Να γιατί η επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν από τη Ρωσία ολοκληρώθηκε χωρίς γρατζουνιά

Τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν πάνω από 500 άτομα από τη Ρωσία,  και μερικά από τα κράτη του CSTO, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν που αναχώρησαν με επιτυχία από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Τετάρτη. Αυτό ακολουθεί την ανακοίνωση του Ρώσου Πρέσβη στο Αφγανιστάν, Ντμίτρι Ζίρνοφ από την προηγούμενη ημέρα ότι η χώρα του σχεδίαζε να επιστρέψει μερικούς από τους διπλωμάτες της στην πατρίδα τους που βρίσκονταν εκεί σε επαγγελματικά ταξίδια που είχαν ήδη ολοκληρωθεί καθώς και εκείνους που είχαν ήδη προγραμματίσει να κάνουν διακοπές αλλά δεν μπορούσαν μετά την αστραπιαία κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν. 

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση - Freepen.gr

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του RT, Murad Gazdiev, ο οποίος ανέφερε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, «το ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατάφερε ακόμη και να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αφήσει τα ρωσικά αεροσκάφη να εκκενώσουν, σε μια τόσο ταραχώδη στιγμή, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα διπλωματικό θαύμα».  

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ένα «διπλωματικό θαύμα» με περισσότερους από έναν τρόπους. Όπως σημείωσε, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτρέψουν στα αεροπλάνα της πρώτης να χρησιμοποιήσουν αυτό το αεροδρόμιο για την εκκένωση των πολιτών της και άλλων. Αυτό είναι ένα διπλωματικό επίτευγμα από μόνο του και υποδηλώνει πως η Ουάσινγκτον είχε συμφέρον να καλύψει τις ανάγκες της Μόσχας σε αυτήν την περίοδο κρίσης. 

Δεν μπορεί να γίνει γνωστό με βεβαιότητα, αλλά οι ΗΠΑ μπορεί να περιμένουν κάτι από τη Ρωσία ως αντάλλαγμα, καθώς είναι απίθανο οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να το έκαναν αυτό από την καλοσύνη της καρδιάς τους. Είναι πολύ πιθανό ότι η Αμερική αναμένουν από τη Ρωσία να συνεχίσει να ασκεί θετική επιρροή στους Ταλιμπάν, προκειμένου να διασφαλίσει πως τα πράγματα δε θα ξεφύγουν περαιτέρω από τον έλεγχο κατά την προγραμματισμένη αποχώρηση των στρατευμάτων της μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Αυτό οδηγεί ομαλά στο δεύτερο «διπλωματικό θαύμα», που είναι η εκπληκτική εγγύτητα μεταξύ της Ρωσίας και των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει επίσημα την ομάδα ως τρομοκράτες, παρόλο που απολαμβάνει επίσης εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις και σχέσεις ασφαλείας μαζί της. Το ανέπτυξα στην τελευταία ανάλυσή μου για το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) με τίτλο «Ρωσία και Ταλιμπάν: Από τις αφηγηματικές προκλήσεις στις ευκαιρίες», η οποία πρέπει να αναθεωρηθεί από ατρόμητους αναγνώστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό. 

Συνοψίζοντας, η Ρωσία επανέλαβε αποτελεσματικά το μοντέλο επίλυσης των συγκρούσεων που πειραματίστηκε στη Συρία αφού προέβλεψε προληπτικά πως οι Ταλιμπάν ήταν ένα απαραίτητο συστατικό κάθε ειρηνικής πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τελικά η Ρωσία να έχει καλύτερους δεσμούς με τους Ταλιμπάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από το Πακιστάν.

Λόγω αυτών των ρεαλιστικών σχέσεων, οι Ταλιμπάν δεν παρενέβησαν στην επιχείρηση εκκένωσης της Ρωσίας, σε αντίθεση με ό,τι φέρεται να έχει υπονομευθεί σε άλλες χώρες. Η Ρωσία και οι Ταλιμπάν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον επειδή έχουν κοινά συμφέροντα ασφαλείας κατά του ISIS και επίσης φιλοδοξούν να σταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του σιδηροδρόμου Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν (PAKAFUZ) που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο και εγκρίθηκε από τη Ρωσία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της περιφερειακής διάσκεψης συνδεσιμότητας του Ιουλίου στην Τασκένδη. 

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να χρησιμοποιήσουν το PAKAFUZ, αν και για να επεκτείνουν την οικονομική τους επιρροή προς τα βόρεια, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την προσδοκία πως θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της χώρας μέσω των σχέσεών της με τους Ταλιμπάν και έτσι θα ξεκλειδώσει με αυτό μια αμοιβαία ευεργετική ευκαιρία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα, ήταν αναμφισβήτητο ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Ρωσίας από το Αφγανιστάν ξεκίνησε χωρίς προβλήματα λόγω δύο «διπλωματικών θαυμάτων»: οι ΗΠΑ επέτρεψαν στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ παρά τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ τους και οι Ταλιμπάν δεν επεμβαίνουν σε ότι αφορά Ρώσους πολίτες που έχουν «πρόσβαση σε αυτό το σημείο αναχώρησης καθώς και σε άλλους ξένους υπηκόους που η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για τη διάσωσή τους.

Εκ των υστέρων, ωστόσο, αυτά δεν ήταν τόσο «διπλωματικά θαύματα», όπως τα περιέγραψε ο ανταποκριτής του RT, αλλά ήταν απλώς το φυσικό αποτέλεσμα της αριστοτεχνικής διπλωματίας της Μόσχας στο Αφγανιστάν, που οικοδομήθηκε για αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι παρατηρητές δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό επειδή ήταν επικεντρωμένοι σε πιο «αξιόλογες» συγκρούσεις εκείνη την εποχή, αλλά όσοι παρακολουθούσαν από κοντά αυτή τη διάσταση της πράξης εξισορρόπησης της Ρωσίας γνώριζαν ότι θα αποκόμιζε απτά μερίσματα.

Εκ των υστέρων, ωστόσο, αυτά δεν ήταν τόσο «διπλωματικά θαύματα», όπως τα περιέγραψε ο ανταποκριτής του RT, αλλά ήταν απλώς το φυσικό αποτέλεσμα της αριστοτεχνικής διπλωματίας της Μόσχας στο Αφγανιστάν, που οικοδομήθηκε για αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι παρατηρητές δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό επειδή ήταν επικεντρωμένοι σε πιο «αξιόλογες» συγκρούσεις εκείνη την εποχή, αλλά όσοι παρακολουθούσαν από κοντά αυτή τη διάσταση της πράξης εξισορρόπησης της Ρωσίας γνώριζαν ότι θα αποκόμιζε απτά μερίσματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail