Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν»

Freepen.gr - Όταν η Zarifa Ghafari μίλησε στον Michael Day και το inews.co.uk από το διαμέρισμά της στην Καμπούλ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν αισιόδοξη ότι αυτή - και η χώρα της - είχαν μέλλον.

Την Κυριακή, με τους Ταλιμπάν να ετοιμάζονται να αναλάβουν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα μετά από τις αρρωστημένα γρήγορες εξελίξεις σε όλο το Αφγανιστάν, περίμενε τους Ισλαμιστές μαχητές να έρθουν και να τη σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι με αυτούς και τον άντρα μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και τέλος πάντων, πού θα πήγαινα;».

Εκείνη τη στιγμή, είπε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να μιλήσει.

Η Zarifa Ghafari, 27 ετών, έγινε γνωστή το 2018, καθώς έγινε η νεότερη και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν στην επαρχία Μαϊντάν Γουαρντάκ. Οι Ταλιμπάν έχουν συχνά υποσχεθεί ότι θα σκοτώσουν την εκφρασμένη, πολιτικά επιδραστική γυναικεία κριτική. Ο πατέρας της στρατηγός Abdul Wasi Ghafari πυροβολήθηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 ημέρες μετά την αποτυχία της τρίτης απόπειρας κατά της ζωής της.

Με την αναζωπύρωση των Ταλιμπάν και το δημόσιο προφίλ της, η Ghafari εργάστηκε στη σχετική ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας στην Καμπούλ, με ευθύνη για την ευημερία των στρατιωτών και των αμάχων που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Ghafari ανέφερε: «Οι νεότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικοινωνούν. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για αυτήν τη χώρα».

Καθώς η πρωτεύουσα έπεφτε, ανώτερα μέλη της κυβέρνησης κατάφεραν να διαφύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Αλλά η Zarifa Ghafari και άνθρωποι σαν αυτήν δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν.

«Σκεφτόμασταν ότι η Καμπούλ δε θα καταρρεύσει στους Ταλιμπάν», υποστήριζε η Ghafari. Είπε ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που κατέφυγαν στην Καμπούλ για ασφάλεια ζούσαν τώρα στους δρόμους και τα πάρκα. Εάν η εξουσία μεταφερθεί από την κυβέρνηση στους αντάρτες, αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, είπε.

Την Κυριακή ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποσχέθηκε στον Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ότι οι ζωές των γυναικών και των αντιπάλων θα προστατευτούν.

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν «αμνηστία» σε όσους συνεργάστηκαν με την αφγανική κυβέρνηση ή τις ξένες δυνάμεις.

«Κανείς δε θα βλάψει τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπεια και οι ζωές των πολιτών της Καμπούλ δε θα κινδυνεύσουν», δήλωσαν οι Ταλιμπάν.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη στοιχεία για δολοφονίες εκδίκησης και άλλες βάναυσες τακτικές σε περιοχές της χώρας που κατέλαβε η ομάδα, η οποία τώρα προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατοχή της στην Καμπούλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail