Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές για στρατιωτική δράση

Ισραηλινοί ναύτες κοιτάζουν από περιπολικό σκάφος στη Μεσόγειο Θάλασσα στις ακτές της Χάιφα, βόρειο Ισραήλ. (Reuters)

Freepen.gr - Καθώς ο σκιώδης ναυτικός πόλεμος έφτασε στο αποκορύφωμά του, το Ισραήλ και το Ιράν αντάλλαξαν απειλές για στρατιωτική δράση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε την Πέμπτη πως η χώρα του είναι έτοιμη να χτυπήσει το Ιράν, διατυπώνοντας την απειλή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα για την οποία το έθνος του κατηγόρησε την Τεχεράνη, αναφέρει το thearabweekly.com.

Τα σχόλια του Benny Gantz έρχονται καθώς το Ισραήλ πιέζει άλλες χώρες για δράση στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο πετρελαιοφόρο Mercer Street που σκότωσε δύο άτομα. Το δεξαμενόπλοιο, που χτυπήθηκε από το Ομάν στην Αραβική Θάλασσα, διαχειρίζεται μια εταιρεία που ανήκει σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν επίσης το Ιράν για την επίθεση, αλλά καμία χώρα δεν έχει προσφέρει στοιχεία ή πληροφορίες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό. Το Ιράν, το οποίο μαζί με τους συμμάχους του στην περιφερειακή πολιτοφυλακή έχει εξαπολύσει παρόμοιες επιθέσεις με drone, αρνήθηκε ότι εμπλέκεται.

Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet, ο Γκαντς απάντησε στο αν το Ισραήλ ήταν έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν με ένα ξεκάθαρο «ναι».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να αναλάβουμε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν», είπε ο Γκαντς. «Ο κόσμος πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του Ιράν τώρα».

Από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζάντεχ περιέγραψε την απειλή του Γκαντς ως "άλλη μια θρασύτατη παραβίαση του διεθνούς νόμου" και "κακόβουλη συμπεριφορά" που φέρεται να πηγάζει από την τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ στη Δύση.

Τουίταρε: «Το δηλώνουμε ξεκάθαρα: ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ανόητη πράξη εναντίον του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ απάντηση. Μη μας δοκιμάζετε».

Την Τετάρτη, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψε το Ισραήλ ως «την κύρια πηγή αστάθειας και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν για περισσότερο από επτά δεκαετίες».

"Αυτό το καθεστώς έχει μακρά σκοτεινή επίθεση στην επίθεση σε εμπορικά πλοία και πολιτικά πλοία", έγραψε η Zahra Ershadi. «Σε λιγότερο από δύο χρόνια, αυτό το καθεστώς έχει επιτεθεί σε περισσότερα από δέκα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και ανθρωπιστικά αγαθά με προορισμό τη Συρία».

Τα σχόλια της Ershadi αναφέρονται σε ένα συνεχιζόμενο πόλεμο σκιών που διεξάγεται στις θαλάσσιες οδούς της Μέσης Ανατολής από το 2019 και στο οποίο έχουν δεχθεί επιθέσεις πλοία που συνδέονται με Ιράν και Δύση.

Η τελευταία πρόκληση συνέβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν πειρατές εισέβαλαν σε δεξαμενόπλοιο ασφάλτου στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Κόλπο του Ομάν, κρατώντας για λίγο το πλοίο πριν αναχωρήσει την Τετάρτη. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό, αν και η ραδιοφωνική επικοινωνία από το πλοίο ανέφερε ότι ένοπλοι Ιρανοί είχαν επιβιβαστεί στο Asphalt Princess.

Σε απάντηση σε αίτημα για σχόλιο, η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως CENTCOM, έριξε την ευθύνη στο Ιράν την Πέμπτη.

«Μας προβληματίζει η προσωρινή βίαιη κατάληψη του M/V Asphalt Princess από Ιρανούς ένοπλους», δήλωσε ο ταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Νικόλ Φεράρα, εκπρόσωπος της CENTCOM. «Εξετάζουμε το περιστατικό, αλλά δεν έχουμε αντίληψη του τι έκαναν οι Ιρανοί εκείνη τη στιγμή ή γιατί θα εμπόδιζαν τη διέλευση αυτού του νόμιμου εμπορικού πλοίου».

Το Ιράν αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο περιστατικό, χαρακτηρίζοντας όλες τις πρόσφατες θαλάσσιες κλιμακώσεις στην περιοχή ως «εντελώς ύποπτες». 

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Mercer Street σκότωσε τον Ρουμάνο καπετάνιο του πλοίου καθώς και ένα Βρετανό μέλος του πληρώματος που εργαζόταν στην Ambrey, μια εταιρεία ναυτικής ασφάλειας. Σε δήλωση την Πέμπτη, η Ambrey προσδιόρισε το θύμα ως τον Άντριαν Άντεργουντ, πρώην στρατιώτης του βρετανικού στρατού που ξεκίνησε στην εταιρεία ως αξιωματικός ναυτικής ασφάλειας το 2020 προτού γίνει αρχηγός ομάδας.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή με την οικογένεια του Adrian για να προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο John Thompson, διευθυντής της Ambrey.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν ένα χρόνο αφότου ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες είδαν το Ιράν να περιορίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόθυμος να επανενταχθεί στη συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας έχουν σταματήσει στη Βιέννη.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε πως η κυβέρνησή του «εργάζεται για την στράτευση του κόσμου» ως απάντηση στην επίθεση, αλλά προειδοποίησε ότι «ξέρουμε επίσης πώς να ενεργούμε μόνοι».

«Οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αδύνατο να καθίσουν ειρηνικά στην Τεχεράνη και από εκεί να ανάψουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτό τελείωσε», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail