Με τους Ταλιμπάν στις πύλες της Καμπούλ, Αλ Κάιντα κι Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζονται για επιστροφή

Freepen.gr - Το εκπληκτικό blitz-krieg των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην ινδική υποήπειρο και την αναβίωση της τρομοκρατικής απειλής για τη Μέση Ανατολή. Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και η αναπόφευκτη επαναφορά των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στις παλιές τους εστίες, είναι αναπόφευκτα μια αναζωογονημένη απόλαυση για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ένας κίνδυνος για το Ιράν και μια ανοιχτή πόρτα για την τουρκική επέμβαση. Η ασφάλεια του Ισραήλ θα τεθεί σε κίνδυνο μαζί με την σταθερότητα των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων που σφυρηλατήθηκαν βάσει των συμφωνιών Αβραάμ (Abraham accords), σημειώνει η ισραηλινή ιστοσελίδα DebkaFiles.

Η κατάληψη από τους Ταλιμπάν τεσσάρων επαρχιακών πρωτευουσών και 15 πόλεων διέλυσε τις ελπίδες της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν και ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γκανί θα κατέληγαν σε μια συμφωνία, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, και τοποθέτησαν τις δυνάμεις τους σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, Καμπούλ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το Σάββατο, 14 Αυγούστου, ότι τα περισσότερα από τα 3.000 ακόμη στρατεύματα, τα οποία διατάχθηκαν στην Καμπούλ από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να επιταχύνουν την εκκένωση του αμερικανικού στρατού και να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία, θα είναι στη θέση τους την Κυριακή. Θα βοηθήσουν το πρώτο τάγμα πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο μόλις προσγειώθηκε για να μεταφέρει χιλιάδες εκκενωμένους την ημέρα έξω από το Αφγανιστάν. Εκτός από τους Πεζοναύτες, άλλοι 4.500 έως 5.000 εστάλησαν σε βάσεις στον Περσικό Κόλπο, με 1.000 να κατευθύνονται στο Κουβέιτ για να επιταχύνουν την επεξεργασία θεωρήσεων για Αφγανούς μεταφραστές, τις οικογένειές τους και άλλους που φοβούνται την τιμωρία για τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των σχεδόν 20 ετών έτος κατοχής μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το επείγον ζήτημα ήρθε αφού οι Ειδικές Δυνάμεις του Αφγανικού Στρατού 300.000 ατόμων, τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν εκπαιδεύσει και οπλίσει για 20 χρόνια με κόστος περίπου 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναδιπλώθηκαν η μία μετά την άλλη. Η παράδοση της Κανταχάρ και της Χεράτ, των μεγαλύτερων πόλεων μετά την Καμπούλ, παρέδωσε πάνω από τα δύο τρίτα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του νότου, στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, αν και αριθμούσαν το ένα τρίτο του κυβερνητικού στρατού. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν οι Ταλιμπάν που υπάκουσαν στην προτροπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν: «Πρέπει να πολεμήσουν για τον εαυτό τους, να πολεμήσουν για το έθνος τους».

Το Μαζάρ-ε-Σαρίφ, ένα παραδοσιακό προπύργιο κατά των Ταλιμπάν στο βορρά, αντέχει ακόμη, ενώ περιβάλλεται από τους Ταλιμπάν. Η Καμπούλ, μια πόλη 4 εκατομμυρίων, φαίνεται όλο και περισσότερο να διαγράφεται για την κυβέρνηση Ασράφ.

Αν και σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα, μαζί με έδαφος, μεγάλο αριθμό προηγμένων drones συλλογών πληροφοριών ScanEagle των ΗΠΑ στη μάχη για τον Κόντουζ.

Οι αντιτρομοκρατικές πηγές της DEBKAfile μοιράζονται τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν, μόλις βρεθούν με ασφάλεια πάνω στη σέλα της Καμπούλ, δε θα χάσουν χρόνο για να γυρίσουν το ρολόι πίσω στις ημέρες πριν από τη φρικαλεότητα της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Αυτοί οι τρομοκράτες καθώς και το Ισλαμικό Κράτος μπορούν να αναμένουν να ανακτήσουν τα κέντρα διοίκησης και τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσηςώστε να ξεκινήσουν την επόμενη επίθεσή τους. Οι πρώτες παρατηρήσεις βρίσκουν την Αλ Κάιντα να δημιουργεί κατάστημα στις 15 επαρχιακές πόλεις που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Από την ευρύτερη προοπτική, το Ιράν, το οποίο διεκδικεί την ηγεσία του μουσουλμανικού σιιτικού κόσμου, μια νίκη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ θα αντιπροσώπευε την επιστροφή μιας μισητής απειλής στην πίσω πόρτα του. Τα κοινά σύνορά τους μήκους 950 χιλιομέτρων, που διατρέχουν απαγορευτικό, κακοτράχαλο έδαφος, δεν μπορούν να σφραγιστούν με αδιαπέραστο τρόπο και έχουν επιτρέψει στους Ταλιμπάν να μεταφέρουν στη Δύση 85% του παγκόσμιου οπίου και ηρωίνης από καλλιέργειες που καλλιεργούνται στο Αφγανιστάν, καθώς και να προσφέρουν στους Αφγανούς τρομοκράτες ένα σημαντικό παράνομο δρόμο προς την Ευρώπη.

Αυτό προσφέρει επίσης μια οδό διαφυγής για τις μειονοτικές ομάδες του Αφγανιστάν, όπως οι Τατζίκες και οι Χαζάρα, σε φυγή από διωγμό. Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς τους εθνοτικούς Αφγανούς έχουν καταφύγει στο Ιράν, προσθέτοντας ένα μεγάλο βάρος στην ήδη κλονισμένη οικονομία της Τεχεράνης.

Ο οπορτουνιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί στενά τη μάχη για την Καμπούλ, έτοιμος να υποβάλει πρόταση στους (όπως φαίνεται) νικητές Ταλιμπάν να αφήσουν μια μικτή τουρκο-πακιστανική μονάδα να αναλάβει τον έλεγχο του μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου Μπαγκράμ έξω από την Καμπούλ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε το Ισλαμαμπάντ την Τετάρτη, 11 Αυγούστου, για να πουλήσει την ιδέα στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Χαν. 

Ο Ερντογάν θα παρακολουθούσε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων που έχει ήδη μειωθεί στις περιοχές της Λιβύης και της Συρίας, καθώς επίσης θα αποκτήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Μια τουρκική βάση στο Αφγανιστάν, που ενισχύει μια αναστημένη κυβέρνηση των Ταλιμπάν που φιλοξενεί το αναζωπυρωμένο ISIS και την Αλ Κάιντα, θα σήμαινε την άνοδο ενός αντι-Ισραηλινού άξονα που θα συγκρουστεί έντονα με το μπλοκ των Συμφωνιών Αβραάμ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail