Η συγγνώμη σημαίνει αναγνώριση των αδυναμιών και διόρθωσή τους

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Ξαναείδα όλες τις ομιλίες σας των τελευταίων χρόνων για τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, της διαχείρισής τους, των προτάσεων που κάνατε ως αντιπολίτευση στο πρόσφατο παρελθόν (μόλις πριν δύο έτη) στις πρόσφατες ομιλίες σας για το περιβάλλον και στα διαγγέλματα σας για την τωρινή καταστροφή.

Εάν τα εξετάσουμε επικοινωνιακά, ΟΛΑ κινούνται πολύ πάνω του μετρίου και δημιουργούν την εντύπωση ότι τα προβλήματα θα διορθωθούν ότι έχετε σχέδιο και στρατηγική και ότι δεν θα κάνετε τα ίδια λάθη όπως έκαναν οι «άλλοι» στο παρελθόν (και όταν λέω «άλλοι» εννοώ όλους, γιατί είχαμε δεκάδες νεκρούς και πολλές τεράστιες καταστροφές τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα σχετικά πρόσφατα και με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).

Όταν όμως ακούσει κάποιος όλες τις δηλώσεις και τα διαγγέλματα μαζί, η επικοινωνιακή τακτική καταρρέει και δεν μπορεί να αντιταχθεί στην σκληρή πραγματικότητα, που είναι αδυσώπητη και πέραν των ανακολουθιών αναδεικνύει και την αντιφατικότητα πολλές φορές των δηλώσεών σας.

Δυστυχώς η πραγματικότητα αναδεικνύει το βασικότερο πρόβλημα της διακυβέρνησης σας: Τη συνεχιζόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού σε κρίσιμες λειτουργίες γιατί κυριαρχεί ο κομματισμός και η αναξιοκρατία.

Οι επικοινωνιακές τακτικές να τοποθετήσετε σε προβεβλημένες θέσεις άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία της κυριαρχίας του κομματισμού και της αναξιοκρατίας σε κρίσιμες λειτουργίες όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και σε μεγάλο αριθμό στελεχών που έχετε δίπλα σας.

Η δικαιολογία "δε γνώριζα δεν είχα καταλάβει, δεν πρόλαβα κλπ," δεν πείθει πλέον, αφού αφενός ΟΛΕΣ οι εκθέσεις και τα συμπεράσματα διεθνών οργανισμών, της ΕΕ και των Συνδιασκέψεων για το περιβάλλον προειδοποιούσαν έγκαιρα για τις επερχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου ακόμη και οι πρόσφατες δηλώσεις σας δείχνουν ότι και γνωρίζατε και θεωρητικά είχατε προετοιμάσει την κρατική μηχανή επαρκώς.

Συγκεκριμένα, αναδημοσιεύω δικές σας δηλώσεις σας ένα μόλις έτος πριν: «Πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ή μόλις πριν δύο μήνες: «Μετά τις πυρκαγιές του 2007 συνειδητοποιήσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής …Κλείνω με μία ευχή: η Ελλάδα να μην είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία".

Τελικά ήμασταν πρωταγωνιστές μεν, ουραγοί δε, όπως σαφέστατα έδειξε η οργάνωση και αποτελεσματικότητα των Ρουμάνων που έσπευσαν προς βοήθεια μας.

Και δυστυχώς πιαστήκαμε πάλι απροετοίμαστοι, επειδή κυριάρχησαν οι γνωστές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος:

- Αδηφάγος κομματισμός στην κρατική μηχανή
- Επικοινωνιακές στρατηγικές ασπόνδυλες, χωρίς έδραση και ουσιαστική υπόσταση
- Πλήθος ανίκανων κομματικών παρασίτων που σας περιτριγυρίζουν ως σύμβουλοι και αλλάζουν χρώμα και εισηγήσεις σαν τους χαμαιλέοντες.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα του μηχανισμού και των δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας, είναι προφανής πλέον η απαίτηση  εκσυγχρονισμού όλου του μηχανισμού διοίκησης και ελέγχου της κρατικής μηχανής και εκ βάθρων αναθεώρησης και αναβάθμισης της Πολιτικής προστασίας και των κρίσιμων υποδομών.

Προσωπικά και ως εκπρόσωπος της «κοινωνίας αξιών» εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη ότι όντως έχετε την πρόθεση να υλοποιήσετε τα όσα διακηρύσσετε στα διαγγέλματα σας και επικροτώ αφενός την επιτυχία της εκκένωσης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής που θέσατε ως στόχο σε αυτήν την τραγική καταστροφή, όπως και την δημόσια «συγγνώμη», ως στοιχείο αναγνώρισης των λαθών και αναθεώρησης πολλών θεμελιωδών πραγμάτων για να ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εντολή διακυβέρνησης που σας έχει εκχωρηθεί από τον λαό.
Όμως δεν αρκεί η συγγνώμη για να πείσετε τους πολίτες.

Θα πρέπει να διορθώστε άμεσα τις τρεις αυτές μεγάλες παθογένειες απομακρύνοντας άμεσα τα παράσιτα που σας περιτριγυρίζουν, και προωθώντας και δια του παραδείγματος  την αξιοκρατία σε όλο το κρατικό μηχανισμό. Και τότε ναι: η εμπιστοσύνη των πολιτών θα αποκατασταθεί, η επικοινωνία σας μαζί τους θα έχει ουσία και θεμέλια και θα έχετε την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του λαού.
Οι δικαιολογίες στέρεψαν πια.

Από εσάς και μόνο εσάς εξαρτάται η αλλαγή που όλοι οι εχέφρονες πολίτες επιθυμούν.

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail