Γ. Φίλης: Η αποχώρηση των Αμερικανών δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στα νότια σύνορα της Ρωσίας

Illustration by Rahul Gupta/India Toda
Ο καθηγητής κ. Γιώργος Φίλης στην τελεόραη της ΕΡΤ (23-08-2021). Ο κ. καθηγητής είπε ότι οι Αμερικανοί ενσυνειδήτως έφυγαν από το Αφγανιστάν το οποίο είχαν αποφασίσει εδώ και 2 χρόνια. Υπήρχε, όπως είπε, συμφωνία για μια σταδιακή είσοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με αντάλλαγμα να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν θύλακες τρομοκρατών μέσα στο Αφγανιστάν και να χτυπούν Δυτικά συμφέροντα. 

Άρα για τον δυτικό κόσμο οι Ταλιμπάν δεν είναι τρομοκράτες. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για το prestige τους που δεν μπορούν να διαχειρισθούν μια μεγάλη εκκένωση, αλλά από την άλλη δημιουργούν ένα τεράστιο κενό εξουσίας και μια μεγάλη περιοχή γεωπολιτικής αστάθειας όπου το εξτρεμιστικό ισλάμ θα μπορέσει να χτυπήσει το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, δηλάδη τους συμμάχους της που βρίσκονται στα νότια σύνορά της. 

Τέλος είπε ότι οι Αμερικαμοί θέλουν τους Κινέζους στο Αφγανιστάν με τα επενδυτικά τους προγράμματα και θέλουν να φέρουν σε σύγκρουση τους Κινέζους με τους Ρώσους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail