Σαλέχ: Η Τουρκία να τα μαζέψει και να φύγει από τη Λιβύη, αλλιώς να τιμωρηθεί!

Freepen.gr - Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ageela Saleh επανέλαβε το αίτημά του για απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει την Τουρκία και να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λιβύη.

Σε δηλώσεις Τύπου στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάλεχ πρόσθεσε πως η δικαιολογία για τις τουρκικές δυνάμεις είναι η συμφωνία που συνήφθη με την προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), η οποία είπε ότι δεν είχε το δικαίωμα να συνάψει συνθήκες (έχουμε σημειώσει αρκετές φορές στη Freepen.gr πως στερείτο νομιμοποίησης ήδη από τα τέλη του 2017). Τέτοιες συνθήκες πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο απέρριψε και τις θεώρησε άκυρες, πρόσθεσε.

Ο Σάλεχ τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντέλ-Χαμίντ Ντμπάιμπα δεν έχει ενοποιήσει τους θεσμούς της χώρας. Πρόσθεσε πως η ενοποίηση αυτών των θεσμών σημαίνει τη συμμετοχή όλων των περιφερειών στην εξουσία από υπουργούς, πρεσβείες, επενδυτικές εταιρείες και ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τη διαχείριση σε ένα μέρος και αυξάνει το συγκεντρωτισμό.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, είπε πως από νομοθετική και νομική άποψη, η Λιβύη έχει συνταγματική διακήρυξη, τη Μεταβατική Συνταγματική Διακήρυξη του 2011 (TCD), «η δήλωση αυτή θεωρείται σύνταγμα έως ότου τροποποιηθεί από μόνιμο σύνταγμα για τη χώρα».

Κατά συνέπεια, συνέχισε, «η συνταγματική διακήρυξη καθορίζει τους θεσμούς του κράτους, τις εξουσίες τους, τις αρμοδιότητές τους, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα βασικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία και ρυθμίζει τέτοια θέματα». Για το σκοπό αυτό, εξήγησε ότι το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αριθ. 5 του 2014 που περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Διακήρυξη, αναφέρει πως ο Λιβυκός λαός είναι αυτός που εκλέγει άμεσα τον αρχηγό του κράτους και, ως εκ τούτου, «η μέθοδος εκλογής προέδρου βρίσκεται στο συνταγματική διακήρυξη».

Ο Σάλεχ τόνισε ότι το Κοινοβούλιο είναι η αποκλειστικά αρμόδια αρχή για την έκδοση νομοθεσίας και αναμένει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν εγκαίρως, λέγοντας: «Ο Λιβυκός λαός θέλει εκλογές και είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από τη λιβυκή κρίση», σημειώνοντας ότι «αν οι εκλογές δε διεξαχθούν, η χώρα μπορεί να εκτεθεί στον διχασμό και να επιστρέψει ξανά στο χάος».

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail