Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ - Μιλούν για συνομιλίες "ειρηνικής" παράδοσης της πόλης

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, την Κυριακή, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια «ειρηνική παράδοση» της πόλης στην ομάδα.

Υπήρχαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης των εκπροσώπων των Ταλιμπάν που κατευθύνονταν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Προέδρου Ασράφ Γκανί.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Σάταρ Μιρζακβάλ, δήλωσε ότι η μεταφορά της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στους δρόμους για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της Καμπούλ». «Μια μεταβατική διοίκηση» θα σχηματιστεί στο Αφγανιστάν, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις από το γραφείο του Προέδρου Γκανί.

Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι μαχητές των Ταλιμπάν προχωρούν στην Καμπούλ από όλες τις πλευρές. Η πρωτεύουσα, η οποία είναι η μόνη μεγάλη αστική περιοχή που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, έχει περικυκλωθεί πλήρως από τους μαχητές τις τελευταίες ημέρες.

Αρκετοί ανώνυμοι Αφγανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο AP πως οι μαχητές εντοπίστηκαν στα περίχωρα της Καμπούλ, στις περιοχές Καλακάν, Καραμπάγκ και Παγκμάν.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να αποφύγουν τη βία στην πρωτεύουσα και να επιτρέψουν ασφαλή διέλευση σε όσους επιλέξουν να φύγουν από την πόλη. Η ομάδα υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως δεν έχει σχέδια να πάρει την πρωτεύουσα «με τη βία».

Για τους μαχητές των Ταλιμπάν έχει δοθεί εντολή να παραμείνουν στα σημεία εισόδου της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters ένας από τους διοικητές της ομάδας - ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Οι μαχητές δεν έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει κανέναν στην πόλη, επέμεινε.

Η ομάδα ξεκίνησε συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση για την «ειρηνική παράδοση» της Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο ισχυρισμός δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το γραφείο του προέδρου Γκανί.

Ορισμένοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μάχη, αλλά τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ακούστηκαν σποραδικοί πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται σε εξέλιξη στα βόρεια και νότια της Καμπούλ, αλλά δεν έχουν επηρεάσει ακόμη τις κεντρικές περιοχές της πόλης.

Οι μαχητές έχουν πάρει τον έλεγχο του Πανεπιστημίου της Καμπούλ και έχουν ήδη υψώσει τη σημαία τους σε μια περιοχή, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

Η αφγανική κυβέρνηση επιμένει ότι η κατάσταση στην Καμπούλ «παραμένει υπό έλεγχο». Ωστόσο, οι αρχές έχουν κάνει πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν την ταχεία επίθεση των Ταλιμπάν που είδε τη ριζοσπαστική ομάδα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Με τους Ταλιμπάν να ισχυρίζονται ότι δεν επιδιώκουν εκδίκηση και υποσχόμενοι να «συγχωρήσουν» όσους εργάστηκαν για την κυβέρνηση, εμφανίστηκαν βίντεο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που δείχνουν ότι ένας Αφγανός διοικητής υπογράφει ένα έγγραφο που θα παραδώσει ολόκληρη τη μονάδα του και όλο τον εξοπλισμό στους μαχητές.

* πληροφορίες Russia Today

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail