Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία swap νομισμάτων 2 δις δολαρίων με τη Νότια Κορέα

Freepen.gr - Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και η Τράπεζα της Κορέας υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων σε λίρες και κέρδισαν έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το ahvalnews.com.

Η συμφωνία, η οποία ισχύει για τρία χρόνια από την Πέμπτη, έχει ως στόχο να προωθήσει το διμερές εμπόριο και τη χρηματοπιστωτική συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών, ανέφερε η Τράπεζα της Κορέας σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Η Τουρκία έχει επιδιώξει να κλείσει συμφωνίες swap νομισμάτων με κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία έχουν πέσει σε αρνητικό έδαφος κατά τον υπολογισμό των υποχρεώσεων. Οι συμφωνίες, οι οποίες περιλάμβαναν συμφωνίες αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον περιφερειακό σύμμαχο της Τουρκίας Κατάρ, δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση της αξίας της λίρας στα διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ από τη νομισματική κρίση του 2018.

Είναι ενδιαφέρον ότι «μια άλλη κεντρική τράπεζα της G20 φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει και να παρατείνει τη συνέχιση των πραγματικά αμφισβητούμενων ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. Η συμφωνία "δεν αγγίζει πραγματικά τις πλευρές" όσον αφορά την υπεράσπιση της λίρας, είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους για να βοηθήσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια άνθηση δανεισμού. Αυτό οδήγησε σε έξοδο κεφαλαίου από τη λίρα καθώς οι κάτοχοι καταθέσεων είδαν τις αποδόσεις από τις επενδύσεις τους, χωρίς τον πληθωρισμό, να εξαφανίζονται.

Η λίρα αυξήθηκε 0,3 % στα 8,6 ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανταλλαγής ύστερα από διαπραγμάτευση 0,1 % νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Η συμφωνία με την Τράπεζα της Κορέας ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν η τουρκική κεντρική τράπεζα δημοσιεύσει τη μηνιαία απόφαση για τα επιτόκια. Το ποσοστό αναφοράς στην Τουρκία ανέρχεται στο 19%, οριακά πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή του 18,95 %.

Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία της Τουρκίας, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες κατασκευών, ενέργειας και τεχνολογίας. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν συμβόλαιο του 2017 για την κατασκευή της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο πάνω από τα στενά των Δαρδανελίων, αξίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail