Το «επιτελικό κράτος» άφησε να καεί όλη η βόρεια Εύβοια!

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων, που λόγω ανυπαρξίας εναέριων μέσων είδαν τις φλόγες να καταπίνουν τα χωριά τους

Από: dimokratianews.gr - Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

«Στείλτε αεροπλάνα, πού είναι τα αεροπλάνα;» Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στις Κεχριές, στη Δάφνη, στους Κουρκουλούς, στη Σκεπαστή, στις Ροβιές και σε πολλά άλλα χωριά στη βόρεια Εύβοια. «Πού είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την πρώτη εκδήλωση της φωτιάς στο χωριό Δάφνη την περασμένη Τρίτη για να εμφανιστούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη βόρεια Εύβοια;» διερωτάται ο δήμαρχος Λίμνης Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Και έτσι, είδαμε τις φλόγες να αφανίζουν ανενόχλητες επί τρεις ολόκληρες ημέρες τα δάση της βόρειας Εύβοιας και τα όμορφα χωριά να καίγονται. Και τους κατοίκους των Κεχριών να ξεσπούν πάνω στον χαμηλών τόνων περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό: «Θέλουμε ελικόπτερα! Πάρε τον Μητσοτάκη τώρα και πες του να έρθει. Tι τον θέλουμε αλλού; Πότε θα ‘ρθει; Καήκαμε! Καήκαμε, ρε! Ελα εδώ μωρέ»!

«Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά»! Ο παπα-Γιάννης Σιδέρης, εφημέριος στο χωριό Δάφνη, στη βόρεια Εύβοια, δίνει μάχη ενάντια στις φλόγες. Έχει βγάλει τα ράσα και έχει φορέσει στολή παραλλαγής. Δίνει εντολές στις μπουλντόζες, συντονίζει τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. «Μας έχουν ξεχάσει, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» φωνάζει ο παπα-Γιάννης.

Ένα ελικόπτερο όλο κι όλο εμφανίστηκε πέντε ώρες μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Δάφνη. Είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι και που -δυστυχώς- επέστρεψε τρεις ημέρες μετά. Αφού εξαπλώθηκε σε όλη τη βόρεια Εύβοια.

«Αφήσατε τη βόρεια Εύβοια να καεί» φώναζαν οργισμένοι οι κάτοικοι της Δάφνης στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, μόλις έφτασε στην περιοχή. «Πού είναι τα εναέρια μέσα, πού είναι τα αεροπλάνα;» «Γιατί μας καταστρέφετε» ήταν λίγα από όσα «άκουσε» ο περιφερειάρχης. Ενας βουλευτής της Ν.Δ. από την Εύβοια που εμφανίστηκε νωρίτερα βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πυρόπληκτων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. «Καιγόμαστε άδικα» φώναζαν οι κάτοικοι. «Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε ενάντια στις φλόγες, οι άλλοι πού είναι; Η Πολιτεία πού είναι;» διερωτάται ένας νεαρός εθελοντής που έχει έρθει στη Δάφνη από τη γειτονική Λίμνη για να βοηθήσει.
Στο γειτονικό χωριό Κεχριές, οι καμπάνες χτυπούσαν από το πρωί, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Συνολικά 16 χωριά σε σύνολο 40 του Δήμου Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας έχουν εκκενωθεί.

Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στο μέτωπο της Δάφνης – Κεχριών στις 10.45, δηλαδή αρκετές ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. «Φτάσαμε στο σημείο ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης να εκλιπαρεί την Πολιτεία να στείλει εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίχως όμως να εισακούγεται» λέει ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αρβανίτης. «Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη, χωρίς εναέρια βοήθεια» λέει οργισμένος ο κ. Αρβανίτης.

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κατήγγειλαν ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς και ο δήμαρχος Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφτηκε χθες τις πυρόπληκτες περιοχές στη βόρεια Εύβοια.

Οι κάτοικοι συγκρίνουν την πυρκαγιά με την πύρινη λαίλαπα που είχε σαρώσει τη βόρεια Εύβοια το 1977, με αποτέλεσμα να καούν 280.000 στρέμματα δάσους. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη συλλογή ρετσινιού και τη μελισσοκομία. Με την καταστροφή που επήλθε στο οικοσύστημα και το δάσος, όλες αυτές οι δραστηριότητες απειλούνται με εξαφάνιση. «Όλο το ποίμνιό μου, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, θα γίνουν μετανάστες» λέει ο παπα-Γιάννης. «Οι ρετσινάδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται. Ακόμη και όσοι ζούσαν από τα τουριστικά δωμάτια και τα ξενοδοχεία. Ποιοι τουρίστες θα έρχονται στην περιοχή, όταν αντί για δάσος θα αντικρίζουν καμένη γη» λέει οργισμένος ο εφημέριος της Δάφνης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail