Εκπρόσωπος Πούτιν: Οι Ταλιμπάν είναι πιο ικανοί σε σύγκριση με την κυβέρνηση μαριονετών!

Bluesnap / pixabay
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για Αφγανιστάν, Διευθυντής της Β’ Διεύθυνσης Ασίας του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Ζ.Καμπούλοφ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν:

» Νομίζω, ότι όσοι διαδίδουν τις φαντασίες ότι η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν ήταν αποτέλεσμα κάποιων συμφωνιών με τις ΗΠΑ, προσπαθούν, με κάποιο τρόπο, να βρουν δικαιολογίες για το φιάσκο των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και να το παρουσιάσουν ως κάτι προσχεδιασμένο. Θεωρώ ότι αυτό δεν τεκμηριώνεται. Και συνέβη ό,τι συνέβη.

» Έχουμε αναπτύξει επαφές με το κίνημα των Ταλιμπάν πολύ καιρό πριν. Το γεγονός ότι προετοιμάσαμε τις συνθήκες για το διάλογο με τις νέες Αρχές στο Αφγανιστάν αποτελεί το δυναμικό της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο χρησιμοποιούμε πλήρως προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

» Η Ρωσία δεν προσανατολίζεται στη γνώμη της ΕΕ, διατυπώνουμε δική της θέση σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Το χαρακτηριστικό της ΕΕ είναι ότι κάνει λάθη στην εξωτερική πολιτική. Έχουν κάνει ένα λάθος, το οποίο τώρα το πληρώνει ο αφγανικός λαός. Εμείς βασιζόμαστε στους δικούς μας υπολογισμούς.

» Κατά τα τελευταία επτά χρόνια φροντίσαμε να εγκαταστήσουμε επαφές με το κίνημα των Ταλιμπάν, συζητούσαμε πολλά πράγματα. Και εμείς βλέπαμε, ότι αυτή η δύναμη, τελικά, αν δεν αναλάβει πλήρως την εξουσία στη χώρα, θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον του Αφγανιστάν.

» Τώρα η κατάσταση εκεί (στην Καμπούλ) είναι ασφαλής. Η ασφάλεια είναι βέβαια όρος σχετικός, όμως τώρα είναι ασφαλής εκεί. Καταρχάς, χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ταλιμπάν άλλαξαν τη φρουρά της ρωσικής Πρεσβείας, ανέλαβαν τη φύλαξή της, εγγυήθηκαν ασφάλεια. Αύριο ο Πρέσβης μας θα συναντηθεί με τον επίσημο εκπρόσωπό τους και θα συζητήσει περεταίρω λεπτομέρειες της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής.

» Σε ό, τι αφορά την ικανότητα των εταίρων να τηρούν δεσμεύσεις, οι Ταλιμπάν, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι πιο ικανοί σε σύγκριση με την κυβέρνηση μαριονετών. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες.

» Οι Αμερικανοί θέλησαν να στείλουν εσπευσμένα 5.000 πεζικάριους για να απομακρύνουν έναν αριθμό των υπαλλήλων τους. Προφανώς, ανέστειλαν υποχρεωτικά αφίξεις και αναχωρήσεις των πολιτικών πτήσεων και αυτό δημιούργησε ταραχές και χάος. Ως εκ τούτου, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στην Καμπούλ. Στην πρωτεύουσα, όπως και σε άλλες πόλεις υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν δεν υπάρχουν ταραχές.

» Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ πρέπει να βεβαιωθούν ότι η νέες Αρχές είναι πρόθυμες να συμπεριφέρονται, όπως λέμε, πολιτισμικά. Όταν αυτή η άποψη γίνει κοινή για όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία (εξαίρεσης του κινήματος των Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων) με το σχετικό Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας, το οποίο απαιτείται για τις περαιτέρω τεχνικές ενέργειες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail