Η Βαρυμπόμπη κι η Εύβοια δε σβήνουν το Μάτι - Είναι το σίκουελ του αποτυχημένου κράτους

twitter.com/pyrosvestiki
Ήμουνα νιος και γέρασα, λέει ο σοφός λαός. Εν προκειμένω ήμουν μικρό παιδί, τώρα πια όχι. Κανανταίρ πετούσαν τότε, τα ίδια επιχειρούν και σήμερα. Κάθε φορά καιγόταν το σύμπαν και οι κυβερνήσεις κήρυτταν αναδασωτέες εκτάσεις τα καμμένα δάση. 

Του Στρατή Μαζίδη

Τίποτε δεν άλλαξε. Πήγε ποτέ κανένας εμπρηστής στη φυλακή; Είδαμε κανένα δάσος να ξαναγεννιέται χάρη στο ελληνικό κράτος;

Όπου υπάρχουν στάχτες, καμμένα σπίτια κι όνειρα, απανθρακωμένοι άνθρωποι και πλάσματα του Θεού, δε χωρά η πολιτική σπέκουλα ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος. Ειδικά η φωτιά είναι ίσως ό,τι πιο επικίνδυνο. Σε καταστρέφει σε δευτερόλεπτα.

Το 2018 στο Μάτι συνέβησαν δύο καθοριστικά λάθη και μια αναποδιά. Το πρώτο λάθος ήταν ότι η προσοχή ήταν όλη στραμμένη στην πυρκαγιά στην Κινέττα ώστε κανείς δεν ασχολήθηκε αρχικά με την πυρκαγιά που στη συνέχεια κατέκαψε το Μάτι. Η αναποδιά ήταν οι πανίσχυροι δυτικοί άνεμοι σε μια περιοχή που συνήθως πλήττεται από τους βοριάδες. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η ΕΛΑΣ έστειλε τον κόσμο στην παραλιακή οδό! Εκεί όπου δε χωρά αυτοκίνητο και όπου για να βγεις στη θάλασσα, θα πρέπει να ξέρεις καλά τα κατατόπια και τα μονοπάτια.

Η σημερινή κυβέρνηση συνήθιζε να ασκεί κριτική στους προκατόχους της για το Μάτι. Εκείνοι ήταν οι άχρηστοι κι αυτοί οι άριστοι. Το πόσο άριστοι είναι το είδαμε με την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Ήρθε όμως η στιγμή να δοκιμαστούν κι αυτοί στις πυρκαγιές. Δεν κατάφεραν τίποτε κι ένας Θεός ξέρει τι θα γινόταν αν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Άνθρωποι δεν κάηκαν ως τώρα κι ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό. Καταστράφηκαν όμως ζωές και δάση που χρειάστηκαν αιώνες για να δημιουργηθούν.

Κάποτε η Πεντέλη, μετά η Πάρνηθα, η Σάμος, η Ολυμπία, η Ηλεία, το Μάτι, η Βαρυμπόμπη, η Εύβοια είναι το σίκουελ του αποτυχημένου κράτους που δεκαετίες τώρα δεν εννοεί να καταλάβει ότι έχει φυσικό πλούτο και υποχρέωση να τον προστατεύσει. Εκτός αν δεχθούμε την αποστροφή του σημερινού πρωθυπουργού πέρυσι στην Κέρκυρα και το "κάποια στιγμή θα καεί το δάσος" [https://www.youtube.com/watch?v=HgC74xEMjUw].

Γιατί να καεί; Μήπως αυτό επιθυμούμε; Να μην καεί.

Πού είναι η ανανέωση του πυροσβεστικού εναέριου στόλου; Πού είναι η ενίσχυση σε προσωπική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πέρα από το να διακρίνουμε τους άνδρες σε εμβολιασμένους και μη; Άραγε στην πρώτη γραμμή τώρα εστάλησαν μόνο οι μεν;

Ας βάλουμε μυαλό επιτέλους. Ας προστατεύσουμε αυτό που μας παραδόθηκε για να το παραδώσουμε στους επόμενους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail