Η Ρωσία δρομολογεί το νέο σύστημα διαστημικού πολέμου S-500 για εξαγωγή ως το 2030 - Ποιοι οι πιθανοί πελάτες;

Freepen.gr - Μετά από πολλές καθυστερήσεις, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-500 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2021, με τη σειριακή παραγωγή πυραύλων για το σύστημα να έχει ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

Το σύστημα φημίζεται για μια σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού βαθμού επίγνωσης της κατάστασης, του εύρους εμπλοκής των 600 χιλιομέτρων, της ικανότητάς του να αναχαιτίζει υπερηχητικούς και διαστημικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων και ICBM, και την ικανότητά του να δικτυώνεται με παλαιότερα συστήματα αεράμυνας, όπως οι S-400 για μεγιστοποίηση της επίγνωσης της κατάστασης.

Ο Alexander Mikheev, επικεφαλής του κρατικού εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας Rosoboronexport, δήλωσε στις 24 Αυγούστου σχετικά με την πιθανή εξαγωγή του συστήματος: «Σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 στην παγκόσμια αγορά έως το 2030».

Προηγουμένως ήταν αβέβαιο εάν η Ρωσία θα προσέφερε το S-500 για εξαγωγή, δεδομένου ότι μπορεί να θεωρηθεί στρατηγικό όπλο λόγω της εστίασής του στην άμυνα των βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων διηπειρωτικού βεληνεκούς. Με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν υπερηχητικό διαστημικό αεροσκάφος και μια σειρά υπερηχητικών όπλων, το S-500 θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύτιμο πλεονέκτημα από έναν αριθμό δυνητικών αντιπάλων του ΝΑΤΟ.

Οι δύο κορυφαίοι δυνητικοί πελάτες πιστεύεται πως είναι η Κίνα και η Αλγερία, αν και η Ινδία, η Λευκορωσία και ενδεχομένως ακόμη και το Βιετνάμ ή το Ιράν θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σύστημα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για το σύστημα, αν και οι προθέσεις της Άγκυρας για την απόκτηση ρωσικών όπλων υψηλού επιπέδου και η φύση των συμφερόντων της αμφισβητήθηκαν επανειλημμένα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail