόμενο «σύμφωνο μη επιθετικότητας» θα αποφέρει καρπούς, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη σε κάθε περίπτωση. Βάζει επίσης το βάρος σε αυτές τις τρεις χώρες για το αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κλιμακούμενες περιφερειακές εντάσεις, όπως το Μινσκ κατηγόρησε το Βίλνιους ότι έκανε πρόσφατα στα κοινά σύνορά τους. Μπορεί να υποστηριχθεί πως ορισμένες από αυτές τις χώρες, ειδικά η μικρή Λιθουανία, έχουν μια ιδιοτελή επιθυμία να προκαλέσουν μια περιφερειακή κρίση προκειμένου να σαμποτάρουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συνάψουν το δικό τους «σύμφωνο μη επιθετικότητας» με τη Ρωσία και να επικεντρωθούν περισσότερο Κίνα. 

Όπως και να έχει, είναι πράγματι προς το εθνικό τους συμφέρον να εξετάσουν σοβαρά το κλαδί ελιάς της Λευκορωσίας. Η Λετονία και η Λιθουανία επηρεάζονται δυσανάλογα από την περιφερειακή μεταναστευτική κρίση που προέρχεται από τη Λευκορωσία λόγω του μικρού πληθυσμού τους. Η Λιθουανία πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την απροσδόκητα βίαιη αντίσταση στις πολιτικές της για τον COVID-19, πέρα ​​από οποιαδήποτε αντισυμβατική απάντηση που θα μπορούσε να αναλάβει η Κίνα μετά την απόφαση του Βίλνιους να φιλοξενήσει μια de facto αποκαλούμενη «πρεσβεία της Ταϊβάν» ως μέρος της προσπάθειάς της να καταστεί κορυφαία περιφερειακή εταίρος των ΗΠΑ. Η Πολωνία δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση από τους δύο συμμάχους της 3SI μαζί, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο υβριδικό πόλεμο ΗΠΑ-Γερμανίας ενάντια στο κυβερνών συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα της. Η Βαρσοβία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να διεξάγει έναν πόλεμο πληρεξουσίου (proxy war) που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ εναντίον της Λευκορωσίας, ειδικά επειδή η Ουάσινγκτον διεξάγει τον δικό της εναντίον της Βαρσοβίας αυτήν την στιγμή.

Η διαιώνιση του Υβριδικού Πολέμου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Λευκορωσία βασίζεται στο 3SI είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων για τα τρία εμπροσθοφυλάκια που εμπλέκονται. Πληρώνουν τώρα απρόσμενα έξοδα κατά μήκος των συνόρων τους και από την άποψη της συναφούς κοινωνικής αστάθειας που μπορεί να συνεπάγεται η αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την περιφερειακή μεταναστευτική κρίση. Η παραδοχή του Πρωτάσεβιτς ότι το πραξικόπημα κατά του Λουκάτσνκο απέτυχε θα πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο αυτής της εκστρατείας αλλαγής καθεστώτος. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας μόνο εξαντλεί τις τρεις χώρες του 3SI που θα επενδύονταν καλύτερα στο εσωτερικό τους σε αυτούς τους ολοένα και πιο ασταθείς καιρούς. Συγκεκριμένα, αποσπά την προσοχή των πολωνικών υπηρεσιών ασφαλείας από το να ασχοληθούν με το πιο επείγον έργο της αποτροπής του υβριδικού πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας. Ο γκρίζος καρδινάλιος Κάτσινσκι θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι η μάχη σε αυτόν τον πόλεμο μεσολάβησης δε θα προστατεύσει την Πολωνία από τις τελευταίες συνωμοσίες των ΗΠΑ εναντίον της.

Το καλύτερο σενάριο είναι ότι η Πολωνία θα αποδεχθεί ρεαλιστικά το κλαδί ελιάς της Λευκορωσίας, ακόμη και αν δεν κάνει δημόσια μεγάλη φασαρία γι 'αυτό, για πολιτικούς λόγους. Αυτό θα απομακρύνει τον άνεμο από το καθεστώς της Λετονίας και της Λιθουανίας και θα τις ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Θα μπορούσαν ακόμα να μην το κάνουν αν έπαιζαν ριψοκίνδυνα και θεωρώντας πως τα υποκειμενικά καθορισμένα εθνικά τους συμφέροντα προωθούνται καλύτερα συνεχίζοντας αυτήν την εκστρατεία κατ 'εντολή των ΗΠΑ, αλλά η ολοένα και λιγότερο εμφανής συμμετοχή της Πολωνίας σε αυτήν, αν όχι η οριστική εγκατάλειψη των "ενεργών μέτρων", Θα εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι η επίδοξη περιφερειακή ηγεμονία της Πολωνίας επανεξετάζει τις πολιτικές της ως προς αυτό. Ακόμη και η αποσπασματική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην περιοχή και να ενισχύσει την άμυνα της Πολωνίας ενάντια στον υβριδικό πόλεμο ΗΠΑ-Γερμανίας εντός έδρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail