ΗΠΑ: Η Τουρκία είναι ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή

Freepen.gr - Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή καθώς διαβουλεύτηκε με συμμάχους για τις προσπάθειες εκκένωσης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ahvalnews.com.

Ο Μπλίνκεν έκανε τα σχόλια την Τρίτη αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πραγματοποίησε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Καναδό Υπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να διασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου και ο Μπλίνκεν συζήτησαν για τη «συνέχιση της συνεργασίας» στο Αφγανιστάν και τις προσπάθειες «να διασφαλιστεί η ασφαλής και ομαλή εκκένωση των πολιτών, των συμμάχων και των εταίρων μας», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τις διμερείς σχέσεις που έχουν διαρραγεί από διαφορές σε θέματα όπως η Συρία, η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και η αγορά τουρκικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία από την Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το Αφγανιστάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στη χώρα, ανέφερε η κρατική τηλεόραση TRT.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα ολοκληρώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν τον έλεγχο μόλις πριν από μία εβδομάδα, απέκλεισαν την όποια παράταση.

Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ωστόσο οι Ταλιμπάν απέρριψαν το σχέδιο λέγοντας ότι οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν κατοχική δύναμη και πρέπει να φύγουν από τη χώρα μαζί με τους άλλους ξένους στρατιώτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail