Η χώρα που δεν περίμενες ποτέ ότι θα έχει έρημο


Πρόκειται για την μικρότερη στον κόσμο

Από: newsbeast.gr

Στη συνείδηση των περισσότερων ο Καναδάς έχει συνδυαστεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ κρύο και το χιόνι. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται ο Καναδάς διαθέτει την δική του έρημο, η οποία, μάλιστα όπως αναφέρει το Reader’s Digest, είναι και η μικρότερη σε όλο τον κόσμο.

Η Carcross έχει μέγεθος περίπου 2,6 τ. χλμ. και αν και αναφέρεται συνήθως ως έρημος, στην ουσία πρόκειται για μια σειρά διαδοχικών αμμόλοφων, καθώς το κλίμα της περιοχής είναι πολύ υγρό για να θεωρηθεί πραγματική έρημος.

Πώς δημιουργήθηκε η έρημος στον Καναδά

Το ξηρό κλίμα και οι έντονοι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή του Yukon, όπου εντοπίζεται η έρημος, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 540 στρεμμάτων αμμόλοφων σε μια περιοχή που κάποτε ήταν ο πυθμένας μιας μεγάλης παγετώδους λίμνης. Σήμερα, οι αμμόλοφοι της ερήμου Carcross εκτείνονται στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Bennett, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία στην όμορφη λευκή άμμο.

Πριν από περίπου 11.000 έως 24.000 χρόνια, η περιοχή που είναι τώρα το Yukon ήταν καλυμμένη από ένα παχύ στρώμα πάγου. Καθώς ο πάγος έλιωνε και οι παγετώνες υποχώρησαν, η γη έμεινε με βαθιές κοιλάδες. Ογκώδεις λίμνες που σχηματίστηκαν γύρω από τους παγετώνες στη συνέχεια συρρικνώθηκαν, διασκορπίζοντας παραλίες ανάμεσα στα βουνά. Ο άνεμος πήρε την άμμο από αυτές τις παραλίες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτών των απίθανων αμμόλοφων. Σύμφωνα με το atlasobscura.com, πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα, με την άμμο από τις ακτές της γειτονικής λίμνης Bennett να αποτελεί μέρος της ερήμου Carcross.

Οι αμμόλοφοι της Carcross, μάλιστα, περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ασυνήθιστων ποικιλιών, όπως Baikal sedge (Carex sabulosa), το οποίο συναντάται, συνήθως μόνο στην ακτή της λίμνης Baikal στη Σιβηρία, καθώς και το Yukon lupine, μεταξύ άλλων.

Οι περισσότεροι επισκέπτες της περιοχής κατά την διάρκεια του καλοκαιριού επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως βόλεϊ δίπλα στην ακτή της λίμνης, αλεξίπτωτο αλλά και περιηγήσεις off road, ενώ κατά τον χειμώνα το σκηνικό αλλάζει με το χιόνι να καλύπτει την περιοχή και τους επισκέπτες της να έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους στο σκι αντοχής και το snowboard.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail