Η Ρωσία σχεδιάζει το νέο «αεροπλάνο της κρίσης» για να στεγάσει αξιωματούχους σε πυρηνικό πόλεμο

Russian Air Force Ilyushin Il-87 Aimak (Il-80/Il-86VKP). © Wikipedia
Freepen.gr - Ένας ανώτερος Ρώσος υπουργός αποκάλυψε ότι η χώρα εργάζεται σε μια νέα έκδοση του περιβόητου «αεροσκάφους της κρίσης», επιβεβαιώνοντας τις μακροχρόνιες φήμες για προγραμματισμένες αντικαταστάσεις των τεσσάρων Il-80 σοβιετικής κατασκευής, γράφει ο Jonny Tickle για το Russia Today.

«Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ στο πρακτορείο Interfax την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η ρωσική αεροπορική βιομηχανία έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει αεροσκάφη κάθε κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών για το σκοπό αυτό.

Ένα «αεροπλάνο της κρίσης» έχει σχεδιαστεί για να στεγάζει τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας και να τους κρατά μακριά από τον κίνδυνο σε περίπτωση πλήρους πυρηνικού πολέμου στο έδαφος, επιτρέποντάς τους να οργανώνουν στρατιωτικές κινήσεις από ασφάλεια. Όλοι οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων - μονάδες εδάφους, ναυτικό, αεροπορία και στρατηγικά πυραυλικά συστήματα - μπορούν να ελεγχθούν από το αεροσκάφος. Αυτά τα νέα αεριωθούμενα αεροπλάνα θα αντικαταστήσουν τελικά το υπάρχον Il-80, επίσης κατασκευασμένο από τον καθιερωμένο κατασκευαστή αεροσκαφών Ilyushin.

Σύμφωνα με μια πηγή της Izvestia, το αεροπλάνο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Θα βασίζεται στο νέο Il96-400M, το οποίο δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη την πρώτη του πτήση.

Παρά τη φύση υψηλής ασφάλειας του "αεροσκάφους της κρίσης", ένα από τα ιπτάμενα διοικητικά σημεία της Ρωσίας Il-80 έπεσε θύμα ληστείας πέρυσι. Δύο επιτιθέμενοι, που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, έκλεψαν 39 μονάδες ηλεκτρονικού εξοπλισμού και πέντε πίνακες ραδιοφωνικών σταθμών που ήταν εγκατεστημένοι στο αεροπλάνο, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες εκσυγχρονισμού στο Ταγκανρόγκ, στα νότια της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική United Aircraft Corporation (UAC), κανένας από τον κλεμμένο εξοπλισμό δεν ήταν απαραίτητος για τον σκοπό του αεροσκάφους.

«Όλος ο ειδικός εξοπλισμός αποσυναρμολογήθηκε από το αεροσκάφος αμέσως μετά την άφιξή του και αποθηκεύτηκε σε ειδικές αποθήκες. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, μια σειρά από δευτερεύουσες συσκευές, που δεν σχετίζονται άμεσα με τον σκοπό του αεροσκάφους, χάθηκαν », δήλωσε η UAC στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail