Τέλος στα όνειρα της Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ: Τα στρατεύματα επιστρέφουν

@tcsavunma
Freepen.gr - Η Τουρκία δήλωσε την Τετάρτη ότι άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, προφανώς εγκαταλείποντας τα σχέδια να αναλάβει την ασφάλεια του στρατηγικού αεροδρομίου της Καμπούλ, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Άγκυρα ήλπιζε να αποκτήσει έδαφος στην Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων την Τρίτη.

Αλλά η ταχεία κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν άφησε τα σχέδια στη μέση, εξαλείφοντας ένα βασικό σημείο μόχλευσης στις ταραχώδεις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφουν στην πατρίδα μας με την υπερηφάνεια ότι εκπληρώνουν με επιτυχία τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία είχε περισσότερους από 500 στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί στο Αφγανιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να διαδραματίσει ρόλο στο Αφγανιστάν, διατηρώντας ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Είναι σημαντικό για το Αφγανιστάν να σταθεροποιηθεί», είπε ο Ερντογάν κατά την ανακοίνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενό διάλογο με όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν σύμφωνα με αυτόν τον στόχο».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας άφησε επίσης ανοιχτή την επιλογή να παίξει ρόλο ασφαλείας στην Καμπούλ.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι με τον αφγανικό λαό όσο θέλει", ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα στρατεύματα είχαν τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο τα τελευταία έξι χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail