Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε την εργαλειοποίηση της κρίσης;

Αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Ερντογκάν άρχισε τις σημαντικές επαφές. Έτσι τις τελευταίες 24 ώρες συνομίλησε με την Καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Και φυσικά βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ιράν. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Προσέξτε όμως. 

Από την μια η Τουρκία έχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, αφού όντως φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες (ο ίδιος λέει ότι ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 4 εκατ.) από την άλλη θεωρητικά οι εκατοντάδων χιλιομέτρων τσιμεντένιοι φράχτες - που πλήρωσε η Ευρώπη - θεωρητικά είναι απροσπέλαστοι. Τουλάχιστον από εξαθλιωμένους μετανάστες που έχουν βαδίσει κάτι δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν μέχρι τα Ιρανοτουρκικά σύνορα. 

Πληροφορίες θέλουν ο Τούρκος Πρόεδρος να ζήτησε από την Μέρκελ την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην γνωστή συμφωνία της 18ης Μαρτίου. 

Μόλις χθες Σάββατο ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και έγκριση του Τούρκου Προέδρου συστήνεται νέα Διοίκηση Σκαφών Ακτοφυλακής η οποία θα αναλάβει να αναπτύξει Ταχεά Σκάφη Ακτοφυλακής μέσα στις λίμνες και τα ποτάμια που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα ξεκινώντας από την Λίμνη Βάν. 

Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή Edremit της ανατολικής επαρχίας Van γιατί λίμνη Van - η οποία έχει έκταση 3.713 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.433 τετραγωνικά μίλια) - αποτελεί βασικό σημείο στις διαδρομές των παράνομων μεταναστών και γι΄αυτό αποφασίστηκε η 24ωρη παρακολούθηση της με σύγχρονα τεχνικά μέσα συμπεριλαμβανομένων καμερών θερμικής και νυχτερινής όρασης, ραντάρ και συσκευών σόναρ.

Θα δημιουργηθούν αρκετές ομάδες, οι οποίες θα περιπολούν με δύο σκάφη επανδρωμένα με 15 άτομα.
Η ημερομηνία έναρξης των μέτρων αυτών σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο και μέχρι να λειτουργήσει αυτή η νέα διεύθυνση την ευθύνη την αναλαμβάνει ο τοπικός κυβερνήτης του Βαν Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ με τις υπάρχουν δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής που δραστηριοποιούνται κατά του λαθρεμπορίου και της παράτυπης μετανάστευσης σε όλη την επαρχία.

Όλα αυτά βέβαια επίσημα, γιατί ανεπίσημα γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχει κάνει η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν. Και τα "επίσημα" συνήθως μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να πληρώσει ο λαός της Ευρώπης νομίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσει την "ησυχία του".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail