Το σχέδιο της Κίνας να κλείσει τις ξένες επιχειρήσεις

photo: https://www.maxpixel.net/Sunset-Temple-City-Building-Pagoda-Suzhou-6355482
Στις 11 Αυγούστου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας και το Συμβούλιο της Κεντρικής Κυβέρνησης εξέδωσαν αυτό που το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αποκάλεσε "μια περίληψη για την προώθηση της οικοδόμησης μιας κυβέρνησης κράτους δικαίου από το 2021 έως το 2025, με βάση την επιτυχή εφαρμογή του προηγούμενου πενταετούς σχεδίου».

Gordon G. Chang - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η ανακοίνωση του κινεζικού κόμματος-κράτους περιελάμβανε μια υπόσχεση για τη θέσπιση μιας σειράς νόμων για, μεταξύ άλλων, την εθνική ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία, τα μονοπώλια, την εκπαίδευση, την υγεία και τις καραντίνες, τα τρόφιμα και τα φάρμακα και τους ξένους.

«Η ανακοίνωση», ανέφερε το Reuters, «σηματοδοτεί πως η καταστολή της βιομηχανίας όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη διαχείριση δεδομένων, την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και άλλα θέματα θα συνεχιστεί όλο το χρόνο».

Μόνο "όλο το χρόνο"; Με τους δικούς της όρους, η ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι η καταστολή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 14ου Πενταετούς Προγράμματος, το 2025.

Επιπλέον, οι καταστολές στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ δεν τελειώνουν ποτέ πραγματικά. Είναι κάτι περισσότερο από απλώς «κουδουνίστρες», όπως τις αποκάλεσε ο διευθυντής hedge fund, Ρέι Ντάλιο σε ανάρτηση του LinkedIn στις 30 Ιουλίου, καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει τις σκληρές κινήσεις του Πεκίνου ενάντια στις επιχειρήσεις.

Αυτές οι αντικαπιταλιστικές επιθέσεις φαίνονται πως θα διαρκέσουν όσο ο Xi κατέχει την εξουσία. Αυτό μπορεί να είναι δεκαετίες, καθώς προφανώς σκοπεύει να σπάσει το προηγούμενο των δύο θητειών που έθεσαν οι δύο άμεσοι προκάτοχοί του ως γενικός γραμματέας του Κόμματος.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του Xi σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αναμφίβολα κάτι περισσότερο από ένα στιγμιαίο γεγονός, κάτι πολύ πιο μακροχρόνιο από ό,τι υπονοεί η «καταστολή». Σε καμία περίπτωση από τις πρώτες μέρες της Λαϊκής Δημοκρατίας η Κίνα δεν στράφηκε τόσο γρήγορα προς τα μέσα, κλείνοντας τον έξω κόσμο. Η ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου επιβεβαιώνει πως η στενόμυαλη κίνηση θα θεσμοθετηθεί με την έγκριση νόμων.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά από εκπληκτικές επιθέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η επίθεση ξεκίνησε με την άνευ προηγουμένου διακοπή της αρχικής δημόσιας προσφοράς του Ant Group στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις 36 ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη διαπραγμάτευσης της μεγαλύτερης IPO στον κόσμο. Ομοίως, το Πεκίνο στις 2 Ιουλίου ξεκίνησε ρυθμιστικό μπαράζ εναντίον της DiDi Global, η οποία άρχισε να διαπραγματεύεται μετοχές σε IPO στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δύο ημέρες νωρίτερα.

Έκτοτε, η επίθεση στις επιχειρήσεις επεκτάθηκε από εταιρείες τεχνολογίας σε άλλες, κυρίως επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα διδασκαλίας. Στα μέσα του περασμένου μήνα, το Πεκίνο εξέδωσε κανόνες που απαγορεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις να λειτουργούν κερδοσκοπικά σε βασικά σχολικά θέματα.

Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες του Xi ήταν υπεύθυνες για την εξαφάνιση αξίας άνω των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από κινεζικές μετοχές, αλλά η σφαγή δεν έχει τελειώσει. Οι νόμοι που προβλέπονται από την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου θα περιορίσουν σοβαρά την ικανότητα της Κίνας να καινοτομεί και να δημιουργεί πλούτο στο μέλλον. Ο Xi, μου είπε ένας φίλος που παρακολουθεί την Κίνα, πρόκειται να χορηγήσει μια μεγάλη δόση φορμαλδεύγης  στην κινεζική κοινωνία, εξαλείφοντας τον δυναμισμό έξω από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ωστόσο, ο Xi δε φαίνεται να νοιάζεται για τη ζημιά που θα προκαλέσει. Τα νέα μέτρα θα διευκολύνουν κάτι που επιθυμεί: ακόμη περισσότερο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μέρος της εκστρατείας του για έλεγχο είναι μια ευρεία επίθεση εναντίον ξένων. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικές εταιρείες φροντιστηρίου, σε απάντηση της πίεσης του Πεκίνου, σταμάτησαν να προσφέρουν μαθήματα που διδάσκονται από ξένους με έδρα εκτός Κίνας. Το VIPKid που υποστηρίζεται από το Tencent κινήθηκε γρήγορα για να σταματήσει τα ξένα φροντιστήρια και το GoGoKid του ByteDance σταμάτησε κάθε βοήθεια στην αγγλική γλώσσα.

Το ξενοφοβικό συναίσθημα έχει πλήξει επίσης τις ανθισμένες επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών της Κίνας. Η οικονομική ενημέρωση της Xinhua Daily στις 3 Αυγούστου χαρακτήρισε τα διαδικτυακά παιχνίδια «πνευματικό όπιο» και «ηλεκτρονικά ναρκωτικά», συνδέοντάς τα έτσι με τη βρετανική αποικιακή εκμετάλλευση του 19ου αιώνα. Αυτή η εμπρηστική γλώσσα έστειλε τις μετοχές της Tencent να πέσουν κατά 11% στις ενδοημερήσιες συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, ο Xi αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να σταματήσουν την εισαγωγή τους σε ξένα χρηματιστήρια, ειδικά σε αυτά της Νέας Υόρκης. Οι εταιρείες ωθούνται αθόρυβα να δημοσιοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ, μία από τις δύο ειδικές διοικητικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας. Αυτό το έδαφος, στο οποίο υποσχέθηκε «υψηλό βαθμό αυτονομίας» μέχρι το 2047, περνά όλο και περισσότερο υπό τον άμεσο έλεγχο του Πεκίνου.

Οι κινήσεις του Xi για να εξαναγκάσει τις εταιρείες της Κίνας να απομακρυνθούν από τα ξένα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να είναι προετοιμασία για απαλλοτρίωση ξένων μετοχών σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Ο Xi επιδιώκει να δημιουργήσει στο εγγύς μέλλον την εξιδανικευμένη εκδοχή του παρελθόντος της Κίνας. Στο παρελθόν, οι Κινέζοι ηγεμόνες έκλειναν περιοδικά τους τομείς τους από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά όταν πίστευαν ότι οι ξένες επιρροές απειλούσαν το σύστημά τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Xi Jinping λέει ότι θέλει να κάνει την Κίνα ένα «ισχυρό έθνος», αλλά οι κινήσεις του θα καταλήξουν στο αντίθετο. Προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας ενισχύοντας τον κρατικό τομέα, κόβοντας τις αντίθετες φωνές στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την κοινωνία γενικότερα και προωθώντας την κινεζική κουλτούρα ως θεραπεία για την ξένη επιρροή.

Ο Xi προσπαθεί να αναδημιουργήσει αυτό που ο Fei-Ling Wang της Georgia Tech αναφέρεται ως "Τάξη της Κίνας". Στο The China Order: Centralia, World Empire, and the Nature of Chinese Power, γράφει πως η Λαϊκή Δημοκρατία είναι «μια επίμονη δικτατορική κατάσταση« ελεγχοκρατίας »και« εκλεπτυσμένου ολοκληρωτισμού «που στην πραγματικότητα αποδίδει αρκετά άσχημα».

Υπάρχει καταστροφή μπροστά. Όπως σημειώνει ο Wang, «το Τάγμα της Κίνας έχει ρεκόρ μη βέλτιστων επιδόσεων που χαρακτηρίζεται από δεσποτική διακυβέρνηση, μακρά στασιμότητα της οικονομίας, ασφυξία της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθυστέρηση πνευματικών αναζητήσεων, παράλογη κατανομή πόρων, μεγάλη υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, χαμηλή και μείωση του βιοτικού επιπέδου για τις μάζες και μαζικός θάνατος και καταστροφή περιοδικά και συχνά».

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά σκοτεινό μέλλον για τους ξένους σε κινεζικό έδαφος. Οι ξενοφοβικές κινήσεις του Xi Jinping αναμένεται να έχουν συνέπειες, ειδικά επειδή οι Κινέζοι ηγεμόνες, καθώς έκλειναν τη χώρα τους, ακολούθησαν τους ξένους και την ξένη επιρροή. Ιστορικά, οι ηγεμόνες δεν κατάφεραν να προκαλέσουν συναισθήματα κατά των ξένων και στη συνέχεια να ελέγξουν το ρατσισμό και τη φασαρία που ακολουθούσε.

Η δυναστεία Τσινγκ, για παράδειγμα, προσπάθησε να προκαλέσει ξενοφοβικό συναίσθημα καθώς ο 19ος αιώνας έδωσε τη θέση του στον 20ό. Το αποτέλεσμα ήταν η αιματηρή εξέγερση των πυγμάχων, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες ξένοι και Κινέζοι χριστιανοί σφαγιάστηκαν από εθνικιστικά στοιχεία. Η Κίνα είναι πλέον μια ασταθής κοινωνία και ο σημερινός ηγεμόνας προκαλεί συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην επόμενη μεγάλη εξέγερση της Κίνας.

Η Κίνα κινδυνεύει, όπως και όλοι όσοι παραμένουν εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail