Η Κίνα σφιχταγκαλιάζει το Αφγανιστάν, δηλώνει έτοιμη για «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν

Freepen.gr - Η Κίνα είναι έτοιμη να εμβαθύνει τις «φιλικές και συνεργατικές» σχέσεις με το Αφγανιστάν, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος τη Δευτέρα, αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Πεκίνο έχει επιδιώξει να διατηρήσει ανεπίσημους δεσμούς με τους Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, γεγονός που προκάλεσε την πρόοδο των ισλαμιστών σκληροπυρηνικών σε όλη τη χώρα που τους είδαν να καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή.

Η Κίνα μοιράζεται τα τραχιά σύνορα 76 χιλιομέτρων (47 μίλια) με το Αφγανιστάν.

Το Πεκίνο φοβόταν εδώ και καιρό ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τους μειονοτικούς αυτονομιστές Ουιγούρους στην ευαίσθητη παραμεθόρια περιοχή Σιντζιάνγκ.

Αλλά μια κορυφαία αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο Tianjin τον περασμένο μήνα, υποσχόμενοι ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για μαχητές.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα προσέφερε οικονομική υποστήριξη και επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail