Πως η Λιβύη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο κέντρο διανομής όπλων στην Αφρική

Freepen.gr - Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) κατάφερε να κατασχέσει τεράστια ποσότητα όπλων στο νότο της χώρας, τα οποία πιστεύεται ότι όδευαν προς ένοπλες συμμορίες και τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μάλι και τον Νίγηρα.

Το δεύτερο τμήμα της 128ης Ενισχυμένης Ταξιαρχίας που σταθμεύει στην περιοχή Ubari, ανέφερε σε σύντομη δήλωση τη Δευτέρα, ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε 100 χιλιόμετρα από την πόλη, στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Το λαθρεμπόριο όπλων, καυσίμων, οχημάτων και ανθρώπων μέσω της νότιας Λιβύης, έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής-πολιτικής κρίσης που προέρχεται από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.

Τον Απρίλιο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Νίγηρα ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν δύο αυτοκίνητα από τη Λιβύη, που μετέφεραν 77 τουφέκια Καλάσνικοφ, δύο βλήματα, δύο πιστόλια και πάνω από 30.000 πυρομαχικά. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ινγκάλ, στο βόρειο Νίγηρα, κυνήγησαν τα δύο αυτοκίνητα. Ένα από τα οχήματα ανατράπηκε στο δρόμο και η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με μια έκθεση που αποκαλύφθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο, υπάρχουν περίπου 29 εκατομμύρια όπλα στη Λιβύη που έχουν βυθίσει τη χώρα στο χάος και έχουν επηρεάσει αρνητικά γειτονικές χώρες όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Μάλι. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Λιβύη έχει γίνει το μεγαλύτερο απόθεμα ανεξέλεγκτων όπλων στον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φάκι, τόνισε ότι η κατάσταση στη Λιβύη θα μπορούσε να την καταστήσει κέντρο διανομής όπλων στην Αφρική.

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail