«Φοβόμαστε»: Οι κάτοικοι της Καμπούλ ανησυχούν - κατηγορούν τον Μπάιντεν για την απόσυρση των στρατευμάτων

FILE PHOTO: The residents look as security forces inspect the site of a suicide attack in Kabul. - Reuters / Οmar Sοbhani
Freepen.gr - Με τους μαχητές να φέρονται να απέχουν ελάχιστα από την Καμπούλ, οι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας λένε ότι φοβούνται πως η πόλη θα πέσει. Κατηγορούν για την κρίση τον ελλιπώς εξοπλισμένο στρατό της χώρας και την απόσυρση του αμερικανικού στρατού.

«Ναι, σίγουρα τους φοβόμαστε, καθώς οι πόλεις πέφτουν μέρα με τη μέρα. Η πρωτεύουσα μπορεί επίσης να πέσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ένας από τους ντόπιους στο πρακτορείο βίντεο RT's Ruptly.

Μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα η ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα να αποκτήσει τον έλεγχο περίπου του 60% του εδάφους του Αφγανιστάν, με δεκάδες επαρχιακές πρωτεύουσες να πέφτουν στους μαχητές. Την Παρασκευή, κατέλαβαν το Πολ-ε Αλάμ, την κύρια πόλη της επαρχίας Λογκάρ, το οποίο τους έφερε στα μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ.

Η επίθεση λαμβάνει χώρα εν μέσω αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν, αλλά τελικά αποτυγχάνοντας να την ωθήσει σε μια αποφασιστική νίκη. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να ολοκληρωθεί η αποχώρηση έως τις 31 Αυγούστου.

Ένας άλλος ντόπιος επέπληξε τον Μπάιντεν για αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «ανεύθυνη» και προσθέτοντας μερικά σκληρά λόγια για τον ηγέτη των ΗΠΑ.

«Ο υπεύθυνος… που είναι ο πρόεδρος της Αμερικής, δεν είναι καλός άνθρωπος και είναι επιβλαβής για την Αμερική, για τον κόσμο, αλλά 100% για το Αφγανιστάν», επέμεινε, αναφέρει το Russia Today.

Οι κάτοικοι της Καμπούλ έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Αφγανικού στρατού να υπερασπιστεί την πόλη χωρίς βοήθεια από τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη όπλων για το προσωπικό ασφαλείας μας; Γιατί δεν υποστηρίζονται τη νύχτα; Γιατί οι οικογένειές τους πεινούν και οι μισθοί τους δεν πληρώνονται; Μαρτυρούν στην πρώτη γραμμή - πρέπει να υποχωρήσουν ή να τα παρατήσουν επειδή ο εξοπλισμός αποτυγχάνει», αναρωτήθηκε το ίδιο άτομο.

Τις ανησυχίες των ντόπιων προφανώς συμμερίζονται οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες εκκένωσαν βιαστικά το προσωπικό των πρεσβειών τους από την πόλη τις τελευταίες ημέρες.

Ακόμα κι αν η Καμπούλ αντέξει την επίθεση των Ταλιμπάν, η ζωή των 4,2 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στην πόλη των θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Τα σύνορα θα μπλοκαριστούν και οι τιμές των τροφίμων και των αγαθών θα ανέβουν. Σίγουρα, θα μας επηρεάσει - οι άνθρωποι είναι φτωχοί», παραπονέθηκε ένας από αυτούς.

Ένας άλλος άνδρας επισήμανε την επιδείνωση της κατάστασης στην πρωτεύουσα, όπου πολλοί Αφγανοί αναζητούν καταφύγιο από τους αντάρτες που προχωρούν. «Αρκετές επαρχίες έπεσαν και προσπαθούν να έρθουν εδώ ... πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Βρίσκονται στα πάρκα και τα τζαμιά. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος εδώ».

Αλλά, φυσικά, υπάρχει πάντα ελπίδα για το καλύτερο. «Είθε ο πόλεμος να τελειώσει ειρηνικά», είπε ένας από τους ντόπιους. Αισθάνεται ότι υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα η ξένη διαμεσολάβηση να δει την κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε μια ειρηνευτική συνθήκη που θα επέτρεπε στη χώρα να αποφύγει τις διαμάχες δεκαετιών. «Αλλά αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να καθοδηγείται από τους Αφγανούς. Εάν κάποια εξουσία πρόκειται να εκλεγεί, οι Αφγανοί πρέπει να την εκλέξουν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail