Ταλιμπάν: κάθε απόπειρα παράτασης της προθεσμίας εκκένωσης ξένων στρατευμάτων αποτελεί σαφή παραβίαση!

British soldier (L) and a member of the US Armed Forcesin conversation while working at Kabul Airport on August 22, 2021. ΑFΡ / ΜΟD
Freepen.gr - Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απέρριψε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ξένων στρατευμάτων να παραμείνουν στη χώρα θα ήταν μια σαφής παραβίαση, αναφέρει το Russia Today.

Μιλώντας στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, δήλωσε πως η Βρετανία επιδιώκει να πείσει την Αμερική να παραμείνει στο έδαφος περισσότερο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της διαδικασίας εκκένωσης, καθώς επίσης κάλεσε τους Ταλιμπάν να παρατείνουν την αρχική προθεσμία για τις 31 Αυγούστου για την αποχώρηση ξένων δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Σουχάιλ Σαχίν απέρριψε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση τη Δευτέρα, λέγοντας στο BBC ότι τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι την αρχικά συμφωνημένη ημερομηνία, διαφορετικά θα παραβιάσουν σαφώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ένοπλη ομάδα.

Η άρνηση παράτασης της προθεσμίας έρχεται αφού οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν πως η αποτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου ή των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου θα προκαλέσει αντίδραση, αν και η ομάδα δεν διευκρίνισε τι θα συνεπαγόταν αυτό. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να συγκαλέσει μια συνάντηση της G7 την Τρίτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου η Βρετανία αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας για να υποστηρίξουν τη διεθνή εκκένωση. Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η διαδικασία "στηρίζεται ουσιαστικά από την παρουσία των ΗΠΑ" και δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί εάν η Αμερική αποσυρθεί εντελώς.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν παρατείνουν την αποστολή τους ή αποσυρθούν λόγω της άρνησης των Ταλιμπάν να παρατείνουν την προθεσμία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο. Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Γουάλας είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail