Αφγανιστάν: Ο πλούτος. Oι παλιοί και νέοι μνηστήρες της επόμενης μέρας. Γιατί είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν;

Ο μεγάλος μνηστήρας, οι ΗΠΑ, αποχώρησαν στις 15/8/2021 αφήνοντας πίσω επενδύσεις άνω των 143 δις δολαρίων σε υποδομές.

Το βασικότερο όμως είναι ότι φεύγοντας οι Αμερικανοί αφήνουν πίσω ένα κράτος με πολύ μικρό εξωτερικό χρέος (που και αυτό όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να μηδενιστεί) που μπορεί να κάνει ολικό restart χωρίς να πεινάσει περισσότερο απ΄ότι ήδη πεινάει ο λαός.

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Το ΑΕΠ του Αφγανιστάν είναι μόλις 19 δις δολάρια. Το δημόσιο χρέος του ως προς το ΑΕΠ είναι μόλις 6%, περίπου 1 δις δολάρια. Αυτή τη στιγμή όσο και να ψάξει κάποιος τέτοια νούμερα είναι απίθανο να βρει, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα αυτού του μεγέθους.

Οπότε οι Ταλιμπάν ξεκινούν την ιστορία τους στο τιμόνι της χώρας με τις πιο ιδανικές συνθήκες. Υποδομές (οδικά δίκτυα, νοσοκομεία, στρατιωτικές βάσεις κλπ) για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντς, ένα σχεδόν μηδενικό εξωτερικό χρέος, το οποίο με την επανίδρυση και μετονομασία του κράτους μπορεί και να εξαφανιστεί.

Φυσικά αποκτούν την άμεση ιδιοκτησία των μεγαλύτερων κοιλάδων παραγωγής παπαρούνας στον κόσμο (ναι είναι "νόμιμη" για τους ταλιμπάν η παραγωγή οπίου, από τη στιγμή που όλη η παραγωγή εξάγεται...) όπου με την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ταλιμπάν θα έχουν ΑΜΕΣΑ έσοδα άνω των 2 δις δολαρίων (όπιο, ηρωίνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη). Η ούτως ή άλλως μεγαλύτερη παραγωγός ηρωίνης στο κόσμο (κατέχει αυτή τη στιγμή το 88% της παγκόσμιας παραγωγής) θα φτάσει ακόμα και το 100% ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου, βγάζοντας από την αγορά όλους τους άλλους παίχτες και φυσικά θα διαμορφώσει την παγκόσμια τιμή πώλησης όλων των ναρκωτικών ουσιών.

Καταφανώς λοιπόν οι ταλιμπάν βγήκαν κερδισμένοι, όχι μόνον γιατί "κατέλαβαν" την εξουσία, αλλά κυρίως γιατί ξεκινούν με ένα διόλου ασήμαντο έσοδο στην τσέπη τους που τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν παιχνίδια εξουσίας στην παγκόσμια σκακιέρα, αν και εφόσον δεν αλληλοσκοτωθούν... (διόλου απίθανο σενάριο...).

Η ιστορία όμως δεν περιλαμβάνει μόνον ναρκωτικά. Βλέπετε οι Άγγλοι, οι Σοβιετικοί και οι Αμερικάνοι δεν πήγαν στο Αφγανιστάν ούτε για να ελέγξουν τα ναρκωτικά, ούτε φυσικά για να πολεμήσουν την τρομοκρατία.

Πήγαν εκεί γιατί το Αφγανιστάν διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο σε κοβάλτιο, λίθιο και νιόβιο και σημαντικά κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού, χρυσού, μολυβδαίνιο, άργυρο και αργίλιο. Με τις τιμές του 2010 τα κοιτάσματα είχαν αξία περίπου 1,4 τρις δολαρίων, δλδ 100 ΑΕΠ της χώρας. Με τις σημερινές τιμές, όπου ορισμένα από τα υλικά η τιμή τους έχει αυξηθεί μέχρι και 1800% το 1,4 τρις του 2010 ενδεχομένως σήμερα να έχει υπερδιπλασιασθεί...

Για όσους δεν γνωρίζουν το κοβάλτιο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε τρεις βιομηχανίες. Στην κατασκευή ηλεκτροδίων μπαταριών (άπειρες εφαρμογές), στην ιατρική αλλά και στην κατασκευή των λεπίδων των τουρμπινών των κινητήρων.


Το λίθιο θεωρώ ότι το γνωρίζεται όλοι αφού δεν υπάρχει κινητό, τάμπλετ, λαπτοπ και γενικά φορητή συσκευή χωρίς μπαταρία λιθίου.

Το νιόβιο πάλι είναι πολύ σημαντικότερο γιατί από αυτό κατασκευάζονται οι δορυφόροι και κατέχει τεράστιο μερίδιο στις σιδηροκατασκευές (δεν υπάρχει σύγχρονη γέφυρα χωρίς σιδηρονιόβιο) αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Μέχρι τώρα, όπως είδαμε στο δεύτερο μέρος αυτής της σειράς άρθρων, οι μεγάλες δυνάμεις κάθε εποχής, απέτυχαν να βάλουν χέρι για τους λόγους που είπαμε.

Τώρα στο Αφγανιστάν έρχεται να δραστηριοποιηθεί ο Κινεζικός Άξονας με όλα του τα παρακλάδια του (όπως η Τουρκία και η Γερμανία).

Όσοι δεν έχετε διαβάσει τα άρθρα για τους διαμορφούμενους άξονες παράκληση πριν συνεχίσετε την ανάγνωση να ανατρέξετε στα σχετικά άρθρα :

Αντέχεις την αλήθεια; Επεισόδιο 2ο Η δημιουργία των Αξόνων, η θρησκευτική σύγκληση και η διάλυση της Ε.Ε

Τα πιόνια, τα εξοπλιστικά και η μεγαλύτερη εικόνα

Σκοπός της Τουρκίας είναι ένας. Να αλώσει την Ευρώπη

Ο Άξονας Γερμανίας - Κίνας - Τουρκίας σε πλήρη σύνδεση

Η Κίνα έρχεται τώρα και προσφέρει 62 δις σε μια χώρα που δεν χρωστάει ούτε 1 για την δήθεν ανοικοδόμηση. Προσφέρει λοιπόν στους ταλιμπάν χρήματα που όχι δεν τα έχουν δει ποτέ, ούτε καν στα πιο τρελά τους όνειρα. Και ζητάει αυτό που οι Άγγλοι, οι Σοβιετικοί και οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πάρουν με την βία.

Την "άνεση" να εγκαταστήσει ορυχεία εξορύξεων σε όλο το Αφγανιστάν, χωρίς το φόβο των συνεχόμενων επιθέσεων από φυλάρχους που θα δουν τις περιοχές τους να εξαφανίζονται, γιατί ως γνωστών οι κινέζοι δεν τα πάνε και τόσο καλά με το περιβάλλον και τις περιβαλλοντολογικές προτεραιότητες. Φθηνό εργατικό δυναμικό (τώρα το "εργατικό" θέλει πολύ ανάλυση αλλά δεν είναι της ώρας ούτε και θέλω με αφορμή τέτοιου είδους σχόλια να μου ρίξουν και αυτό το μπλογκ), επιφανειακά κοιτάσματα με πρώτες ύλες που η τιμή τους έχει ήδη πιάσει την ανηφόρα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάποιες όπως το κοβάλτιο και το λίθιο λόγω της μεγάλης ζήτησης τα επόμενα χρόνια θα δουν περαιτέρω αύξηση άνω του 500%.

Το θέμα λοιπόν είναι οι Κινέζοι (και οι Τούρκοι που διεκδικούν την δική τους μερίδα του λέοντος και πάνε και με τη σημαία του ομόθρησκου συμμάχου) θα πείσουν τους ταλιμπάν για τις "αγαθές" τους προθέσεις; Και αν πείσουν τους ταλιμπάν ισχύει το ίδιο για τους μουτζαχεντίν φυλάρχους των ορεινών φυλών; Γιατί εδώ έχουν το εξής αξιοσημείωτο. Τα κοιτάσματα βρίσκονται κατά κύριο λόγο ψηλά στα βουνά, εκεί που οι φύλαρχοι κάνουν κουμάντο... Συνεπώς μπαίνει το ερώτημα. Σε πόσα χρόνια η Κίνα θα γίνει νέα Αμερική;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail