Οργή Ιράν για ΗΠΑ-Βρετανία: "Ψευδείς ισχυρισμοί τους, θα απαντήσουμε δυναμικά κι άμεσα"

Freepen.gr - Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πως προχωρούν σε αβάσιμες κατηγορίες ότι η Τεχεράνη έχει εμπλακεί στην πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών που διαχειριζόταν ισραηλινή εταιρεία στις ακτές του Ομάν.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο Saeed Khatibzadeh καταδίκασε σθεναρά τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς που ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταθέσει εναντίον του Ιράν και έχουν αποδοκιμαστεί με τον ίδιο τρόπο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέγοντας τέτοιες κατηγορίες που περιέχουν αντιφατικές ιστορίες καθώς και ψευδείς και προκλητικοί ισχυρισμοί είναι βαθιά θλιβεροί.

«Αυτές οι συντονισμένες δηλώσεις (από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) περιλαμβάνουν αντιφατικές φράσεις αυτές καθ 'εαυτές, με τρόπο που κατηγορούν πρώτα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν χωρίς να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα και στη συνέχεια μιλούν για την «πιθανότητα »αυτού», δήλωσε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Το Ιράν υποστηρίζει και προστατεύει την ασφαλή ναυσιπλοΐα των πλοίων στον Περσικό Κόλπο και τα διεθνή ύδατα, έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στον Περσικό Κόλπο, είναι πάντα προετοιμασμένο για συνεργασία με τις περιφερειακές χώρες για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και θεωρεί την ανάμιξη και παρέμβαση των περιφερειακών δυνάμεων στα ύδατα του Περσικού Κόλπου και τα παράκτια κράτη ως επιζήμια για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, υπογράμμισε.

Ο Khatibzadeh είπε επίσης πως είναι κρίμα που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σιωπηλές για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πράξεις σαμποτάζ εναντίον ιρανικών εμπορικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα και τα διεθνή ύδατα, αλλά κατέθεσαν ψεύτικους ισχυρισμούς εναντίον του Ιράν με πολιτική προκατάληψη με θρασύτητα.

«Εάν αυτές οι χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) έχουν κάποια στοιχεία για τους ψευδείς ισχυρισμούς τους, θα πρέπει να τα παρουσιάσουν», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το Ιράν δεν θα διστάσει ούτε μια στιγμή να προστατεύσει την εθνική του ασφάλεια και τα συμφέροντά του, προειδοποιώντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα απαντήσει σε κάθε πιθανό τυχοδιωκτισμό αμέσως, έντονα και σοβαρά.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συντάχθηκαν με το Ισραήλ που κατηογρεί το Ιράν για ενορχήστρωση της επίθεσης της Πέμπτης στο ισραηλινό δεξαμενόπλοιο στις ακτές του Ομάν.

* Με πληροφορίες από το ιρανικό πρακτορείο Tasnim

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail