Η Τουρκία αναζητά βασικό ρόλο στο Αφγανιστάν καθώς ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία

Freepen.gr - Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει βασικός παίκτης στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, δήλωσε ο Abdul Basit, ερευνητής στην Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam (RSIS) και Zahid Shahab Ahmed του Ινστιτούτου Alfred Deakin για την Ιθαγένεια και την Παγκοσμιοποίηση.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να λειτουργήσει και να φυλάξει το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο. Οι λεπτομέρειες για το πώς η Τουρκία θα διατηρήσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών είναι ακόμα ασαφείς.

«Η Άγκυρα έχει πολλά να κερδίσει με αυτήν την κρίσιμη ευθύνη», είπαν οι Basit και Ahmed σε άρθρο τους για το Al Jazeera τη Δευτέρα.

Λόγω του μη μαχητικού ρόλου της στη χώρα, η Τουρκία έχει καλύτερες σχέσεις με τους Ταλιμπάν από οποιαδήποτε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αυτό θέτει την Άγκυρα σε προνομιακή θέση για να εξασφαλίσει το αεροδρόμιο σε μια μετα-αμερικανική εποχή.

Πρόσφατα, ο Ερντογάν στοχεύει να τοποθετήσει την Τουρκία ως τον νέο ηγέτη του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου.

«Επιμένοντας στην ανάληψη σημαντικού ρόλου στη μετα-ΗΠΑ εποχή στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν θέλει όχι μόνο να αμφισβητήσει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στο σουνιτικο-μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και να επιδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας στην προβολή ήπιας ισχύος στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα», γράφουν οι δύο αναλυτές.

Η διατήρηση ενεργού ρόλου στο Αφγανιστάν θα βοηθήσει επίσης την Τουρκία να επιτύχει τις φιλοδοξίες της να αυξήσει τη σημασία της στο ΝΑΤΟ και να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανέφεραν.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 500 στρατιώτες σε ρόλο όχι πρώτης γραμμής στο Αφγανιστάν μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα για την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail