Rafale και Mirage προκαλούν εφιάλτες στους γείτονες

Το αποτέλεσμα της εμπλοκής ήταν το γνωστό με τα Τουρκικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε κατάσταση kill εντός των σκοπευτικών των Dash-5.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Ένα ζεύγος Mirage 2000-5 ήταν οι  πρωταγωνιστές στις σκληρές αερομαχίες με Τουρκικά F-16 στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ήταν δύο από τα 24 μαχητικά που διαθέτει η 331 Πολεμική Μοίρα ‘’ΘΗΣΕΑΣ’’ τα οποία κατευθύνονταν προς την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο προκείμενου να αντικαταστήσουν στο Readiness τα δύο ‘’Φαντάσματα’’ της 337 Πολεμικής Μοίρας όταν η Τουρκική εξάδα F-16 παραβίαζε το FIR Αθηνών.

Οι γείτονες για μια ακόμη φορά επέλεξαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αυτή τη φορά απέναντι στα Ελληνικά ‘’Δελταπτέρυγα’’ τα οποία από τότε που αποκτήθηκαν από τη HAF αποτελούν ‘’εφιάλτη’’ και ταυτόχρονα ‘’κόκκινο πανί’’ για την TuAF. Το αποτέλεσμα της εμπλοκής ήταν το γνωστό με τα Τουρκικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε κατάσταση kill εντός των σκοπευτικών των Dash-5.

Έπειτα από μια δύσκολη για τα Γαλλικά μαχητικά δεκαετία με τις διαθεσιμότητες να μειώνονται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η εικόνα έχει αλλάξει θεαματικά. Το ένα μετά το άλλο τα καθηλωμένα από έλλειψη ανταλλακτικών Mirage 2000-5 γίνονται και πάλι επιχειρησιακά αφού η ροή ανταλλακτικών από τη Γαλλία ‘’τρέχει’’ και οι τεχνικοί της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα στέλνουν τα πανίσχυρα ‘’Δελταπτέρυγα’’ και πάλι στη γραμμή απογείωσης. Και μπορεί στην Πολεμική Αεροπορία όλοι να περιμένουν με αγωνία στα τέλη του 2021 τα πρώτα Ελληνικά Rafale στην Τανάγρα και στην 332 Πολεμική Μοίρα ‘’ΓΕΡΑΚΙ’’ ωστόσο η ‘’αναγέννηση’’ της 331 αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιχειρησιακή ισχύ των Ελληνικών ‘’γερακιών’’. Οι αντιδράσεις των γειτόνων άλλωστε για την απόκτηση των Rafale καταδεικνύουν ότι τα Ελληνικά ποιοτικά όπλα όπως τα Mirage τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον τα Rafale αποτελούν ‘’θηλιά στο λαιμό’’ για τους ιπτάμενους της TuAF. Και ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν συνηθίσει να μην βλέπουν μεγάλο αριθμό Mirage πάνω από το Αιγαίο πλέον σχεδόν καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν ‘’Δελταπτέρυγα’’ ενώ προετοιμάζονται για τον ‘’εφιάλτη’’ με τις ‘’ριπές ανέμου’’, τα δικινητήρια game changer Rafale.

ξεχωριστά ποιοτικά μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας όπως και το ‘’μέταλλο’’ των Ελλήνων ιπτάμενων ήταν άλλωστε πάντα τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διέθετε η HAF με τα οποία όχι μόνο κάλυπτε το αριθμητικό μειονέκτημα αλλά κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στον αέρα έναντι των γειτόνων. Και μπορεί ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προσπαθεί να πείσει ότι ‘’τέσσερα, πέντε μεταχειρισμένα Rafale δεν αλλάζουν κάτι’’ όμως οι Τούρκοι πτέραρχοι γνωρίζουν καλά ότι τα 18 Rafale μαζί με τα Mirage 2000-5, τα 84 Viper, τα 38 υπό αναβάθμισηF-16 block 50 μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF συγκροτούν έναν ανίκητο στην περιοχή στόλο μαχητικών.

Και δεν είναι μόνο τα ποιοτικά αεροσκάφη αλλά και ο ακόμα πιο ποιοτικός οπλισμός που θα φέρουν με τους Meteor αλλά και τα υπόλοιπα όπλα και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως τα ατρακτίδια Sniper τα οποία αποκτούν τα ‘’μπλε’’ φτερά το επόμενο διάστημα. Ίσως έτσι εξηγείται και η προκλητικότητα της Τουρκικής αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες πάνω από το Αιγαίο. Όπου παρά τις δηλώσεις για ‘’ήρεμο καλοκαίρι’’ το μπαράζ παραβιάσεων αλλά και οι εμπλοκές δείχνουν διάθεση των γειτόνων να διατηρήσουν την ένταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail