Το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων φόρου - Η παράμετρος των εκλογών

Μειώσεις φόρων και εισφορών για την διετία 2022 -2023 προετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών για την ΔΕΘ, αφού θα πρέπει να καλύψει τους περιορισμούς στην λήψη μόνιμων μέτρων για το 2022, αλλά και το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί από τώρα για το "εκλογικό" 2023. 

Από: capital.gr - Του Τάσου Δασόπουλου

Παρά τον σταθερό προσανατολισμό της Κυβέρνησης στην μείωση του φορολογικού βάρους για πολίτες και επιχειρήσεις, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα. Επέβαλε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022 με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η δημοσιονομική ευελιξία έδωσε μεν το περιθώριο να γίνουν δαπάνες 40,7 δισ. ευρώ για να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά έθεσε και αυστηρούς περιορισμούς την λήψη μόνιμων μέτρων.

Εκτός από τους περιορισμούς αυτούς, ειδικά για την Ελλάδα το πρόγραμμα μείωσης φόρων περνάει και από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς από το 2023 και μετά.

Η υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους τους στόχους που θα συμφωνηθούν θα δώσει το απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε το 2023, να προχωρήσει η μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων που ισχύουν ήδη αλλά και την μείωση ή την κατάργηση άλλων φόρων που αποτελούν "κληρονομία" των μνημονίων.

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς του 2022 από την Θεσσαλονίκη , αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πακέτο μειώσεων φόρων και εισφορών που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ με μόνιμα και έκτακτα μέτρα Συγκεκριμένα στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται:

1 Η μόνιμη μείωση του "κύριου" ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα προκύψει από την μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τον βασικό φόρο ακινήτων και θα έχει ελάφρυνση προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη θα είναι η μείωση κατά 8% του βασικού φόρου σε μέσα επίπεδα στις μικρές και μεσαίες περιουσίες ώστε να εκπληρωθεί στο σύνολο της η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%.

Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητες περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ.

Δημοσιονομικά το κόστος του μέτρου θα είναι μηδενικό καθώς το περιθώριο για τις μειώσεις θα δοθεί από την ένταξη των 3600 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών την αλλαγή των συντελεστών του φόρου άλλα και των συντελεστών παλαιότητας

2 Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση με κόστος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

3 Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

4 Η μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου (ένα μέτρο με κόστος περίπου 125 εκατ. ευρώ).

5 Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η αναστολή και για το 2022 της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα ένα μέτρο με κόστος περίπου 680 εκατ. ευρώ

6 Ένα δεύτερο έκτακτο μέτρο είναι η ισχύς της μείωσης κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022 το μέτρο έχει κόστος 817 εκατ. ευρώ

Επίσης αναμένεται να εξαγγελθούν:

7 Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται.

8 Κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή σε 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 2.200 ευρώ ετησίως.

Οι μειώσεις φόρου το 2023

Σε ότι αφορά στο 2023, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται:

1 Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και η επέκταση του μέτρου για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

2 Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για το ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα υπάρχει η πρόθεση για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 1% ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2023 που αποτελεί έτος εκλογών η προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% (μαζί με την μείωση κατά 0,9% που έγινε το 2019).

3 Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που φτάνει σε ετήσια βάση τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 650 ευρώ για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

4 Η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

5 Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αν και οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2019 ήταν συγκεκριμένοι, μετά και την κρίση του κορονοϊού και ανάλογα με τα περιθώρια που θα υπάρχουν, οι μειώσεις θα έχουν στόχο να ελαφρύνουν διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail