Η καταστροφή του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν άφησε τη Δύση ανυπεράσπιστη ενάντια στους ισλαμιστές τρομοκράτες

Taliban fighters have been seizing territory across Afghanistan.
Αllauddin Κhan/ΑΡ
Η ικανότητα των αξιωματούχων ασφαλείας των ΗΠΑ να παρακολουθούν και να διαταράσσουν τις δραστηριότητες των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων θα μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της καταστροφικής απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να τερματίσει τη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής στο Αφγανιστάν.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της παρουσίας του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν η αδυσώπητη εκστρατεία του για την καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, όπως η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, της Αλ Κάιντα.

Στα χρόνια αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούσαν ότι περίπου το 80% των ισλαμιστικών τρομοκρατικών σχεδίων εναντίον της Δύσης προέρχονταν από το Αφγανιστάν ή τα παράνομα φυλετικά εδάφη στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, καθώς η εξαιρετικά επιτυχημένη αντιτρομοκρατική εκστρατεία που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και βασικοί σύμμαχοί της όπως η Βρετανία ενάντια σε ισλαμιστικούς τρομοκρατικούς πυρήνες με έδρα το Αφγανιστάν, έχει καταστρέψει την υποδομή τους και έχει περιορίσει την ικανότητά τους να καταστρέψουν τη Δύση. 

Η επιτυχία της αμερικανικής εκστρατείας οδήγησε ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, καθώς και πιο πρόσφατες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το ISIS, να αναγκαστούν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλα αποτυχημένα κράτη, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Μετά τη δραματική κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης του προέδρου Ashraf Ghani που υποστηρίζεται από τη Δύση και την αντικατάστασή της από τους Ταλιμπάν, ανώτεροι αξιωματούχοι των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ικανότητά τους να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ισλαμιστικών τρομοκρατικών πυρήνων στο Αφγανιστάν, καθώς και σε γειτονικά κράτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη δημοσιευτεί αναφορές για υποστηρικτές της Αλ Κάιντα που συρρέουν για να ενταχθούν στους Ταλιμπάν καθώς εντείνεται η εκστρατεία τους για την κατάληψη του ελέγχου της χώρας με τη χρήση όπλων.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα τρομοκρατικά κέντρα του ISIS συμμετέχουν ενεργά στο Αφγανιστάν και έχουν κατηγορηθεί πως πραγματοποίησαν μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επίθεσης το 2020 σε μαιευτήριο νοσοκομείου και νεκρώσιμη ακολουθία στην Καμπούλ, που άφησε 56 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. 

Ο φόβος τώρα είναι ότι, καθώς οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είναι πλέον σε θέση να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ισλαμιστών εξτρεμιστών τόσο στο Αφγανιστάν όσο και σε γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν, η Δύση θα βρεθεί όλο και πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ ως άμεση συνέπεια του καταστροφικού σχεδίου αποχώρησης του κ. Μπάιντεν.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους δυτικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας είναι η τύχη της αξιόλογης υπηρεσίας πληροφοριών του Αφγανιστάν, της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (NDS), οι αξιωματικοί της οποίας έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μακροχρόνια εκστρατεία του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στους Ταλιμπάν και τις τρομοκρατικές θυγατρικές.

Σε αντίθεση με την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών ISI, η οποία έχει υποστηρίξει ενεργά τους Ταλιμπάν και παρείχε στον ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ένα ασφαλές καταφύγιο, το NDS έχει κερδίσει πολλούς επαίνους από αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη γενναιότητα και το θάρρος που επέδειξαν στον αγώνα με τους Ταλιμπάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αλλά τώρα που οι ισλαμιστές μαχητές ελέγχουν ολόκληρο τον μηχανισμό της αφγανικής κυβέρνησης, οι αξιωματικοί του NDS και οι οικογένειές τους έχουν εγκαταλειφθεί σε μια αβέβαιη τύχη από τη διοίκηση του Μπάιντεν, όπου η ζωή τους κινδυνεύει με αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός αξιωματικός πληροφοριών στο Gatestone μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μεγάλος θυμός και δυσαρέσκεια στους δυτικούς κύκλους πληροφοριών για τον τρόπο που οι πρώην Αφγανοί σύμμαχοί τους έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. «Αυτά τα παιδιά έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους σε καθημερινή βάση για τον συνασπισμό και τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν τους αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχουν.

«Το γεγονός ότι δε θα είμαστε πλέον σε θέση να συνεργαστούμε με τους πρώην Αφγανούς συναδέλφους μας για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Ταλιμπάν και των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα αφήνει τη Δύση ανοιχτή σε επιθέσεις από τρομοκρατικά κέντρα που εδρεύουν στο Αφγανιστάν και τις γύρω χώρες».

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν να κλείσει αμέσως τα νότια σύνορά της.

Η δραματική κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αυτή την εβδομάδα ήταν σίγουρα μια αφορμή για τον εορτασμό μεταξύ των τζιχαντιστών εξτρεμιστών εάν η αντίδρασή τους στην κατάληψη της εξουσίας στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι κάτι που θα γίνει.

Οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμπαθούν την Αλ Κάιντα, για παράδειγμα, δημοσίευσαν ένα ανυπόγραφο μήνυμα λίγο μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν συγχαίροντας «τα αδέλφια» του κινήματος για τη νίκη τους. "Το Αφγανιστάν κατακτήθηκε και το Ισλάμ κέρδισε", γράφει το μήνυμα που μεταφράστηκε από την ομάδα πληροφοριών SITE, η οποία παρακολουθεί εξτρεμιστικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυτικοί αντιτρομοκρατικοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης πως μαχητικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα θα ενισχυθούν αφού οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν χιλιάδες αιχμαλώτους που κρατούνταν στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ της Καμπούλ, το άλλοτε νευραλγικό κέντρο της πολεμικής προσπάθειας του συνασπισμού, καθώς και το Πουλ-ε-Τσάρκι , μια άλλη αφγανική φυλακή στα περίχωρα της Καμπούλ.

Οι ανησυχητικές επιπτώσεις, όσον αφορά τη δυτική ασφάλεια, από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι σαφώς ένα ζήτημα που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έλαβε υπόψη όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν στην τύχη του. Είναι μια παράβλεψη που προσθέτει στην έκταση της καταστροφής που μόλις προκάλεσε ο κ. Μπάιντεν στην ασφάλεια της δυτικής συμμαχίας. 
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail