Μέση Ανατολή: Η νίκη των Ταλιμπάν ως ένδειξη αναξιοπιστίας των ΗΠΑ - Νέες συμμαχίες

AF
Σε όλη τη Μέση Ανατολή, η ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θεωρήθηκε από κάποιους ως ένα σήμα ότι οι παίκτες στην περιοχή δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από τη μείωση της ισχύος των ΗΠΑ.

thearabweekly.com - Hams rabah / Παρουσίαση Freepen.gr 

Ενώ η ικανότητα των Ταλιμπάν να ανακτήσουν έδαφος από ξένες δυνάμεις χαιρετίστηκε από αντι-δυτικές παρατάξεις, η πρόοδος της ομάδας προκάλεσε επίσης ανησυχίες πως η χώρα θα μπορούσε να γίνει ξανά καταφύγιο για Άραβες εξτρεμιστές.

Αγωνιζόμενοι για την εκδίωξη ξένων δυνάμεων από τότε που ανατράπηκαν το 2001, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την Κυριακή μετά από επίθεση αστραπή, καθώς οι δυτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχώρησαν.

Στη Μέση Ανατολή, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν από καιρό η κυρίαρχη εξωτερική δύναμη, αν και η συμμετοχή τους έχει υποχωρήσει από τότε που μείωσε τις δυνάμεις της στο Ιράκ, τα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να ωθήσουν τα κράτη να δημιουργήσουν νέες ή παράλληλες συμμαχίες, δήλωσαν αναλυτές.

«Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν ενισχύει την πεποίθηση πολλών αραβικών καθεστώτων πως ο ρόλος των ΗΠΑ στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο… υποχωρεί», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπού Ρούμαν, Ιορδανός αναλυτής και πρώην υπουργός.

«Είναι καιρός να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ουάσινγκτον στο στρατηγικό πεδίο», έγραψε ο αναλυτής των ΗΑΕ, Abdulkhaleq Abdulla στο The National.

Η δυτική πολιτική και οι στρατιωτικές επεμβάσεις πυροδότησαν κινήματα αντίστασης για δεκαετίες στη Μέση Ανατολή και ορισμένοι χαιρέτισαν την υποχώρηση ξένων δυνάμεων.

Το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, και τα δύο ευθυγραμμισμένα με το Ιράν, εξέδωσαν δηλώσεις που επέστησαν την προσοχή σε αυτό που αποκαλούσαν αποτυχία και ταπείνωση των ΗΠΑ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι η αμερικανική αποχώρηση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα μάθημα για τις ομάδες του Λιβάνου που είναι ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ να μην εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον ως σύμμαχο.

"Προκειμένου να μην πολεμήσει για λογαριασμό κανενός, ο ίδιος (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) δέχτηκε να υποστεί μια ιστορική και ταπεινωτική ήττα στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια του κήρυγματος της Τρίτης το βράδυ.

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συνεχάρη τους Ταλιμπάν και τον Αφγανικό λαό. Οι Παλαιστίνιοι ήταν ευχαριστημένοι με την πρόοδο των Ταλιμπάν, η οποία προσέφερε ενθάρρυνση στους πρώτους που ζούσαν υπό ισραηλινή κατοχή, δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταντάρ, ένας 28χρονος στην πόλη της Γάζας.

Εκφράσεις ανησυχίας

Ο Σεΐχης Αχμέντ Μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίλι, ο Μεγάλος Μουφτής του Ομάν, ο οποίος έχει μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας, χαιρέτισε τη νίκη επί των «επιθετικών εισβολέων».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις μετριάστηκαν από την ανησυχία για την αναζωπύρωση της μαχητικότητας στο Αφγανιστάν, όπου πριν από το 2001 πολλοί Άραβες μαχητές εκπαιδεύονταν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν για εξεγέρσεις στην πατρίδα τους.

«Φοβόμαστε την επιστροφή τους», δήλωσε ο 23χρονος Ιορδανός Taqi Abdelsamad, αναφερόμενος στο παρελθόν των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Αρκετές ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Αλ Κάιντα χαιρέτισαν την επιτυχία των Ταλιμπάν.

Η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να επιταχύνει μια τάση τζιχαντιστών που κατευθύνονται προς το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ιορδανός αναλυτής Αμπού Ρουμάν, ειδικός σε ισλαμιστικές ομάδες.

"Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει κατά την εκτίμησή μου το ηθικό χιλιάδων τζιχαντιστών που κατέρρευσαν μετά τη διάλυση της Daesh (Ισλαμικό Κράτος), έτσι πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα".

Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τους νεοαφιχθέντες τζιχαντιστές με προσοχή λόγω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που οδήγησε στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Άλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιστροφή στην εξουσία μιας ομάδας με σκληρή θρησκευτική ατζέντα.

«Θα πρέπει όλοι να ενωθούμε για να μην συμβεί αυτό, γιατί είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στα δικαιώματα των γυναικών και οποιουδήποτε στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο», δήλωσε η Σάρα Ναβάς, φοιτήτρια στη πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι η ομάδα θα επιβάλει νόμους πιο ήπιους σε σχέση με τη διάρκεια της σκληρής διακυβέρνησής τους 1996-2001.

Στο Ιράκ, η πρόοδος των Ταλιμπάν έφερε πίσω για κάποιες, οδυνηρές αναμνήσεις από την κατάληψη τμημάτων ιρακινού εδάφους από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

«Πραγματικά συμπάσχω μαζί τους (με τον Αφγανικό λαό) γιατί έχω περάσει αυτή την κατάσταση στο παρελθόν», δήλωσε ο Χαλίντ αλ-Ράουι, μουσικός από τη Μοσούλη, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, πριν εκδιωχθεί το 2017.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail