Η Τουρκία ενισχύει την αμυντική βιομηχανία κι ενδυναμώνει τον στρατό μειώνοντας την ξένη εξάρτηση

τουρκικό υπουργείο άμυνας - twitter
Freepen.gr - Η Τουρκία επενδύει πολύ στην στρατιωτική της βιομηχανία τα τελευταία χρόνια για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές και να στείλει ένα μήνυμα στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ανέφερε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider.

Το άρθρο ανέφερε τη δοκιμαστική εκτόξευση από την Τουρκία του αντιαεροπορικού πυραύλου κρουζ μεγάλης εμβέλειας Atmaca ως το τελευταίο σε "μια εντυπωσιακή σειρά επιτευγμάτων για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία ιστορικά βασίστηκε σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες για να εξοπλίσει τον στρατό της".

Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει το άρθρο, η Τουρκία έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία και έχει κατασκευάσει τοπικά τα πάντα, από όπλα και πυραύλους μέχρι άρματα μάχης και πολεμικά πλοία, κάνοντας τον στρατό της πιο αυτόνομο και μετατρέποντας τη χώρα σε κορυφαίο εξαγωγέα όπλων.

Η Τουρκία έχει πολλά κίνητρα για την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αντιμετωπίζει πιθανές απειλές από τη Ρωσία και είναι ακόμη κλειδωμένη σε έναν πόλεμο δεκαετιών ενάντια στην ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Επίσης, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη βιομηχανία όπλων της από το ΝΑΤΟ λόγω της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα «απέτρεψαν την πώληση κρίσιμης τεχνολογίας ή ολόκληρων συστημάτων στην Άγκυρα».

Η Τουρκία θεωρεί την παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, την αυξανόμενη δύναμή της στη Μαύρη Θάλασσα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιρροή του Ιράν στη γειτονική Συρία και το Ιράκ ως απειλές για την ασφάλειά της.

"Παρά την αύξηση των απειλών, η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να της πουλήσει τον εξοπλισμό που χρειάζεται", αναφέρει το άρθρο.

Η Τουρκία αντιμετώπισε στο παρελθόν κυρώσεις από τη Δύση στη δεκαετία του 1970 μετά από την στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο. Ενώ οι κυρώσεις καταργήθηκαν, η Τουρκία προετοιμάστηκε τις επόμενες δεκαετίες για περισσότερες κυρώσεις, μειώνοντας την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της. Αυτές οι προετοιμασίες, ανέφερε το άρθρο, τώρα «αποδίδουν».

Η Τουρκία άρχισε να αντικαθιστά τα γερμανικά τουφέκια G3 με εγχώριας σχεδίασης MPT-75. Ομοίως, αντικαθιστά τα αμερικανικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα AH-1 με τα τοπικά ελικόπτερα T129 ATAK. Η Άγκυρα αναβαθμίζει επίσης τα γερμανικά άρματα Leopard 2 χωρίς τη βοήθεια του Βερολίνου και σχεδιάζει να τοποθετήσει τοπικά κεντρικά άρματα μάχης Altay.

Για το ναυτικό της, η Τουρκία κατασκευάζει κορβέτες τύπου Ada καθώς και φρεγάτες κλάσης Κωνσταντινούπολη. Η νέα ναυαρχίδα της θα είναι το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu, το πρώτο από τα δύο επερχόμενα πλοία που βασίζονται στα ισπανικά πολεμικά πλοία I-class Juan Carlos.

"Οι προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει ηγέτης σε μη επανδρωμένα συστήματα είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή πρωτοβουλία της", ανέφερε το Business Insider.

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε το περίφημο τουρκικό drone Bayraktar TB2 και το βασικό ρόλο που έπαιξε στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ το περασμένο έτος.

Εκτός από τον διάδοχο του TB2, το Akinci, η Τουρκία αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο επιφανειακό σκάφος που μπορεί να μεταφέρει έξι κατευθυνόμενους πυραύλους και μια «κινητή ναυτική νάρκη». Κατασκευάζει επίσης ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη για τα επικείμενα αμφίβια επιθετικά πλοία.

Όλα αυτά τα έργα είχαν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ζήτηση για τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα εξάγει τώρα όπλα σε 28 χώρες. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, έγινε ο 13ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο και από έκτος μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων έγινε εικοστός.

Υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις στις δυνατότητες της Τουρκίας να αναπτύξει και να δημιουργήσει ανεξάρτητα όλες τις τεχνολογίες για τα τοπικά κατασκευασμένα συστήματά της. Παραδείγματα αυτού που αναφέρονται στο άρθρο είναι το ελικόπτερο T129, το οποίο χρησιμοποιεί κινητήρες των ΗΠΑ και τα άρματα Altay, που χρησιμοποιούν γερμανικά πυροβόλα.

Αφού απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter, η Τουρκία ήλπιζε ότι το προγραμματισμένο πέμπτης γενιάς TAI TFX θα αντικαταστήσει αυτό το αεροσκάφος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το πρόγραμμά του να παρατείνει τη ζωή των αεροσκαφών τέταρτης γενιάς F-16 «υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει».

Παρά τις ελλείψεις αυτές, η βιομηχανία όπλων της Τουρκίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής της από ξένους, δήλωσε ο Stephen Flanagan, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην Rand Corporation.

"Έχουν μια ισχυρή αυτόχθονη ικανότητα και μπορούν επίσης να ανταγωνιστούν για εξαγωγές μεταξύ συμμάχων για διεθνείς πελάτες, μαζί με τους μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές όπλων στον κόσμο", δήλωσε ο Flanagan στο Business Insider.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail