Ο Ερντογάν προσπαθεί να πατήσει πόδι και στην Αιθιοπία με τη μάσκα του ειρηνιστή

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε βοήθεια στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπί Αχμέντ για να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ Σουδάν και Αιθιοπίας.

«Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμπί Αχμέντ την Τετάρτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

«Είναι από καρδιάς η επιθυμία μου η διαφορά να επιλυθεί μέσω διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και βάσει σχέσεων καλής γειτονίας», είπε.

Ερντογάν και Αχμέντ συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μαζί με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιθιοπίας με έμφαση στην οικονομία και το εμπόριο, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το ποσό των τουρκικών επενδύσεων στην Αιθιοπία έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι εταιρείες μας συμβάλλουν στην οικονομία της Αιθιοπίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των μεταφορών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των έτοιμων ενδυμάτων και των επίπλων και παρέχουν απασχόληση σε σχεδόν 10 χιλιάδες Αιθίοπες πολίτες», είπε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα θα ενθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική αφρικανική χώρα, τόνισε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας:

«Και πιστεύω ότι οι αιθιοπικές αρχές θα παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη στις εταιρείες μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τον Αχμέντ για την υποστήριξή του στον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στο Κίνημα Γκιουλέν, μια θρησκευτική ομάδα την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Αρκετά σχολεία στην Αιθιοπία που ανήκουν σε μέλη του κινήματος παραδόθηκαν στο Τουρκικό Foundationδρυμα Εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Τουρκικό Educationδρυμα Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2016 για να αναλάβει σχολεία στο εξωτερικό που διοικούνταν από το Κίνημα Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση πάνω από 250 σχολείων που συνδέονται με τον Γκιουλέν μετά από πολυετή εκστρατεία που καλεί περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο είτε να τα κλείσουν είτε να τα παραδώσουν στον έλεγχο του τουρκικού κράτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail