Οι Ταλιμπάν αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως σύμμαχο - θέλουν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς

Freepen.gr - Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι η μαχητική ομάδα δεν αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο. Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία της Independent, ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, δήλωσε πως θέλουν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Γιακούμπ είπε επίσης πως οι αγωνιστές περιμένουν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους σέβεται, αναφέρει η duvarenglish.com.

"Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις. Αντιλαμβανόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό", είπε στις 15 Αυγούστου.

Ο Γιακούμπ επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας. Προτάθηκε ως ο γενικός ηγέτης του κινήματος κατά τη διάρκεια διαφόρων διαφωνιών διαδοχής, αλλά πρότεινε τον Akhundzada το 2016 επειδή ένιωθε ότι του έλειπε η εμπειρία στο πεδίο της μάχης και ήταν πολύ νέος, σύμφωνα με έναν διοικητή των Ταλιμπάν.

Ο Γιακούμπ πιστεύεται ότι είναι στα 30 του.

Η Τουρκία στις 15 Αυγούστου προέτρεψε τους πολίτες της στο Αφγανιστάν να επικοινωνήσουν επειγόντως με την τουρκική πρεσβεία εάν θέλουν να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ.

Το κάλεσμα της πρεσβείας ήρθε εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο Ερντογάν είπε στις 11 Αυγούστου ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ταλιμπάν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και εβδομάδες. Ο Ερντογάν ζήτησε να τηρηθούν οικονομικοί, υλικοτεχνικοί και διπλωματικοί όροι.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μη διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να φυλάξουν το αεροδρόμιο, αλλά η Άγκυρα επιμένει τη στάση της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail