Τι σηματοδοτεί η πρώτη επίθεση με drone καμικάζι του Ιραν και του ισραηλινού τάνκερ

Freepen.gr - Το Ιράν εκτόξευσε για πρώτη φορά ένα drone αυτοκτονίας την Παρασκευή 30 Ιουλίου εναντίον ενός ισραηλινού εμπορικού πλοίου, τoy Mercer Street, βόρεια του νησιού Masirah του Ομάν, στον Ινδικό Ωκεανό. Δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν καθώς το πλοίο πήρε φωτιά. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έσπευσε να βοηθήσει το φλεγόμενο πλοίο και το συνόδευσε στο λιμάνι στο Αμπού Ντάμπι, στα ΗΑΕ. Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και το καταδρομικό USS Mitscher συνόδευσαν το πλοίο.

Το Mercer Street δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε από το Νταρ ες Σαλάμ στη Φουτζέιρα χωρίς φορτίο.

Οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες είχαν μεταβιβάσει το σκάφος σε Ιαπωνική ιδιοκτησία μετά από προηγούμενα λιγότερο σοβαρά επεισόδια εναντίον των πλοίων τους στην ίδια περιοχή, ενώ συνέχιζαν τη διαχείρισή του από τη Zodiac Maritime Office στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς κάλεσε επείγουσα διάσκεψη το βράδυ της Παρασκευής με τον Αρχηγό Επιτελείου Αντιστράτηγο Αβίβ Κοτσάβι και άλλους ανώτερους διοικητές, μετά την οποία ο Γκαντς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα δώσει μια «κατάλληλη απάντηση» στην επίθεση.

Η DEBKAfile προσθέτει: Το γεγονός άνοιξε νέο έδαφος όπως υποδεικνύεται από τα ακόλουθα:

- Αποτέλεσε την πρώτη άμεση ένοπλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ιράν σε ισραηλινό εμπορικό σκάφος.

- Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε από Αμερικανό αξιωματούχο ως drone μιας διαδρομής - αν και οι Αμερικανοί απέφυγαν τα προηγούμενα περιστατικά αυτού του είδους. Πρόσθεσε ότι «συμμετείχαν και άλλα drones» υποδηλώνοντας συντονισμένη επίθεση. Αυτό επιβεβαίωσε μια παλαιότερη αναφορά από την ιδιωτική εταιρεία θαλάσσιων πληροφοριών Dryad Global για ένα drone που είδε γύρω από το σκάφος πριν από την επίθεση.

- Ιρανικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αραβικού τηλεοπτικού καναλιού Al Alam, ανέφεραν ότι το ισραηλινό σκάφος δέχθηκε επίθεση ως αντίποινα για την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στις 22 Ιουλίου εναντίον των βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης στο Qusayr, 25 χιλιόμετρα από το Χαλέπι στη δυτική Συρία. Αποκάλυψαν ότι αρκετοί Ιρανοί σκοτώθηκαν σε αυτό το χτύπημα.
(Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη σε εκείνη την επίθεση είχαν αναχαιτιστεί από ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας)

- Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τεχεράνη ανέφερε την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Συρία ως δικαιολογία για την επίθεση σε ισραηλινό εμπορικό σκάφος

- Σαουδαραβικές πηγές αποκάλυψαν ότι το ίδιο βράδυ της Παρασκευής, ένα από τα πλοία τους δέχτηκε επίσης επίθεση με ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail