Με την Τουρκία να καραδοκεί, πώς έγιναν όσα έγιναν στο Αφγανιστάν;

φωτο: https://www.maxpixel.net/World-Map-Kazakhstan-Uzbekistan-Globe-Travel-5270099
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - Θυμάμαι τα καλά χρόνια υπηρεσίας στο ΝΑΤΟ, τις ενημερώσεις που παρακολουθούσα (δεν ήταν το αντικείμενο του Τμήματος μου και εδώ απλές σκέψεις εκφράζω), υπηρετώντας σε Διεύθυνση που παρακολουθούσε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ανά τον κόσμο, Αμερικανούς αξιωματούχους να βεβαιώνουν τις πολιτικές αρχές του ΝΑΤΟ, ότι όλα πήγαιναν περίφημα με την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, ώστε αυτές να αναλάβουν τα θέματα ασφαλείας της χώρας τους. Αυτή η συνθήκη θα έδινε την δυνατότητα να αποχωρήσουν οι νατοϊκές δυνάμεις.

στρατηγός ε.α.
 
Οπότε το πολιτικό σκέλος της Συμμαχίας, ενέκρινε τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και φυσικά την διάθεση πόρων και μέσων.

Θυμάμαι και ακροάσεις Αμερικανών στρατηγών στο Κογκρέσο, οι οποίοι και αυτοί βεβαίωναν ότι σε λίγα χρόνια, ο αφγανικός στρατός θα ήταν απολύτως έτοιμος να υπερασπιστεί την χώρα του. 

Δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για τέτοια προγράμματα και για τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων. Είναι αυτός ο εξοπλισμός που τώρα πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν. 

Τι έγινε άραγε και 300.000 Αφγανοί στρατιώτες, αυτό ήταν το project, εκ των οποίων 10.000 Ειδικές Δυνάμεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, έναν άτακτο συρφετό;

Πως γίνεται ο αφγανικός στρατός να μην είναι ικανός να υπερασπιστεί όχι όλη την επικράτεια, αλλά έστω 2-3 περιφέρειες; Πως γίνεται να μην είχαν ένα σχέδιο απαγορεύσεως της καταλήψεως μιας, έστω μιας μόνο περιοχής, από τους Ταλιμπάν;

Πως γίνεται να μην είχε προβλεφθεί η υπεράσπιση μέχρις εσχάτων της πρωτεύουσας τους Καμπούλ;

Δεν είναι απλό θέμα η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δεν είναι τοπικό θέμα. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανησυχήσει την Ρωσία, στις νότιες επαρχίες της οποίας κατοικούν 20 εκατ Μουσουλμάνοι και την Κίνα, που προβληματίζεται με την αντιμετώπιση των δικών της Ουιγούρων.

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά, καραδοκεί και η Τουρκία η οποία θα έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την αναταραχή ποικιλοτρόπως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail